Kétmagos ARM processzorok érkeznek jövőre az iPhone-hoz és társaihoz

Milkovits Gábor, 2009. június 14. 08:30

Az ARM processzorgyártó illetékese a Cnet-nek nyilatkozva elmondta, hogy rövidesen, mindenképpen jövőre, új kétmagos CPU-kat hoz forgalomba a cég az olyan okostelefonokhoz, mint az iPhone vagy a Palm Pre.

Az új Palm Pre készülékben és sok más okostelefonban az ARM előző generációs, Cortex A8 architektúrás processzora működik és az Apple iPhone-ban is egy ezen alapuló, Apple jelzésű termék ketyeg. Az új Cortex A9 James Bruce, a társaság vezeték nélküli üzletági igazgatója szerint jelentős előrelépést jelent majd, elsősorban a két processzormagnak köszönhetően, amelyekkel végre a mobilokon is sokat fog javulni a különböző alkalmazások egyidejű, párhuzamos kezelésének minősége. Bruce szerint az említett kétmagos verzióval ellátott mobilkészülékek már 2010-ben megjelenhetnek a piacon, ráadásul az új architektúra négymagos változatok gyártását is lehetővé teszi a közeljövőben. Az A9 a korábbi 65 nanométerestől eltérően 45 nanométeres gyártástechnológián alapul, ami gyorsabb és energiatakarékosabb működést tesz lehetővé.

A mobilokban természetesen elsőrendű szempont az energiatakarékosság; Bruce szerint törvény a gyártók körében, hogy bármilyen teljesítménynövekedés mellett meg kell maradniuk 300 milliwatt alatt. Összehasonlításképpen, a netbook-okban található Intel Atom is 2 wattot fogyaszt. Bruce beismerte, hogy a kétmagos ARM mobil CPU csúcsüzemben 10-20 százalékkal több áramot igényel, mint egymagos elődje, azonban a feladatmegosztásnak köszönhetően összességében mégis hosszabb üzemidőt enged az akkumulátornak.

Az ARM Cortex A9-et a grafikus csipek is követik majd; a Texas Instruments éppen ehhez az új CPU-hoz tervezte többmagos OMAP 4 grafikus lapkáját, amely elvben akár 1080p HD mozgóképfelvételt és –lejátszást, jobb képernyőfelbontást valamint 20 megapixeles beépített kamerák használatát is támogatja a mobilokban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59