Másfél milliárd forint régiónként az e-közigazgatás fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 3. 08:16

Régiónként másfél milliárd forint uniós támogatást biztosít az e-közigazgatási és szolgáltatási rendszerek továbbfejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - közölte az ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A forrást az önkormányzatok alkalmazásszolgáltató (ASP) központok létrehozására, illetve az ehhez való csatlakozásra használhatják fel, ezeknek a központoknak a segítségével valósulhat meg a hivatalokban az egyablakos ügyintézés - olvasható az NFÜ közleményében.

Mint írják, az önkormányzatok várhatóan 2011-ben csatlakozhatnak majd a rendszerhez és arányos mértékű, relatív igen alacsony szolgáltatási díjat kell majd fizetniük a rendszer használatáért.

A pályázati kiírás keretében a hét magyarországi régióban először egy-egy önkormányzatot választanak ki, ahol létrejöhet a központ. Itt telepítik azokat az alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. Ezt követően mintegy 250 hatósági eljárást lehet majd egyablakos ügyintézéssel lebonyolítani - közölte az NFÜ.

Hangsúlyozták: az ASP-rendszer előnye, hogy az önkormányzatok biztonságos és költséghatékony módon juthatnak olyan magas minőségű szolgáltatásokhoz, amelyekre saját erőből nem lenne lehetőségük. Ezzel költségeket takaríthatnak meg, biztosíthatják az ügyfelek jobb kiszolgálását és eleget tehetnek jogszabályi kötelezettségeiknek is.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, s elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető konténerfelügyeleti vállalatot vásárol fel a SUSE

A SUSE bejelentette, hogy megállapodást kötött a Rancher Labs felvásárlására. A kaliforniai székhelyű, nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó vállalat piacvezető Kubernetes-felügyeleti platformot kínál ügyfeleinek. Az akvizíciónak és a két portfólió egyesülésének köszönhetően az ügyfelek a jövőben még egyszerűbben helyezhetik üzembe és felügyelhetik a konténerizált szolgáltatásokat bármilyen környezetben, beleértve az adatközpontokat, a peremhálózatokat és a felhőt.

2020. július 10. 11:58

Az elsők között vált folyamatos távmunkára a Vodafone Magyarország

Hazánkban egyedülálló módon a Vodafone Magyarország júliustól az ügyfélszolgálatos kollégák számára is lehetőséget biztosít a folyamatos távmunkára. A vállalat ügymenetében eddig is napi rutint jelentett az otthoni munkavégzés, azonban az elmúlt hónapok tapasztalatai rámutattak arra, hogy ezt a megközelítést olyan területeken – így az ügyfélszolgálatra – is be lehet vezetni, ahol eddig elképzelhetetlen lett volna. A programra jelentkező kollégáknak a vállalat a járványt követően is lehetőséget biztosít a távmunkára, ezzel úttörő szerepet vállalva az innovatív, digitális munkavégzés kialakításában. 

2020. július 10. 10:50

Lezárult az Accenture Java Competition programozóverseny

Egy, a vállalatok számára igazán aktuális kihívással, a reboardinggal – vagyis a koronavírus-járvány után a munkaerő irodába történő visszatérésével – kapcsolatos problémát kellett megoldaniuk Java microservice architektúra használatával az Accenture Java Competition idei indulóinak. A héten lezárult kétfordulós, online programozóverseny résztvevőinek kétharmada legalább 3 év tapasztalattal rendelkező senior szoftverfejlesztő volt, ebben az erős mezőnyben ért el harmadik helyezést a junior szoftverfejlesztőket és szoftvertesztelőket képző PROGmasters – idén áprilisban végzett hallgatóiból álló – csapata.

2020. július 10. 09:49

Az Ericsson megtette az utolsó lépést is a Standalone 5G bevezetése felé

Az Ericsson piacra dobta új szoftverét, mely a 4G hálózatoktól függetlenül képes az 5G NR (New Radio) berendezéseket üzemeltetni, azaz mostantól elindíthatók a közepes- és alacsony frekvenciasávokra csatlakozó ún. standalone 5G hálózatok is. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Ericsson által szerelt hálózatokon a távközlési szolgáltatók immár az 5G technológia minden képességét ki tudják használni.  

2020. július 9. 19:11

Új magyar földi kiszolgáló a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az Airport Service Budapest Zrt. közelmúltban megkezdett üzletfejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. A Társaság 2020. június 24-én kézhez kapta a kiterjesztett földi kiszolgálási engedélyét, amely fővállalkozóként is feljogosítja a teljeskörű földi kiszolgálási tevékenységre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2020. július 9. 17:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás