Fizetős lesz a The Pirate Bay

MTI Sajtóadatbank, 2009. július 21. 09:50

Hamarosan fizetős lesz a világ egyik legnépszerűbb fájlmegosztó oldala. A The Pirate Bay új tulajdonosa szerint az adok-kapok elvre épülő rendszerben a fájlok megosztásával arányosan csökkenhetnek majd a költségek.

A Global Gaming Factory X (GGF) a múlt hónapban vásárolta meg az oldal domain nevét, miután áprilisban egy svéd bíróság a korábbi üzemeltetőket a szerzői jogok megsértése címén egyéves börtönre és pénzbüntetésre ítélte. Becslések szerint a fájlmegosztó oldalt, amelyet elsősorban filmek, zenék és számítógépes játékok illegális letöltésére használnak, mintegy 22 millió internetező veszi igénybe.

 Hans Pandeyra, a The Pirate Bay vezérigazgatója szerint a korábban ingyen elérhető tartalmakért hamarosan fizetni kell majd valamilyen összeget, de a szolgáltatás nem fog átalakulni a Napsterhez vagy az iTunes-hez hasonló fizetős áruházzá. A tervek szerint a felhasználók havidíjas szolgáltatásként érhetik el az oldal felületét. A letöltött fájlok megosztásával, azaz tárhelykölcsönzéssel viszont csökkenhetnek a költségek. A GGF a fájlmegosztó oldalon elhelyezett hirdetésekből kíván további bevételekhez jutni. Az adok-kapok elven alapuló letöltés az adatforgalmi költségeket is jelentősen mérsékelheti.

 A P2P-rendszer lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak: egy adott tartalom a letöltőhöz egyszerre több feltöltőtől kisebb csomagokban érkezik, ezért az otthoni internet előfizetések viszonylag alacsony feltöltési sebessége összeadódva mégis gyors letöltést eredményez. A fájlcserélő szerver üzemeltetőjének sem kell nagy sávszélességet és tárhelyet vásárolnia, mert a tartalmak a több millió felhasználó számítógépén vannak elosztva.

 A GGF szerint az új fizetős rendszer bevezetésével megoldás születhet az eddigi szerzői jogi kifogásokra. A legnagyobb jogtulajdonosokkal már elkezdődtek a tárgyalások, nevekről és az eddigi eredményekről azonban még nem kívánnak beszámolni – tette hozzá Pandeyra.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás