Újabb nyílt levél az állami szoftverbeszerzés ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 14. 09:08

Több szakmai szervezet újabb nyílt levéllel fordult a Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz (KSZF) az állami szoftverbeszerzés ügyében - közölte a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (ODFA) magyar tagozata kedden az MTI-vel.

Az ODFA október elején már írt egy nyílt levelet a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnak, mivel álláspontja szerint szakmailag indokolatlan és jelentős többletköltséggel jár az az állami szoftverbeszerzés, amely keretében a Microsoft legújabb szoftvereit vásárolják meg az államigazgatás és a közoktatás számára.

Az MTI korábban hírt adott a Közbeszerzési Értesítőben szeptember közepén megjelent eredményről, amely szerint a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nettó 24 milliárd forintért Microsoft, Novell és nyílt forráskódú szoftvereket vásárolt.

Az ODFA az október eleji nyílt levélben egyebek között azt kérdezte a KSZF-től, hogy milyen költségszámítások igazolják az Microsoft Office 2007 bevezetését és a korábbi szoftverek lecserélését, illetve hogy milyen stratégia készül az európai uniós ajánlásnak megfelelő nyílt szabványú alkalmazások bevezetéséről. Az ODFA egyben felszólította a KSZF-et, hogy állítsa le a Microsoft Office 2007 bevezetésének végrehajtását, és indítson próbaprojekteket a kormányzati csúcsintézményekben, és majd az eredmények alapján hozzon érdemi döntést a további nagyértékű beszerzésekről.

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság válaszában hangsúlyozta: vitatja az ODFA magyar tagozatának azon kijelentését, amely szerint a jelenleg alkalmazott irodai szoftverek kárt okoznának az államnak.

A KSZF levelében az olvasható: jelenleg is vizsgálják, hogy milyen szoftvereket, szoftver rendszereket lehetne kiváltani szabad vagy nyílt forráskódú alternatívával. A válasz szerint a korábban alkalmazott szoftverek lecserélését az ellátott intézmények által megfogalmazott üzleti igényeknek való megfelelés, és a csoportmunka alkalmazások támogatása indokolja. Azt is hozzáteszi a főigazgatóság, hogy a tervek szerint fél éven belül indítanak egy próbaprojektet a szabad vagy nyílt forráskódú szoftverek bevezetésével, integrálhatóságával kapcsolatban.

Az ODFA magyar tagozata más szakmai szervezetekkel együtt újabb nyílt levéllel reagált kedden a KSZF válaszára. Az FSF.hu Alapítvány, a Linux Ipari Szövetség, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete, a Társaság a Szabadságjogokért, és a Szabad Szoftver Intézet által is aláírt levélben hangsúlyozzák: felesleges időhúzás, hogy a KSZF újabb fél évig nem kíván érdemben foglalkozni a nyílt szabványú szoftverek bevezetésével. Álláspontjuk szerint nincs értelme újabb próbaprojektet indítani olyan kérdésről, amelyet az Európai Unió már ajánlás formájában megfogalmazott a tagállamok számára.

A szervezetek többek között arra kérik a KSZF-et, hogy közölje: mennyi pénzt szán a nyílt szabványok, például a nyílt dokumentumformátumra épülő szoftverek széleskörű alkalmazására fordítani a 20092010-es időszakban, és hozza nyilvánosságra azokat az előkalkulációkat, amelyek bizonyítják, hogy a nyílt szabványokra épülő szoftverek alkalmazása nem költséghatékony.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a kisebb felhasználóknak is egyszerűen elérhető a 10G sebesség

A tajvani Zyxel Networks bejelentette új, multi-gigabites termékportfólióját, melynek célja az otthoni és SOHO felhasználók hálózati sebességének növelése. A termékcsalád tagjai az XGS1210-12 12 portos weben vezérelhető Multi-Gigabit Switch, a kétportos 2.5G-vel és kétportos 10G SFP+-al rendelkező XGS1010-12 nem-vezérelt Switch, és az XGN100C és XGN100F hálózati adapter kártyák, melyek segítségével egyszerűen 10 gigabites sebességre lehet frissíteni a meglévő PC-ket és munkaállomásokat.

2020. február 16. 12:18

Csak a tudatos nethasználattal védhetők meg a gyerekek

A szülők döntő többsége (83%-a) foglalkozik a biztonságos internethasználat témájával: a korlátozást, ellenőrzést és tiltást közel ugyanolyan arányban vetik be gyerekeiknél, mint a témáról szóló célzott közös beszélgetéseket – derül ki az Ipsos KidComm (2019) szindikált kutatásából. Ennek ellenére a gyerekek továbbra sincsenek biztonságban az online térben, ezért a Telenor játékos oktatóanyagot készített a témában – mondja a Biztonságos Internet Nap kapcsán Koren Balázs, a Telenor TudatosNet szakértője.

2020. február 11. 16:05

Új zsarolóvírust fedezett fel a Sophos: RobinHood

A Sophos, kiberbiztonsági vállalat legújabb elemzése arra mutat rá, hogy a digitális bűnözők hogyan használtak fel egy legitim harmadik féltől származó sebezhetőséget a biztonsági szoftverek törléséhez, mielőtt a RobbinHood zsarolóvírussal támadásba lendültek volna.

2020. február 11. 14:43

Szülőknek szóló weboldalt készít az NMHH a biztonságosabb internetezés támogatására

Február 11-én, a biztonságosabb internet napján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánosságra hozta Internet Hotline nevű jogsegélyszolgálata tavalyi statisztikáit, amely szerint egyre több, a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló tartalomról kapnak jelzést. A hatóság egy ízelítő videót is készített, amellyel a szülők figyelmébe ajánlja a biztonságosabb netezést támogató oldalát, amely a Gyerekaneten.hu címen indul el március 1-jén.

2020. február 11. 13:10

5 gyakorlati tipp a gyerekek biztonságáért

IMDB Parents Guide, Youtube szülői felügyelet, Tik Tok ellenőrzése a Common Sense Medián – mond ez bármit is Önnek, szülőként? Bár sokan szívesen elvágnák gyereküket a digitális világtól amíg csak lehet, ez egyre kivitelezhetetlenebbé válik – a megoldás inkább a felkészítésben rejlik, hiszen nem leszünk mindig ott, hogy fogjuk a kezüket. A Biztonságos Internet Napján lássunk pár gyakorlati tippet a szakértőktől: miként maradhat nálunk az irányítás a közösségi oldalak térhódítása ellenére? Akik ennél mélyebben ismerkednének a témával, azokat ingyenes szülői meetup várja a világnap alkalmából. 

2020. február 11. 11:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás