Önkormányzati Sajtószolgálatot indított az MTI

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 8. 09:26

Ingyenes internetes szolgáltatást indított a Magyar Távirati Iroda (MTI) Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) néven a vidéki Magyarország és ezen belül az önkormányzatok híreinek hangsúlyosabb megjelenítése érdekében. Vince Mátyás, az MTI elnöke az ÖS pénteki bemutató sajtótájékoztatóján arról beszélt: az új közcélú szolgáltatás a 2009-es év egyik kiemelt fejlesztése a távirati irodánál.

A hírügynökség az utóbbi években mind nagyobb figyelmet fordít a vidéki Magyarországra; megerősítette megyei hálózatát, bevezette a másodtudósítói rendszert  sorolta az elnök, hozzátéve: az ÖS megindításával az egyik cél az ország médiaterében is meglévő Budapest-központúság tompítása volt.

"Egyfajta Hyde Park-ként is felfogható a szolgáltatás - jelentette ki Vince Mátyás, kiemelve, hogy az ország összes önkormányzatának polgármestere ingyenes beadói jogot kapott a honlapra, valamint beadói joggal rendelkezik a hét országos önkormányzati érdekszövetség, továbbá az Önkormányzati Minisztérium. A honlapon megjelenő közleményekből nem csupán a közvélemény és a többi médium értesülhet a helyi eseményekről, de az ott megjelenő hírértékű anyagokat az MTI is feldolgozza majd hírkiadásában - mondta Vince Mátyás, aki szólt arról is: az MTI saját erőforrásaiból hozta létre az új szolgáltatást.

Gémesi György, a Kormány-Önkormányzatok Érdekegyeztető Fórumának társelnöke arról beszélt a tájékoztatón, hogy ez a szolgáltatás a mostaninál nagyobb publicitást ad majd a helyi történéseknek, s abban is segíthet, hogy az emberek a mainál pozitívabban éljék meg az önkormányzatokhoz való viszonyukat.

Gyarmati László, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének elnökhelyettese egy hídhoz hasonlította az ÖS-t, "ahol boldogan lehet sétálni"; s mint mondta, maguktól az önkormányzatoktól függ, hogy mikor és mi jelenik meg róluk ezen a világ hírügynökségi kínálatában is újszerű szolgáltatáson keresztül.

Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, hogy ennek a szolgáltatásnak "az önkormányzati hétköznapokról kell szólnia". Hozzátette: noha Magyarországon évente 10 millió hatósági döntés születik, "nem nagyon érzékelhető ennek a munkának a megbecsültsége, társadalmi elfogadottsága", s ebben segíthet "ez a fontos és minden szempontból újszerű kezdeményezés".

Tóthné Mihalik Katalin, az Aggtelek közelében fekvő, hétszáz lelkes Szögliget polgármestere azt emelte ki, hogy a kis önkormányzatok nagyon nehezen találnak kapcsolatot a médiához, s az ÖS megszületése sokkal könnyebbé teszi e tekintetben a helyzetüket, ráadásul az MTI honlapján ingyenesen s lényegesen nagyobb publicitáshoz juthatnak, mint a saját weboldalukon.

Az MTI által működtetett internetes felületre egy egyszerű, jelszóval védett rendszeren keresztül tehetik fel azonnali megjelenésre közleményeiket a beadók; s ezekhez tetszés szerint csatolhatnak fotót, vagy webcímet. Az MTI csak akkor moderálja - utólag - a közleményt, ha az alkotmánysértő, vagy jogszabályi tilalmakba, illetve az ÖS szabályzatába ütközik.

A www.onkormanyzat.mti.hu cím alatt elérhető honlap hangsúlyosan számít a média érdeklődésére: a honlap szabadon linkelhető, s a közölt hírek ingyenesen átvehetők az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapjáról.

Kulcsszavak: MTI közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50