DE: minden területen új lehetőségeket kínál az informatika

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 25. 11:41

Minden kutatási területen új kihívásokat, és ezzel együtt új lehetőségeket jelent az informatika rohamos fejlődése - mondta Fésüs László, a Debreceni Egyetem (DE) rektora a 15. alkalommal megrendezett Multimédia az oktatásban című konferencián szerdán Debrecenben.

A bővülő lehetőségek miatt a DE és a többi hazai egyetem is "izgalmas korszak" előtt áll - hangsúlyozta a rektora, aki fontos területnek nevezte az intézmények közötti távoktatás, távkutatás és
a távvizsgáztatás lehetőségeinek megteremtését.

Ezeken a területeken elsősorban pályázatok révén kívánnak fejleszteni. Ez eszközbeszerzést és szakemberképzést is jelent - fűzte hozzá.

Fábián István, az intézményi tanárképzést felügyelő Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) elnöke az MTI-vel közölte: az egyetemnek folyamatosan vannak tananyagfejlesztéssel kapcsolatos beadott pályázatai. Ezek között vannak például elektronikus tankönyvek vagy segédszoftverek létrehozására irányuló anyagok.

Szavai szerint azonban az elektronikus oktatás még gyermekcipőben jár, ezen csak az erre költhető források bővítésével lehetne változtatni.

"A jövőben lehetőséget kívánunk teremteni többek között a távvizsgáztatásra, hogy egy hallgatónak egy vizsga miatt ne kelljen például Pécsről Debrecenbe utaznia. Ugyanígy terveink között
szerepel egy egységes chipkártyás rendszer felállítása, így a hallgatók az elektronikus tananyagokhoz könnyen és jogosultságukat gyorsan ellenőrizve juthatnának hozzá" - mondta el Fábián István.

Nyakóné Juhász Katalin, a konferencia főszervezője, a DE Információ Technológia Tanszékének főmunkatársa az MTI érdeklődésére elmondta: a konferencián illusztrálni kívánják a multimédia távolságokat csökkentő hatásait. Lesznek videokonferenciák, valamint a biológia, a társadalomtudomány és a készségfejlesztés aspektusából is körüljárjuk az elektronikus tanítási folyamatot.

A kétnapos konferencián négy szekcióban mintegy 30 szakember tart előadást saját multimédiás kutatási területéről, tapasztalatairól illetve az informatikában rejlő lehetőségekről.

Kulcsszavak: oktatás konferencia

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Szerverhardver frissítés vs. váltás a legújabb platformra – melyik éri meg jobban?

Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai az adatközponti IT-infrastruktúrákat sem kímélik. Egy korábbi felmérés adatai szerint 2020-ban még a válaszadók 42 százaléka azt vallotta, hogy két-három évente frissíti adatközponti szervereit, míg 26 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ezt minden évben megteszi. 

2023. június 1. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39