Jobban alakul a személyi számítógépek világpiaci értékesítése

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 24. 10:29

A korábban vártnál kevésbé romlik a globális személyi számítógép piac forgalma az idén: a Gartner piackutató cég szakértői két százalékos, 285 millió darabra való csökkenéssel számolnak. A Gartner ezzel az idén már harmadik alkalommal javította az idei évre vonatkozó előrejelzését. Júniusban még hat százalékos csökkenést várt.

A negyedik negyedévre a Gartner már egyenesen növekedést jósol éves összevetésben. "A személyi számítógépek iránti kereslet sokkal erőteljesebb, mint amire még júniusban számítottunk, különösen az Egyesült Államokban és Kínában" - jelentette ki a Gartner kutatási igazgatója, George Shiffler. "Különösen a mobil számítógépek értékesítése mutat erőteljes növekedést, mégpedig a fejlődő országokban, eközben pedig az asztali gépek iránti kereslet csökkenésének üteme lassul."

 A Mini-Notebook készülékek értékesítése lendületesen növekszik és ezzel fokozza az árakra nehezedő nyomást. A piackutató már évi 25 millió darabos értékesítéssel számol a májusi 21 milliós becslés után. A Microsoft új operációs rendszerétől a Windows 7-től George Shiffler nem vár komoly hatást a számítógép értékesítésekre. Az október 22-i piaci bevezetést közvetlenül követő kereslet felfutásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni - hangsúlyozta.

 Értékesítési darabszám szerint a jövő év mindenképpen jobb lesz az ideinék: a Gartner 12,6 százalékos növekedéssel számol 2010-ben. A forgalomnövekedés elsősorban a mobil számítógépekre támaszkodik majd. A készülékek csökkenő átlagárak miatt azonban a piac összesített értékesítési árbevétele jövőre nagyjából megfelel majd az ideinek.
 

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38