Windows kártevőt terjeszt a Linux zombihálózat

Genda Csongor Zoltán, 2009. szeptember 15. 10:23

Egy orosz webfejlesztő felfedezett egy olyan Linux botnetet, amely fölött hackerek átvették az irányítást, és Windows vírusok terjesztésére használják.

Denis Sinegubko figyelt fel elsőként az eltérített Linux szerverekből álló hálózatra, amely tulajdonképpen szinte észrevétlenül működik, a fertőzés egyetlen jele a 8080-as porton keresztüli természetellenes adatáramlás. Egyelőre teljes homály fedi az esetet, ugyanis maga a zombihálózat felfedezője is csak találgat azt illetően, hogy mégis hogyan tudtak ismeretlenek megkaparintani több száz Linux szervert. Sinegubko azt feltételezi, hogy egy illetéktelenül megszerzett admin jelszó segítségével hajtottak végre sikeres támadást a rendszerek ellen a bűnözők. A szakember akkor észlelte a botnetet, amikor számos ismert, kártevőt tartalmazó weboldal frissült, és megváltozott azok hosztja, vagyis már nem kínai IP-tartományra volt visszavezethető azok eredete, hanem az említett Linux hálózatra.
Miután Sinegubko értesítette a megfertőzött rendszerek üzemeltetőit, azok nyomban kitöröltek több mint száz hosztnevet az adatbankból, de a hackerek is résen voltak, és rögvest újakat regisztráltak.
 

Kulcsszavak: vírus security Windows Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38