Új bevetésirányítási rendszer a BRFK-n

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 26. 12:31

Új bevetésirányítási rendszer működik június 1-jétől a fővárosban, amelyben világszínvonalú térinformatikai rendszer segíti a bevetést irányítók munkáját - jelentette be Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány hétfői sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a jövőben gyorsabb, hatékonyabb lesz a rendőri intézkedés az új rendszer segítségével.

A városban működő térfigyelő kamerák képei megjelennek a bevetésirányító központban is, ez jelentős hátteret, információt nyújt a rendőri intézkedésekhez - fejtette ki. Emellett a bevetést irányítók számára valós időben nyomon követhető lesz minden, Budapesten szolgálatot teljesítő rendőr helyzete, hogy küldhetők-e intézkedésre. Ez nagyban segíti a járőrökkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket, gyorsabban tudnak kimenni egy-egy helyszínre, és az elkövetőket nagyobb eséllyel tudják elfogni még a helyszínen vagy annak közelében - tette hozzá.

A rendőrfőkapitány elmondta: a központot két hónapja alakították ki a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban, és részben a különböző nagy rendezvények rendőri biztosítását, részben pedig a mindennapi munkát irányítják innen.

A központban hat bevetésirányító ül a munkapultoknál, és fogadja a segélyhívó vonalakat kezelőktől kapott alapinformációkat. A bevetésirányítók minden intézkedést megtesznek: a helyszínre küldik a szükséges rendőri erőket,  a szemlebizottságot, ha kell, értesítik a mentőket és a tűzoltóságot. Erről intézkedési lapot töltenek ki. A bevetésirányítók a régióban lévő valamennyi kapitányság összes járőrét utasíthatják, és bármelyik szabad járőrt a helyszínre irányíthatják, sőt akár más régióból is a helyszínre küldhetnek járőrt, ha szükségesnek látják.

Ha a kerületi ügyeleteshez továbbítják az alapinformációt, akkor annak ugyanolyan intézkedési lapot kell kitöltenie.

Tóth Gábor elmondta: abban bízik, hogy a fővárosi rendőrséghez évente érkező 1,8 millió telefonhívásból "nem vész el egy sem", vagy kevesebb, mint korábban. Azt ígérte, az új rendszer bevetetése után "nem lesz kapcsolgatás", hogy a központ után arra is várnai kelljen a bejelentőnek, hogy a kerületi ügyeletes felvegye a telefont és intézkedjen.

Emellett a BRFK-n június 1-jétől - a budapesti polgárőrszövetséggel együttműködve - tíz kerületben bevezetik a rendszeres rendőr-polgárőr közös járőrözést, ami legalább tíz, de esetenként akár 20 járőrautóval is többet jelenthet a főváros közterületein. A BRFK célja ennek az együttműködésnek a kiterjesztése - mondta a főkapitány.

Hozzátette: a közelmúltban a közlekedésrendészeten dolgozók váltását eltolták, mert azt tapasztalták, hogy pont abban az időben van szükség a rendőri jelenlétre, amikor a szolgálatváltás történik. A kedvező tapasztalatok alapján szintén június 1-jétől az akcióosztályon és a bevetési főosztályon is eltolják a váltást, így az új rendszerben akkor is lesz helyszínre küldhető járőrautó, amikor a kerületi kapitányságokon a szolgálatváltás történik.

Kulcsszavak: közigazgatás

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eltűnhet 2040-re a rák és a cukorbetegség?

A világszerte zajló digitális transzformáció minden szektorra, így az egészségügyre is jelentős hatással lesz, amelynek hagyományos szereplői nem biztos, hogy készen állnak a változtatásra, azonban az új belépők és a fogyasztók által használt technológia kikényszeríti azt – derül ki a Deloitte tanulmányából

2019. július 21. 11:49

Ezek a legnépszerűbb robotikai termékek

Az MKIK GVI (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet) 2019 májusában készült kutatása szerint hazánkban igen nagy az automatizálási potenciál, ám mégis az a jellemző, hogy az automatizációs befektetések száma nem éri el az elvárt mértéket. 

2019. július 20. 12:10

Földrengés ellen védi az olimpia helyszíneit a Bridgestone

A Bridgestone olyan speciális rengéscsillapító technológiát szállított a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok két újonnan épült helyszínéhez, amely a földrengések hatásai ellen védi az épületeket. A két épület, a Tokyo Aquatics Centre, az úszás, a műugrás és a műúszás versenyeknek, az Ariake Arena pedig a röplabda és a kerekesszékes korsárlabda versenyeknek ad majd otthont. Mivel ezeken az eseményeken több tízezer szurkoló vesz majd részt, a Tokióban gyakori földrengésekkel szembeni védelmük kiemelten fontos.

2019. július 20. 09:50

Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok ma már egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkaerőpiac legnagyobb része Z és Y generációs fiatalokból áll, előbbiek – az 1995 és 2010 között születettek – pedig 2025-re a globális munkaerő 75 százalékát teszik majd ki. 

2019. július 19. 17:34

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az EFISZ és a Debreceni Egyetem

A közös gondolkodás és hosszú távú együttműködés megalapozása céljából 2019. július 18-án ünnepélyes keretek között stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége, valamint a Debreceni Egyetem.

2019. július 19. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás