Az elektronika győztesként kerülhet ki a válságból

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 21. 10:16

A magyar elektronikai iparnak esélye van arra, hogy győztesként kerüljön ki a gazdasági válságból - mondta Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója szerdán, a Magyar Elektronikai Társasággal (MELT) közösen szervezett kerekasztal beszélgetésen az Elektrosalon szakkiállításon, Budapesten.

Rámutatott: az ITD Hungary segíti, hogy az innovációra képes magyar vállalatok minél inkább az elektronikai ipar beszállítójává váljanak.

Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a banknál kedvező feltételek mellett mintegy 130 milliárd forint hitelkeret érhető el a piacképes, megtérülő projektek fejlesztésére, és ez összeg az elektronikaipari cégek számára is igénybe vehető.

A vezérigazgató-helyettes utalt arra, hogy az uniós forrásokból működő Jeremie-programban további pénzügyi konstrukciók állnak a kis- és középvállalkozások rendelkezésére.

Aladics Sándor emlékeztetett arra, hogy az MFB az elmúlt hat évben 220 milliárd forint fejlesztési hitelt helyezett ki, ebből 90 milliárd forintra tehető a technológiafejlesztésre fordított összeg.

Báti Ferenc, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnökségi tagja úgy vélekedett: nemzetközi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy a magyar elektronika a nemzetgazdaságban jelentős szerepet játszik, a magyar exportban 15-20 százalékot tett ki az elektronikai cégek kivitele. Véleménye szerint a recesszió után jelentős fellendülés várható a világban a több ágazathoz is kapcsolódó elektronikai iparban, erre a magyar cégeknek is fel kell készülniük.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy eredményesebb lehetne az elektronika fejlesztése, ha az ágazatban klaszterek szerveződnének, illetve a fejlesztések révén magasabb hozzáadott értéket előállítanának elő a cégek. A Pólus Programban a klaszterek által megvalósítandó fejlesztésre 400 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre.

Lamberth Miklós, a MELT elnöke elmondta: az egyesületként működő civil szervezet elektronikai klaszter alapításának előkészítésén dolgozik.

Kulcsszavak: ITD MKB

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Közösségi térként és podcast szobaként is működő Telekom üzlet nyílt

December 1-jén új üzletet nyitott a Magyar Telekom az Arena Mallban, amely mind kialakításában, mind pedig funkciójában különleges. Az üzletbelső ugyanis nem csak organikus, újrahasznosított anyagok felhasználásával készült, hanem az ügyfélélményt is megreformálja, miközben társadalmi szerepet is kapott: egyszerre üzlethelység és közösségi tér, ahol ingyenesen foglalható podcast szoba és rendezvényhelyszínként is működő workshop terem is várja az ügyfeleket.

2023. december 1. 20:38

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t. Nem a pénzügyi terület azonban az egyetlen, ahol a mesterséges intelligencia labdába sem rúghat a humán munkaerővel szemben.

2023. december 1. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04