Az EU-biztos szerint felhasználóbarát módon kell kezelni a digitális tartalmakat

Milkovits Gábor, 2009. július 13. 08:07

Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) Távközlési Biztosa arra szólította föl az európai kormányokat, hogy legyenek pragmatikusak és újítók az internetes tartalmak és az illegális fájlcsere kezelésének tekintetében.

Az üzenet nyilvánvalóan az olyan politikai próbálkozásoknak szól, mint az alkotmánybíróság által nemrég hatályon kívül helyezett francia törvény, amely utolsó lépésként megfosztaná internet-hozzáférésüktől a szerzői jog által védett tartalmak illegális letöltőit. Reding szerint kulcskérdés, hogy az Európai Unió olyan egységes keretszabályozást teremtsen a digitális tartalmak ügyében, amelyek lehetővé teszik a hatékony versenyt és ösztönzik a fejlesztéseket. A biztos hozzátette, hogy az illegális fájlcsere elterjedése éppen ezeknek a tényezőknek a hiányából, illetve a tartalmak körüli szabályozási rendszer kuszaságából ered. A fiatalabb generációkat nem eltéríteni kell a világhálótól, hanem éppen, hogy könnyebben hozzáférhetővé és vonzóbbá kell tenni számukra a legálisan elérhető tartalmakat, ez pedig a jelenlegi környezetben nem lehetséges. Reding emellett felszólította a szerzői jogok sérthetetlensége mellett érvelőket, illetve a felhasználók internet-hozzáférését alapjogként védelmezőket, hogy szüntessék be vitájukat és próbáljanak megegyezésre jutni egymással.

A Távközlési Biztos a Google Books körüli viták és félelmek kapcsán kitért a könyvek digitalizálásának kérdésére is. Véleménye szerint itt is egységes, a tevékenységet bátorító európai szabályozásra van szükség, mivel az egyes országok eltérő szerzői jogi törvényei sok esetben korlátozóak és elavultak. Márpedig az öreg kontinensen is léteznek életképes üzleti modellek, amelyek megvalósítását azonban ezek a törvények akadályozzák, és ha ez így marad, akkor az európai felhasználók is a tengerentúli projekteket részesítik majd előnyben.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38