HP szuperszámítógép a Széchenyi Egyetemen

forrás Prim Online, 2009. június 22. 20:25

A Széchenyi István Egyetemen végzett kutató-fejlesztő munkákat mostantól egy HP gyártmányú szuperszámítógép is segíti.

A legújabb fejlesztésű berendezés nemcsak teljesítményével, hanem kis méretével és majdnem a hétköznapi asztali számítógépekkel azonos külalakjával is figyelemre méltó. Egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop (1,248 TFLOP) lebegőpontos számítási teljesítményre képes (ez több mint 200-szoros egy normál asztali személyi számítógéphez képest). Ma Magyarországon ez az egyik legnagyobb teljesítményű mérnöki-tudományos konfiguráció, hiszen az itthon megtalálható, egyetemi oktatói közösségek által használt rendszerek ennél lényegesen kisebb teljesítményre képesek.

A konfiguráció 6 darab HP BL2x220c blade szerverből egy BL260c fejgépből és egy SB40c tároló blade-ből áll, ez összesen 13 csomópontot jelent. A számítógépben összesen 26 darab 3 GHz-es négymagos Intel Xeon 5400-as sorozatú ("Harpertown") processzor és 208 gigabájt memória található. Az elsődleges háttértárat 6 darab RAID-be kötött, 146 gigabájtos SAS diszk biztosítja, emellett minden számítási szerverben van egy 250 gigabájtos SATA merevlemez is, valamint a fejgépben 2 db 250 gigabájtos SATA diszk, így az összesített háttértár-kapacitás 4,3 terabájt. A legkorszerűbb InfiniBand hálózati csatolók kötik össze (4xDDR) a párhuzamosan működő csomóponti kiszolgálókat 3 μs-os késleltetés mellett 20 gigabit sávszélességen akkora sebességgel, hogy például egy DVD film egy-két másodperc alatt átkerülne egyikről a másikra. A rendszer nagy számítási kapacitása ellenére kis fogyasztású (kb. 16 asztali számítógép energiafogyasztásával egyenlő az energia-felvétel teljes terhelés mellett) és normál irodai környezetbe is elhelyezhető, nem kíván speciális hűtést. A jól tervezett adatáramlás és a rugalmasan terhelhető számítási kapacitás együttesen nagyságrendekkel kisebb idő alatt teszi lehetővé nagy számításigényű elméleti, mérnöki és szimulációs feladatok megoldását, így az egyetem-ipar együttműködésében most futó projektek problémamegoldását is. A Széchenyi István Egyetem a Rába és az Audi számára is végzett mérnöki, illetve áramlástani vizsgálatokat.

A beruházás egy mintaszerű háromoldalú együttműködés keretében jött létre, ahol a HP Magyarország és a Delta Informatika nemcsak a technológia szállításában, hanem a speciális tudás továbbértékesítésében is részt vesz a jövőben, azaz a helyi szakemberek által felhalmozott szellemi érték kerülhet akár a világpiacra is közvetlenül. Az anyagi forrást a Széchenyi István Egyetem sikeres K+F pályázati tevékenysége biztosította, ami egyúttal valódi esélyt ad a mostani nehéz gazdasági helyzetben is a csúcstechnológiai kutatások folyatatásához és az oktatás színvonalának emeléséhez.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új minősítés: szemkímélő kijelző

Komoly elismerésben részesültek az LG OLED paneljei: a kijelzők teljesítették a független minősítési eljárások globális vezető vállalata, a német TÜV Rheinland szigorú feltételeit, így kiérdemelték a szervezet „szemkímélő kijelző” minősítését.

 

2019. szeptember 18. 10:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás