Az elektronika győztesként kerülhet ki a válságból

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 21. 10:16

A magyar elektronikai iparnak esélye van arra, hogy győztesként kerüljön ki a gazdasági válságból - mondta Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója szerdán, a Magyar Elektronikai Társasággal (MELT) közösen szervezett kerekasztal beszélgetésen az Elektrosalon szakkiállításon, Budapesten.

Rámutatott: az ITD Hungary segíti, hogy az innovációra képes magyar vállalatok minél inkább az elektronikai ipar beszállítójává váljanak.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a banknál kedvező feltételek mellett mintegy 130 milliárd forint hitelkeret érhető el a piacképes, megtérülő projektek fejlesztésére, és ez összeg az elektronikaipari cégek számára is igénybe vehető.

A vezérigazgató-helyettes utalt arra, hogy az uniós forrásokból működő Jeremie-programban további pénzügyi konstrukciók állnak a kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

Aladics Sándor emlékeztetett arra, hogy az MFB az elmúlt hat évben 220 milliárd forint fejlesztési hitelt helyezett ki, ebből 90 milliárd forintra tehető a technológiafejlesztésre fordított összeg.

Báti Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja úgy vélekedett: nemzetközi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a magyar elektronika a nemzetgazdaságban jelentős szerepet játszik, a magyar exportban 15-20 százalékot tett ki az elektronikai cégek kivitele. Véleménye szerint a recesszió után jelentős fellendülés várható a világban a több ágazathoz is kapcsolódó elektronikai iparban, erre a magyar cégeknek is fel kell készülniük.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy eredményesebb lehetne az elektronika fejlesztése, ha az ágazatban klaszterek szerveződnének, illetve a fejlesztések révén magasabb hozzáadott értéket előállítanának elő a cégek. A Pólus Programban a klaszterek által megvalósítandó fejlesztésre 400 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Lamberth Miklós, a MELT elnöke elmondta: az egyesületként működő civil szervezet elektronikai klaszter alapításának előkészítésén dolgozik.

Kulcsszavak: ITD MKB

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Stratégiai megállapodást írt alá a Corvinus és az ExxonMobil

A piacvezető magyar gazdasági egyetem és az energiaipari cég magyarországi leányvállalata együttműködésének fő célja, hogy a kölcsönös fejlődés érdekében szorosabbra fűzzék az oktatás-kutatás, valamint a gazdasági szféra kapcsolatát. 

2023. szeptember 30. 10:18

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38