Az elektronika győztesként kerülhet ki a válságból

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 21. 10:16

A magyar elektronikai iparnak esélye van arra, hogy győztesként kerüljön ki a gazdasági válságból - mondta Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója szerdán, a Magyar Elektronikai Társasággal (MELT) közösen szervezett kerekasztal beszélgetésen az Elektrosalon szakkiállításon, Budapesten.

Rámutatott: az ITD Hungary segíti, hogy az innovációra képes magyar vállalatok minél inkább az elektronikai ipar beszállítójává váljanak.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a banknál kedvező feltételek mellett mintegy 130 milliárd forint hitelkeret érhető el a piacképes, megtérülő projektek fejlesztésére, és ez összeg az elektronikaipari cégek számára is igénybe vehető.

A vezérigazgató-helyettes utalt arra, hogy az uniós forrásokból működő Jeremie-programban további pénzügyi konstrukciók állnak a kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

Aladics Sándor emlékeztetett arra, hogy az MFB az elmúlt hat évben 220 milliárd forint fejlesztési hitelt helyezett ki, ebből 90 milliárd forintra tehető a technológiafejlesztésre fordított összeg.

Báti Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja úgy vélekedett: nemzetközi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a magyar elektronika a nemzetgazdaságban jelentős szerepet játszik, a magyar exportban 15-20 százalékot tett ki az elektronikai cégek kivitele. Véleménye szerint a recesszió után jelentős fellendülés várható a világban a több ágazathoz is kapcsolódó elektronikai iparban, erre a magyar cégeknek is fel kell készülniük.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy eredményesebb lehetne az elektronika fejlesztése, ha az ágazatban klaszterek szerveződnének, illetve a fejlesztések révén magasabb hozzáadott értéket előállítanának elő a cégek. A Pólus Programban a klaszterek által megvalósítandó fejlesztésre 400 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Lamberth Miklós, a MELT elnöke elmondta: az egyesületként működő civil szervezet elektronikai klaszter alapításának előkészítésén dolgozik.

Kulcsszavak: ITD MKB

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Építsd újra a világot LEGÓ-ból

A LEGO Csoport és Mark Ronson zenész útjára indították az Építsd Újra a Világot kampányt, amellyel céljuk, hogy a következő generációk kreativitását fejlesszék. 

2019. szeptember 19. 13:01

A tiszta energia, valamint a hálózati és digitális transzformáció a jövő kulcsa

Milyen kihívások elé állítja a magyar műszaki szakembereket az egyre növekvő energiaigény, az elosztott és időjárásfüggő megújuló energiatermelés? Milyen szakemberekre lesz szükség az új műszaki megoldások kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez? Többek között ezek a gondolatok szolgáltak vitaalapul a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 66. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításon, melynek fő témája a jövő hálózatának infrastruktúrája volt.

2019. szeptember 19. 12:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Világszerte 100 milliónál tart a Lime e-rolleres utak száma

A zöld közlekedési megoldásokat kínáló mikromobilitási szolgáltató összesen 9000 tonnával csökkentette a városi közlekedésből származó CO2-kibocsátást a világ több mint 120 városában. Budapesten kiemelkedően magas az elektromos rollerek iránti érdeklődés, a felhasználók átlagosan 14 perces utakat tesznek meg a Lime környezetbarát járműveivel.

2019. szeptember 18. 19:45

Steve Wozniak előad Budapesten

Steve Wozniak, az Apple társalapítója is látható lesz a CIB Bank és anyavállalata által szervezett Novathon konferencián, amely a korábbi hackathon formátum helyett idén a pénzügyi innováció és a digitális kultúra átalakulásának regionális seregszemléjeként tér vissza.

UPGRADE: A rendezvényre ma indult a regisztráció, amelyet néhány órával később le is kellett állítani, mivel minden belépő elkelt. www.facebook.com/novathonwithcib/ 

 

2019. szeptember 18. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás