Másfél milliárd forint régiónként az e-közigazgatás fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 3. 08:16

Régiónként másfél milliárd forint uniós támogatást biztosít az e-közigazgatási és szolgáltatási rendszerek továbbfejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - közölte az ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A forrást az önkormányzatok alkalmazásszolgáltató (ASP) központok létrehozására, illetve az ehhez való csatlakozásra használhatják fel, ezeknek a központoknak a segítségével valósulhat meg a hivatalokban az egyablakos ügyintézés - olvasható az NFÜ közleményében.

Mint írják, az önkormányzatok várhatóan 2011-ben csatlakozhatnak majd a rendszerhez és arányos mértékű, relatív igen alacsony szolgáltatási díjat kell majd fizetniük a rendszer használatáért.

A pályázati kiírás keretében a hét magyarországi régióban először egy-egy önkormányzatot választanak ki, ahol létrejöhet a központ. Itt telepítik azokat az alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. Ezt követően mintegy 250 hatósági eljárást lehet majd egyablakos ügyintézéssel lebonyolítani - közölte az NFÜ.

Hangsúlyozták: az ASP-rendszer előnye, hogy az önkormányzatok biztonságos és költséghatékony módon juthatnak olyan magas minőségű szolgáltatásokhoz, amelyekre saját erőből nem lenne lehetőségük. Ezzel költségeket takaríthatnak meg, biztosíthatják az ügyfelek jobb kiszolgálását és eleget tehetnek jogszabályi kötelezettségeiknek is.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, s elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az intelligens vállalat – konferencia

Hogyan építi be a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary a digitalizációt a vállalati működésbe? És hogyan teszi ugyanezt a Mogyi?

2019. augusztus 22. 17:11

Újabb két magyar startup került az európai egészségügyi innováció élvonalába

Két magyar team, az orvosi oktatóalkalmazást fejlesztő InSimu Patient és a nemzetközi teleradiológiát forradalmasító Sineko is elnyert 25 000 eurót az immáron harmadik éve megrendezésre kerülő EIT Health InnoStars Awards startupversenyen. 

2019. augusztus 22. 14:42

KórházSuli – ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van

Magyarországon a súlyos betegsége miatt szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni az iskolát, pedig az a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és elszigetelődés.

2019. augusztus 22. 13:03

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára a 2019-es IFA-n

A 2019-es, berlini IFA szakkiállításon mutatkozik be az LG és a nemzetközi építészeti vállalat, a Studio Fuksas egyedülálló, közös installációja. 

2019. augusztus 22. 11:37

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás