Bűnmegelőzés: regisztrálni kellene a feltöltőkártyás mobiltelefonokért

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 17. 12:03

Személyes adataikkal regisztráltatniuk kellene magukat a feltöltőkártyás mobiltelefonok használóinak Görögországban egy új törvénytervezet szerint. Az új szabályozás az illegális bevándorlás és a bűnözés visszaszorítását szolgálná - közölte a görög távközlési miniszter.

Evripidisz Sztilianidisz elmondta: megnehezíti a bűnüldözést, hogy név megadása nélkül lehet mobiltelefonhoz jutni. A kábítószer-kereskedők, az embercsempészek és a zsarolók például rendszeresen feltöltőkártyás mobiltelefonokat használnak – tette hozzá.

 Feltöltőkártyás mobiltelefonokat használtak több görög politikus, közöttük feltehetően Kosztasz Karamanlisz kormányfő mobiltelefonja lehallgatásához is 2004-ben. A nyomozóknak nem sikerült kideríteni, ki hatolt be a Vodafone görögországi hálózatába és folytatta a lehallgatásokat hónapokon keresztül egy illegálisan telepített szoftver segítségével.

 Görögországban jelenleg készpénzért könnyűszerrel hozzá lehet jutni feltölthető SIM-kártyákhoz akár sarki trafikokban és élelmiszerboltokban is. A kormány azt tervezi, hogy a feltöltőkártyát a jövőben addig nem lehetne használni, amíg a tulajdonos meg nem adja személyes adatait a mobilszolgáltatónak.

Kulcsszavak: mobilszolg távközlés jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48