A keresőmotorok története

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 4. 13:29

A forradalmi lehetőségeket kínáló Wolfram Alpha keresőmotor nemrég bontotta ki szárnyait: úgy tűnik, hogy vele a keresőmotorok új korszaka köszöntött be. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a Google egyeduralmát jelenleg bármi is fenyegetné.


A Wolfram Alpha megjelenése újabb állomása egy olyan innovációs sorozatnak, amely az internet születése óta a keresőmotorokat jellemezte. Ez a teljesen újfajta technológiát alkalmazó kereső a piac egy bizonyos meghatározó szegmensét elégíti ki, míg másféle innovációk másféle problémák megoldására törekszenek. A Google
uralma még mindig kikezdhetetlen, de azért biztató, hogy oly sok más keresőmotor kutat új ötletek után - annak ellenére, hogy majdnem teljes monopóliummal kell megküzdeniük.

A keresőmotorok valamelyest különböznek egymástól, elvük mégis hasonló: pókszerű mesterséges intelligenciát küldenek ki, hogy minden létező linket felkutassanak. Ezután a program indexeli, amit megtalált, és keresőktől függően különbözőképpen tárolja az információt. Például a Google az oldal forrásában tárolt információt őrzi meg, míg más keresők egyszerűen csak a honlapokon feltüntetett adattal teszik ugyanezt. Amikor a felhasználó az indexelt oldalak között kutat, az adott kereső a "relevancia" (fontosság) alapján sorolja fel a megtalált adatokat. A Google PageRank a leghíresebb algoritmus, de mindegyik motor másféle módon kutatja fel a legjobb találatokat.

Manapság azonban már nemcsak egyszerűen az internetet kutatják az újabb és specializáltabb keresők. A Wolfram Alpha például konkrét válaszokkal és adatokkal szolgál, a The Pirate Bay a torrentalapú rendszereket vizsgálja, olyan specifikus fájlokat megjelenítve, amelyeket csak speciális szoftverrel lehet visszakódolni és letölteni, a Google Maps pedig olyan adatokra keres rá, amelyeket térképek segítségével lehet felhasználni.

Kulcsszavak: Google Yahoo

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymillió oktatási intézmény internethozzáférését térképezték fel az Ericsson segítségével

Egy évvel azután, hogy az Ericsson globális partnerségre lépve támogatni kezdte a Giga Kezdeményezés elnevezésű, az iskolai internetellátottságot feltérképező programot, mérföldkőhöz érkezett a közös munka, hiszen világszerte egymillió iskola internet hozzáférési lehetőségeit sikerült már felmérni.

2021. november 4. 21:25

Évi kétmillió mérés az NMHH független netsebességmérő oldalán

Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  mérőszolgálatához fordulnunk. A Szélessáv.net oldalon elérhető internetsebességmérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét. Az elmúlt évben a külső felhasználók több mint kétmillió mérést végeztek el a független hatósági felületen.

2021. október 21. 15:38

Bemutatja 10 Gbit/s sávszélességű lakossági szolgáltatását a DIGI

A DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s sávszélességet biztosító szolgáltatását, a jelenlegi piacon legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 Gbit/s-ot elérő szolgáltatást biztosít, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét elindítva a piacon.

2021. október 19. 18:42

A 3G küszöbön álló búcsúja során a hírközlési hatóság a fogyasztók védelmére összpontosít

A mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony – ezt erősítették meg a mobilszolgáltatók és az állami szereplők is a 3G jövőjéről szervezett konferencián csütörtökön. A kivezetés időpontjáról a szolgáltatók döntenek, a hatóság célja a fogyasztók védelme, a tudatos döntésekhez szükséges információ biztosítása – mondta Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője.  

2021. október 1. 18:52

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

A magyar piacon  végzett átfogó kutatás alapján a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásportfólióval várja új és meglévő ügyfeleit. A különböző internetezési és tartalomfogyasztási szokásokhoz igazodva a szolgáltató a megújult portfólió által korszerűbb, átláthatóbb és szélesebb körben képes kiszolgálni az ügyféligényeket. 

2021. szeptember 29. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12