Egymilliárdos álomhatárnál a Firefox

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 31. 17:08

A Mozilla népszerű böngészője a napokban eléri az egymilliárd letöltést a központi szervereken, az alternatív letöltési helyekkel már minden bizonnyal átlépte az álomhatárt a Firefox.

A vállalat külön weboldalt hozott létre a letöltések figyelésére, és a számláló jelenleg 999500000 környékén áll, így valószínűsíthető, hogy a pénteki napon elérik az 1 milliárdos értéket. Ezt támasztja alá egy rajongói számítás is, mely az átlagos másodpercenkénti 15 letöltéssel számolva kalkulálta ki a pénteki napot a számláló átfordulására. A számláló természetesen nem csak a 3.5-ös, illetve a legújabb, javított és gyorsabban induló 3.5.1-es változatot tartja számon, hanem a 2004 óta kiadott verziók összes letöltését. A böngésző időközben nagykorú lett, ami egyszerre jelenti azt, hogy mára a vállalatok sem tekintik amolyan bohókás nyílt forráskódú szoftvernek, hanem maguk is telepítik, mint megbízható terméket, másrészt a hackerek is nagyobb figyelmet szánnak a programnak.

Tény, hogy a Firefoxnak sikerült az, ami a többi, akár nála korábban induló versenytársának nem, jelentős szeletet kihasítani az Internet Explorer tortájából. A Microsoft szoftvere még mindig jelentős előnnyel vezet, ám nem sokan szavazták volna meg a Firefoxnak a mára globálisan elért 31 százalékos piacrészt. A legerősebb egyébként Európában a Mozilla böngészője, itt 40 százalék körül jár, ezen belül Magyarországon különösen népszerű a program, a legfrissebb adatok szerint hazánkban már-már fej-fej mellett ál a két legnagyobb szoftver. Összehasonlításképpen, az Apple Safarija, a viszonylag friss Google Chrome, vagy az egyik legkorábbi alternatíva, az Opera egyenként mind 5 százalékos piacrészesedés körül teljesít. Az alternatív letöltési helyeket is figyelembe véve biztos, hogy a Firefox már átlépte az álomhatárt.

A Letöltés.com-on is jóval félmillió fölött teljesítő Firefox legutóbbi, 3.5.1-es változata Windows, Mac, és Linux változatokban innen is letölthető.

Kulcsszavak: Firefox

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az IT menedzserek nehezen birkóznak meg a digitális támadásokkal

A hálózati és endpoint védelem ágazatában globális vezető szerepet betöltő Sophos ismertette a The Impossible Puzzle of Cybersecurity felmérésének eredményeit. A felmérés arra mutat rá, hogy az IT menedzsereket elárasztják a minden irányból érkező digitális támadások és nehezen birkóznak meg a helyzettel a biztonsági szakértelem, a költségvetés és a korszerű technológia hiánya miatt. A felmérésben 3100 középvállalkozásokban dolgozó IT döntéshozó vett rész.

2019. július 15. 15:17

Nagy sebességű fekete-fehér multifunkciós nyomtató az Epsontól

Az Epson legújabb A3-as üzleti tintasugaras készüléke kiváló minőségű és nagy mennyiségű nyomtatásra képes akár 100 lap/perc sebesség mellett, így kiváló választás például logisztikai célokra.

2019. július 14. 11:27

Windows rendszerek elleni új támadást fedeztek fel az ESET szakértői

Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult. Az exploit egy helyi jogosultságszint növelési sebezhetőséget használt ki a Microsoft Windows operációs rendszerekben. Az ESET azonnal jelentette a problémát a Microsoft biztonsági központjának, amely kivizsgálta a biztonsági rést és javítást adott ki.

2019. július 12. 13:08

A PEPCO anyacége is az Oracle Cloud platformot választotta

A PEPCO, a Poundland és a Dealz márkákat egyesítő Pepkor Europe vezető páneurópai kiskereskedelmi csoport az Oracle Cloudot választotta üzleti növekedésének támogatásához. A Pepkor a családok mindennapjaihoz szükséges ruházati és általános fogyasztási termékek, mint étel, egészségügyi és kozmetikai termékek forgalmazásával foglalkozik Európa szerte. Magyarországon a PEPCO kereskedelmi lánc 145 üzlettel van jelen.

2019. július 12. 11:34

Széfművészet, avagy útmutató a tökéletes adatvédelemhez

Napjainkban a vállalatok egyre több adattal gazdálkodnak, amelyek megfelelően hasznosítva jelentős üzleti előnyt jelenthetnek. Az adatokat azonban meg is kell védeniük, ami komoly kihívásokba ütközik, ha ezekre az információkra a szervezetek mindennapi működéséhez is szükség van. A Micro Focus szakértői szerint a formátummegőrző titkosítás nyújtja az ideális egyensúlyt a biztonság és a használhatóság között.

2019. július 10. 18:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05
online sportfogadás