Bűnösnek vallotta magát a tőzsdei spamküldő fejlesztője

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 9. 10:36

Bűnösnek vallotta magát az a virginiai szoftverfejlesztő, akinek cége speciális szoftvert fejlesztett levélszemét küldésére, amellyel tőzsdei visszaéléseket követtek el.

A 49 éves David S. Patton a szoftver terjesztéséért és az államok egyik legtermékenyebb spamküldőjével való cinkosságért vállalta a felelősséget egy michigani bíróság előtt. A vádalku alapján a szoftverfejlesztő hat évig terjedő börtönbüntetésre, 3000 dollár (600 000 forint) pénzbüntetésre és a szoftver eladásából szerzett közel 50 ezer dollár elkobzására számíthat.

 Az Egyesült Államokban a spamek, azaz a kéretlen marketinganyagok szabályozására 2003-ban hozott CAN-SPAM törvény értelmében tilos kereskedelmi célú elektronikus leveleket valótlan feladói információkkal, illetve pontatlan tárgymegjelöléssel feladni. A címzettekkel többek között a hirdető elérhetőségét is közölni kell, illetve lehetőséget kell biztosítani a levélszemét küldésének leállítására.

 Patton cége a Lightspeed Marketing 2004. január és 2005. szeptember között fejlesztette és terjesztette azt a speciális szoftvert, amellyel nagy mennyiségben vált lehetővé a levélszemetek küldése. A szoftver egyik legnagyobb felhasználója a spamkirályként emlegetett 53 éves Alan Ralsky, aki társaival egy nemzetközi spamküldő vállalkozást üzemeltettek azzal a céllal, hogy kis értékű kínai részvények árfolyamát növeljék, majd eladják a mesterségesen magas áron tartott papírokat.

 Az ügyészek szerint az államok egyik legtermékenyebb spamküldőjének tartott Ralsky júniusban vallotta magát bűnösnek. A nemzetközi hálózat feje, a spam-blokkoló szerverek kikerülése, illetve kéretlen levelek célba juttatása miatt 7 évig terjedő börtönre számíthat. Az elkövetők a törvénytelen levélküldések révén 2005 nyarán megközelítőleg 3 millió dollárnyi haszonra tettek szert.
 

Kulcsszavak: spam jog security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50