Önkormányzati Sajtószolgálatot indított az MTI

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 8. 09:26

Ingyenes internetes szolgáltatást indított a Magyar Távirati Iroda (MTI) Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS) néven a vidéki Magyarország és ezen belül az önkormányzatok híreinek hangsúlyosabb megjelenítése érdekében. Vince Mátyás, az MTI elnöke az ÖS pénteki bemutató sajtótájékoztatóján arról beszélt: az új közcélú szolgáltatás a 2009-es év egyik kiemelt fejlesztése a távirati irodánál.

A hírügynökség az utóbbi években mind nagyobb figyelmet fordít a vidéki Magyarországra; megerősítette megyei hálózatát, bevezette a másodtudósítói rendszert  sorolta az elnök, hozzátéve: az ÖS megindításával az egyik cél az ország médiaterében is meglévő Budapest-központúság tompítása volt.

"Egyfajta Hyde Park-ként is felfogható a szolgáltatás - jelentette ki Vince Mátyás, kiemelve, hogy az ország összes önkormányzatának polgármestere ingyenes beadói jogot kapott a honlapra, valamint beadói joggal rendelkezik a hét országos önkormányzati érdekszövetség, továbbá az Önkormányzati Minisztérium. A honlapon megjelenő közleményekből nem csupán a közvélemény és a többi médium értesülhet a helyi eseményekről, de az ott megjelenő hírértékű anyagokat az MTI is feldolgozza majd hírkiadásában - mondta Vince Mátyás, aki szólt arról is: az MTI saját erőforrásaiból hozta létre az új szolgáltatást.

Gémesi György, a Kormány-Önkormányzatok Érdekegyeztető Fórumának társelnöke arról beszélt a tájékoztatón, hogy ez a szolgáltatás a mostaninál nagyobb publicitást ad majd a helyi történéseknek, s abban is segíthet, hogy az emberek a mainál pozitívabban éljék meg az önkormányzatokhoz való viszonyukat.

Gyarmati László, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének elnökhelyettese egy hídhoz hasonlította az ÖS-t, "ahol boldogan lehet sétálni"; s mint mondta, maguktól az önkormányzatoktól függ, hogy mikor és mi jelenik meg róluk ezen a világ hírügynökségi kínálatában is újszerű szolgáltatáson keresztül.

Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, hogy ennek a szolgáltatásnak "az önkormányzati hétköznapokról kell szólnia". Hozzátette: noha Magyarországon évente 10 millió hatósági döntés születik, "nem nagyon érzékelhető ennek a munkának a megbecsültsége, társadalmi elfogadottsága", s ebben segíthet "ez a fontos és minden szempontból újszerű kezdeményezés".

Tóthné Mihalik Katalin, az Aggtelek közelében fekvő, hétszáz lelkes Szögliget polgármestere azt emelte ki, hogy a kis önkormányzatok nagyon nehezen találnak kapcsolatot a médiához, s az ÖS megszületése sokkal könnyebbé teszi e tekintetben a helyzetüket, ráadásul az MTI honlapján ingyenesen s lényegesen nagyobb publicitáshoz juthatnak, mint a saját weboldalukon.

Az MTI által működtetett internetes felületre egy egyszerű, jelszóval védett rendszeren keresztül tehetik fel azonnali megjelenésre közleményeiket a beadók; s ezekhez tetszés szerint csatolhatnak fotót, vagy webcímet. Az MTI csak akkor moderálja - utólag - a közleményt, ha az alkotmánysértő, vagy jogszabályi tilalmakba, illetve az ÖS szabályzatába ütközik.

A www.onkormanyzat.mti.hu cím alatt elérhető honlap hangsúlyosan számít a média érdeklődésére: a honlap szabadon linkelhető, s a közölt hírek ingyenesen átvehetők az Önkormányzati Sajtószolgálat honlapjáról.

Kulcsszavak: MTI közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyszínpadon a Love Revolution

A Sziget két éve hirdette meg a "Love Revolution" kampányt, zászlajára tűzve a fenntarthatóság fontosságát, az emberi jogokat, elitélve a háborút és a fegyverkezést, szót emelve a bőrszín, vallás, vagy akár nemi identitás miatti kirekesztés ellen. Kádár Tamás főszervező elmondta, „A Sziget történetében idén először úgy szeretnénk felhívni a figyelmet a Love Revolution legfontosabb ügyeire, és ezzel a fesztivál értékrendjére, hogy a szó valódi értelmében vett "influenszereket” hívtunk meg, akik a Nagyszínpadon fejtik ki véleményüket a saját témáikban.”

2019. július 23. 17:34

Új mesterségesintelligencia-központot nyit a Bosch

A Bosch bővíti tevékenységét a mesterségesintelligencia-kutatásának terén: a technológiák és szolgáltatások szállítója Tübingenben, a német Cyber Valley régiójában megközelítőleg 35 millió eurót fog befektetni az új „Bosch AI Campus” létrehozásába. 

2019. július 23. 15:57

Még lehet jelentkezni az Év Informatikai vezetője pályázatra

A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2019-ben is kiírta az év CIO-ja pályázatot. Pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai vezetők tevékenységének fontosságára, valamint díjjal elismerje az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó CIO munkáját.

2019. július 23. 14:13

A mesterséges intelligencia segítségével fejlődnek az együttműködő mobil robotok

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) az emberekkel együtt dolgozva hoznak létre magasan termékeny munkakörnyezetet, mely során átveszik az ismétlődő és balesetveszélyes, anyagmozgatással járó feladatokat. A mobil robotokat érintő eladások várhatóan világszerte jelentős mértékben emelkedni fognak az elkövetkező években, a földrajzi régiótól, valamint az iparágtól függetlenül. A folyamatos kutatás és fejlesztés sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az a számos, újonnan kialakított termék, amely egyre gyorsabb ütemben kerül a robotikai piacra. Az AMR-ek evolúciójának következő lépése a mesterséges intelligencia (MI) beépítése, mellyel az okos mobil robotok jóval többre lesznek képesek, mint eddig.

2019. július 23. 11:22

Buddy, chili, házépítés és lépésszámlálók

Létezik olyan IT-cég Magyarországon, ahol 5 százalék alatt van a fluktuáció. Egy olyan iparágban, ahol naponta 5-6 állásajánlatot kapnak a munkatársak és folyamatosan csábítják őket külföldi pozíciókra. Mégis maradnak, a Liferay sikeresen veszi fel a versenyt a nagy, közismert márkákkal, toborzási és megtartási megoldásai példaként állhatnak mások előtt.

2019. július 23. 10:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás