Bűnmegelőzés: regisztrálni kellene a feltöltőkártyás mobiltelefonokért

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 17. 12:03

Személyes adataikkal regisztráltatniuk kellene magukat a feltöltőkártyás mobiltelefonok használóinak Görögországban egy új törvénytervezet szerint. Az új szabályozás az illegális bevándorlás és a bűnözés visszaszorítását szolgálná - közölte a görög távközlési miniszter.

Evripidisz Sztilianidisz elmondta: megnehezíti a bűnüldözést, hogy név megadása nélkül lehet mobiltelefonhoz jutni. A kábítószer-kereskedők, az embercsempészek és a zsarolók például rendszeresen feltöltőkártyás mobiltelefonokat használnak – tette hozzá.

 Feltöltőkártyás mobiltelefonokat használtak több görög politikus, közöttük feltehetően Kosztasz Karamanlisz kormányfő mobiltelefonja lehallgatásához is 2004-ben. A nyomozóknak nem sikerült kideríteni, ki hatolt be a Vodafone görögországi hálózatába és folytatta a lehallgatásokat hónapokon keresztül egy illegálisan telepített szoftver segítségével.

 Görögországban jelenleg készpénzért könnyűszerrel hozzá lehet jutni feltölthető SIM-kártyákhoz akár sarki trafikokban és élelmiszerboltokban is. A kormány azt tervezi, hogy a feltöltőkártyát a jövőben addig nem lehetne használni, amíg a tulajdonos meg nem adja személyes adatait a mobilszolgáltatónak.

Kulcsszavak: mobilszolg távközlés jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50