Az EU figyelmezteti az Oracle-t a Sun felvásárlása miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 23. 09:20

Az Európai Unió hivatalos figyelmeztetést küldött az Oracle-nek, miután a vállalat a mai napig nem adott át olyan információkat, amelyek megnyugtató mértékben tisztáznák a Sun felvásárlásával járó esetleges piacszűkítő hatásokról szóló félelmeket.

Az Oracle 7,4 milliárd dolláros óriás felvásárlás keretén belül szerezte meg a Sun Microsystems-t, az erről szóló egyeztetések után április közepén jelentették be a hírt. A korábbi tárgyalások során az Oracle részvényenkénti 9 dollár 50 centes ajánlatával feléígért a másik komoly érdeklődő, az IBM ajánlatának. Az IBM azonban meglepetésszerűen visszavonta 7 milliárd dolláros ajánlatát. A lépés oka ismeretlen, a részvényenkénti 9 dolláros szintet is meghaladó ajánlatot teljesen váratlanul törölte a cég. Augusztus közepén a részvényesek sem láttak a Sun gyenge teljesítményére más kiutat, mint a vállalat értékesítését, így ők is rábólintottak az Oracle ajánlatára. Csupán néhány nappal később az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyta az üzletet.

Ez nem igazán meglepetés, hiszen az amerikai versenyügyi szabályzók meglehetősen megengedők, ám már akkor felmerült, hogy az unióban nem megy majd minden ilyen simán. Egyes elemzők szerint tartani lehetett attól, hogy komoly trösztellenes vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben. A jóváhagyás azért is fontos, mert korábban az IBM egyes vélemények szerint éppen amiatt állt el a Sun megvételétől mert monopólium jött volna létre a felső kategóriás szerverek piacán, és még a teljes ágazatból is 42 százalékot birtokolt volna úgy a kék óriás. Ezek az aggodalmak korábban az Oracle-t sem hagyták hidegen, a szoftvercég korábban kifejezetten ódzkodott az ilyen jellegű felvásárlásoktól, sőt Larry Ellison vezérigazgató évekkel ezelőtt nyíltan elutasította a Sun megvételének gondolatát. A jelek szerint nem voltak alaptalanok a félelmek, az EU nem hajlandó rutinból átengedni az egyesülést, valós bizonyítékokat kérnek arról, mivel támasztja alá az Oracle, hogy nem csorbul az egyenlő esélyekkel történő piaci verseny a Sun átvétele után.
 

Kulcsszavak: EU Sun Oracle +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás