Egymilliárdos álomhatárnál a Firefox

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 31. 17:08

A Mozilla népszerű böngészője a napokban eléri az egymilliárd letöltést a központi szervereken, az alternatív letöltési helyekkel már minden bizonnyal átlépte az álomhatárt a Firefox.

A vállalat külön weboldalt hozott létre a letöltések figyelésére, és a számláló jelenleg 999500000 környékén áll, így valószínűsíthető, hogy a pénteki napon elérik az 1 milliárdos értéket. Ezt támasztja alá egy rajongói számítás is, mely az átlagos másodpercenkénti 15 letöltéssel számolva kalkulálta ki a pénteki napot a számláló átfordulására. A számláló természetesen nem csak a 3.5-ös, illetve a legújabb, javított és gyorsabban induló 3.5.1-es változatot tartja számon, hanem a 2004 óta kiadott verziók összes letöltését. A böngésző időközben nagykorú lett, ami egyszerre jelenti azt, hogy mára a vállalatok sem tekintik amolyan bohókás nyílt forráskódú szoftvernek, hanem maguk is telepítik, mint megbízható terméket, másrészt a hackerek is nagyobb figyelmet szánnak a programnak.

Tény, hogy a Firefoxnak sikerült az, ami a többi, akár nála korábban induló versenytársának nem, jelentős szeletet kihasítani az Internet Explorer tortájából. A Microsoft szoftvere még mindig jelentős előnnyel vezet, ám nem sokan szavazták volna meg a Firefoxnak a mára globálisan elért 31 százalékos piacrészt. A legerősebb egyébként Európában a Mozilla böngészője, itt 40 százalék körül jár, ezen belül Magyarországon különösen népszerű a program, a legfrissebb adatok szerint hazánkban már-már fej-fej mellett ál a két legnagyobb szoftver. Összehasonlításképpen, az Apple Safarija, a viszonylag friss Google Chrome, vagy az egyik legkorábbi alternatíva, az Opera egyenként mind 5 százalékos piacrészesedés körül teljesít. Az alternatív letöltési helyeket is figyelembe véve biztos, hogy a Firefox már átlépte az álomhatárt.

A Letöltés.com-on is jóval félmillió fölött teljesítő Firefox legutóbbi, 3.5.1-es változata Windows, Mac, és Linux változatokban innen is letölthető.

Kulcsszavak: Firefox

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Ericsson és a Swisscom elindította az első európai kereskedelmi 5G hálózatot

Az Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolták Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát, támogatva a kereskedelemben kapható okostelefonokat. A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. 

2019. április 25. 17:30

Még a zavarba ejtő adatainkat sem töröljük a pendrive-jainkról azok kidobása előtt

A felhasználók előszeretettel helyeznek idegen, utcán talált, ismeretlen külső meghajtókat (memóriakártyákat, pendrive-okat) a számítógépükbe, pedig az ESET szakemberei szerint az ilyen USB-meghajtók könnyen tartalmazhatnak kártékony kódokat, kémprogramokat, sőt még az is elképzelhető, hogy éppen nekünk helyezték el azt csaliként. 

2019. április 25. 12:17

Egyre forróbbak az adatközpontok!

Egyre digitalizálódó, online életünk eredményeként szinte vég nélkül termeljük az információt. Az IDC prognózisa szerint a 2018-as 33 zettabájtról így 2025-re 175 zettabájtra nő majd a világszerte előállított adatok mennyisége. Egy zettabájt egytrillió gigabájtnak, vagyis 1021 bájtnak felel meg, és pár éven belül ennek közel kétszázszorosát fogjuk elérni, a növekvő tendencia pedig folytatódik. A tetemes adattömeget tárolni kell, nem beszélve az elemzéséről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyakorlatban alkalmazható információkat nyerjünk ki.

2019. április 24. 16:29

A Dell EMC továbbfejleszti a világ legsikeresebb szerverportfólióját

A Dell EMC bejelentette a világ legsikeresebb szerverportfóliójának legújabb fejlesztéseit. A Dell EMC PowerEdge-szerverek megnövelt felügyeleti lehetőségeket, biztonságot, teljesítményt és skálázhatóságot kínálnak az ügyfelek mindennapi és nagy kapacitásigényű terheléseihez. A PowerEdge-szerverek és az OpenManage rendszerfelügyelet fejlesztései együttesen egy biztonságos, skálázható számítástechnikai platformot alkotnak, amely tökéletes alapot biztosít a felhő alapú, analitikai vagy szoftver alapú adatközponti kezdeményezéseknek. 

2019. április 23. 18:02

Magyar fejlesztés segítségével ismertetik meg a vállalatokkal a támadóikat

Újonnan kifejlesztett rendszernaplózási folyamatok segítik az IT-biztonsági eseménykezelés megelőző és felderítő képességét. Az egyre kiterjedtebb és kifinomultabb támadások már mesterséges intelligencia alapú módszereket alkalmaznak. Ezek hatványozottan növelik az elemzésre váró adatmennyiséget. A védekezéshez egyre több és pontosabb információra van szükség. Erre a megoldás a CTI (Cyber Threat Intelligence), amit Magyarországon fejlesztett ki a Black Cell, RevealedThreats néven. A platformot bűnüldözési és rendvédelmi szerveknek is ajánlják.

2019. április 23. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com