Jövőre kiírhatják a 900-as mobil szélessávú pályázatokat

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 16. 09:15

A szélessávú mobilinternet fejlesztésére jövőre kiírandó frekvenciapályázatokból minden bizonnyal lesz bevétele a költségvetésnek, ám hogy mennyi, azt egyelőre nem lehet megmondani - közölte Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az unió heteken belül feloldja az úgynevezett 900-as direktívát, azaz lehetővé teszi, hogy a 900 megahertzes frekvencián ne csak GSM-szolgáltatást lehessen nyújtani, hanem vezeték nélküli széles sávú internet-szolgáltatást (UMTS) is.

A szóvivő elmondta, hogy ennek hivatalos brüsszeli közlése után 6 hónap áll tagországok rendelkezésére arra, hogy implementálják a jogszabályt, azaz átültessék a magyar jogrendbe. Mindebből következően reális, hogy jövőre pályázatokat írjon ki ezzel kapcsolatban az NHH, s ennek sikeressége esetén pénz folyjon be a költségvetésbe.

Márton György elmondta, az unió arról már döntött, hogy felszabadítja a 900-es frekvenciát.

A jövő évi költségvetés a koncessziós bevételek között a mobilkommunikációs frekvenciák eladásából mintegy 20 milliárd forint bevételre számít. Az indoklás szerint "a piaci verseny magasabb szintre emelése, illetve a szélessávú internet elérés lehetőségeinek kiterjesztése érdekében a különböző mobil-rádiótelefon szolgáltatások körének bővítése szükséges. Ezen szolgáltatások nyújtásához a jövő évben frekvencia használati jogosultságok értékesítésére kerül sor, a szükséges adminisztratív intézkedések, egyes hatályos jogszabályok harmonizációja, módosítása, valamint a nemzetközi koordináció befejezését követően".

Ezen túlmenően mintegy 1 milliárd forintos bevétel vár költségvetés a három mobilszolgáltató által fizetendő éves koncessziós díjból, a harmadik generációs mobilszolgáltatáshoz szükséges frekvenciahasználati jogosultság 2004. év végén történt értékesítésének a Vodafone Zrt. által jövőre fizetendő törlesztő részletéből, illetve az Antenna Hungária Zrt. által egy frekvenciablokk feletti kizárólagos frekvenciahasználati jogosultság megszerzéséért fizetendő pályázati díjrészletből.

Kulcsszavak: NHH UMTS

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjeső a HONOR-nak Kínában

A HONOR innovációs díjat nyert az okoseszközök kategóriájában a Kantar BrandZ China gálaeseményen.

2023. szeptember 28. 12:53

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

Hajlítható élmény a Try Galaxy segítségével

Már elérhető a Samsung Try Galaxy program frissítése, amellyel a nem androidos okostelefonok  felhasználói már magyar nyelven is kipróbálhatják a One UI 5.1.1 szoftver vonzó lehetőségeit és felfedezhetik az új Galaxy Z Flip5 és Z Fold5 okostelefonok funkcióit. A Galaxy Z Fold5 sokoldalú és magával ragadó kijelzőjének előnyeit újszerűen mutatja be az alkalmazás: két párosított eszközön szemlélteti a hajlítható élményt.

2023. szeptember 23. 10:23

Az iPhone 15 mostantól hazánkban is megvásárolható

Az ikonikus iPhone sorozat legfrissebb készülékei, az iPhone 15, az iPhone 15 Plus, az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max mellett az Apple Watch Series 9 és az Apple Watch Ultra 2 is a boltok polcaira kerül szeptember 22-én. Az Apple innovációinak sorában újabb mérföldkövet jelentő termékek mától a tavalyinál jelentősen kedvezőbb áron kaphatóak az iSTYLE hazai, kilenc üzlettel rendelkező Apple Premium viszonteladói hálózatában. 

2023. szeptember 22. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38