Beindult végre a személyi számítógépek piaca

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 19. 08:48

A várt visszaesés helyett bővült a személyi számítógépek (PC) piaca a harmadik negyedévben, és meghaladta a válság előtti szintet Gartner felmérése szerint.

Az informatikai piackutató cég szerint július és szeptember között összesen 80,9 millió PC kelt el világszerte, 0,5 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, a világméretű gazdasági válság elmélyülését megelőző hónapokban, holott a szakértői becslések 5,6 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

 A növekedés derékhadát a netbook néven is emlegetett, viszonylag olcsó mini-notebook számítógépek adták. Az alacsony árú, kisebb teljesítményű gépek kelendősége arra utal, hogy a vállalatok még mindig visszafogják informatikai fejlesztéseiket, és számítógépet szinte csak a lakossági fogyasztók vásárolnak - vélik a Gartner elemzői.

 A tajvani Acer a netbook-trendnek köszönhetően átvette az értékesítés alapján felállított rangsor második helyét a Delltől. A cég közel 25 százalékkal növelte eladásait tavalyhoz képest, és világpiaci részesedése 12,5 százalékról 15,4 százalékra emelkedett. Az első továbbra is az amerikai Hewlett-Packard, amely 18,4 százalékról 19,9 százalékra növelte globális piaci részarányát. Dell-gépekből 6,7 százalékkal kevesebb fogyott, a gyártó részesedése 13,8 százalékról 12,8 százalékra csökkent, de a hazai piacon, az Egyesült Államokban megtartotta elsőségét.

 Régiós bontásban nagy eltérések mutatkoznak: az ázsiai piac kétszámjegyű növekedést, az európai viszont 10 százalékot meghaladó visszaesést produkált. Az ázsiai és a csendes-óceáni térség egészében 16 százalékkal - Kínában 28,5 százalékkal - nőttek a PC-eladások, az Egyesült Államokban 3,8 százalékkal nőtt az értékesítés, az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban pedig 10,1 százalékkal visszaesett.

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38