Oroszország ejtette a Microsoft elleni vádakat

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 9. 07:52

Oroszország akkor kezdett a szoftver óriással kapcsolatban trösztellenes eljárásba, amikor a Microsoft megszüntette a Windows XP elsővonalbeli támogatását.

A keleti piac egyik fontos szereplőjét a Microsoft XP-politikája bőszítette fel. A vizsgálat júniusban kezdődött, és ennek során olyan vádakkal illették a Microsoftot, melyek szerint a cég visszaélt piaci erőfölényével. A szoftvervállalt bevételeinek jelentős része a vállalati felhasználóktól származik, ám ezek az ügyfelek a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem váltottak az XP meglehetősen hosszúra nyúlt karrierje után az akkor új, Vista operációs rendszerre. A felemás fogadtatásban részesült Vista nem csak sokak elégedetlenségét váltotta ki, de egyben nagyobb gépigényt is támasztott elődjénél. A meghajtóprogramok hiányától szenvedő Vistán a kiterjedt reklámkampány sem tudott segíteni, és ahogy világszere, Oroszországban is a legtöbben maradtak a jól bevált XP mellett.

A fő támogatási időszak lezárultát és az XP új változatainak kivonását a piacról itt úgy élték meg, hogy a vállalat rákényszeríti felhasználóit a váltásra. A vizsgálat azonban kimutatta, hogy a Microsoft nem szegte meg a helyi törvényeket, és az XP elérhetőségéig még 2008 során is 1,2 millió orosz nyelvű változatot értékesített az országban. A Microsoft ennek ellenére jóindulatának jeléül egy helyi akciót indít, melynek során a Windows Vista Home Basic és Windows Vista Home Premium operációs rendszereket Windows XP Home szoftverre cseréli ingyenesen. Az akció kivitelezését három héten belül megkezdik, és az ajánlatot 2009 végéig fent is tartják.

Kulcsszavak: Microsoft Windows XP Vista

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

2023. szeptember 28. 11:28

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38