Lezárult az Invitel eladásának első köre

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 6. 10:38

Lezárult az Invitel távközlési szolgáltató eladásának első köre, a cég részvényeinek 32,3 százaléka a Mid Europa Partners befektetési cég tulajdonába került a TDC-től - közölte a befektető csütörtökön az MTI-vel.

A Mid Europa közleményében hangsúlyozza: a tranzakció folytatásában - a szerb versenyhatóság jóváhagyását követően - megveszi a TDC második, hasonló méretű Invitel-pakettjét is.

Az összetett ügyletben adósságátvállalás, alárendelt hitel nyújtása és kötvénykibocsátás is történik, a tranzakció-sorozat ezért a Calyon befektetési bank és a BNP Paribas Bank szervezte pénzintézeti szindikátus támogatta, amely 197 millió eurós hitelt nyújtott az ügylet támogatására - közölte a közép- és kelet-európai befektetési cég.

Hozzáterszik: a két vezető bank mellett számos régi és új hitelező is szerepet vállalt a tranzakcióban, közülük a legnagyobb részt az Unicredit Bank Magyarország nyújtotta, míg az Invitel korábban kibocsátott kötvényeinek visszavásárlását a Credit Suisse Securities (Europe) Limited is menedzselte.

A Standard & Poor's szerdán szelektív nem fizetői (SD) sávba süllyesztette a magyarországi székhelyű Invitel Holdings A/S vezetékes távközlési szolgáltató, valamint a hozzá kapcsolódó Magyar Telecom B.V. és HTCC Holdco I B.V. társaságok hosszú távú cégbesorolásait.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a besorolások az eddigi, mélyen spekulatív "CC" szintről romlanak tovább a részleges nem fizetésre utaló "SD" osztályzatra.

A Standard & Poor's már szeptemberben, az akkor végrehajtott agresszív leminősítés után kilátásba helyezte, hogy ha az Invitel Holdings a javasolt módon végrehajtja tőkeátrendezését, az érintett adósságkonstrukciók osztályzata nem törlesztőre romlik tovább. Erre utalt az akkor érvényben hagyott negatív kilátás.

A TDC 2009. október 1-jén állapodott meg feltételesen a Mid Europa Partners-szel a TDC 64,6 százalékos Invitel részesedésének felvásárlásáról. A részvénycsomag teljes felvásárlási ára mintegy 54,9 millió dán korona.

A TDC elnök-vezérigazgatója szerint a Mid Europa Partners képes biztosítani a továbbfejlődést az Invitelnél.

Az ügylet létrejöttét októberben több feltételhez kötötték, egyebek mellett az Invitel adósságának újrafinanszírozásához, valamint ahhoz is, hogy a Mid Europa Partners Invitel-kötvényeket is vásároljon a jelenlegi kötvénytulajdonosoktól.

Kulcsszavak: Invitel +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50