Megállapodtak az uniós intézmények az EU újabb távközlési reformjairól

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 6. 11:05

Megállapodtak az Európai Unió központi intézményeinek tárgyalódelegációi csütörtök hajnalban Brüsszelben az EU távközlési szabályainak módosításáról, amelynek célja a verseny növelése, valamint a fogyasztók jobb és olcsóbb kiszolgálása.

Ezt közös sajtótájékoztatón jelentette be Asa Torstensson, az infrastruktúráért felelős svéd miniszter, Viviane Reding európai bizottsági felelős, továbbá az Európai Parlament képviseletében Alejo Vidal-Quadras, az intézményközi egyeztető fórum elnöke és Catherine Trautmann, a téma jelentéstevője.

Az egyezség azt követően jöhetett létre, hogy kompromisszum született a reformcsomag egyik részkérdésében, az internethasználók jogainak tiszteletben tartásával foglalkozóban.

A csomag már korábban összeállt, de főleg az említett pontban mutatkozó nézeteltérések miatt az Európai Parlament eddig még nem tudta elfogadni. A kompromisszum értelmében - mint azt már korábban kiszivárogtatták - az EP elállt attól a módosítástól, amely bírósági beavatkozás nélkül nem tette volna lehetővé az interneten illegálisan jogvédett fájlokat terjesztők megbüntetését, akár internetkapcsolatuk letiltásával is. Csütörtökön az EP illetékesei ezt azzal magyarázták, hogy a brüsszeli jogi szakértők megállapították: túlmenne az uniós illetékességen, ha ezt a kérdést ennyire konkrétan EU-szinten szabályoznák.

Cserében mindazonáltal - mint az EP képviselői most hangsúlyozták - a módosított szöveg maximális garanciákat tartalmaz arra, hogy az internethasználat korlátozását a tagországokban "előzetesen részletesen leírt, tisztességes eljárásnak" kell megelőznie, amely teljes tiszteletben tartja a személyes és a szabadságjogokat.

A több jogszabályból álló, nagyszabású reform részeként létrejönne egy uniós távközlési felügyelőtestület, amely a nemzeti hatóságok közti együttműködést irányítja, és többségi szavazással döntéseket is hozhat, ugyanakkor az Európai Bizottság eredeti elképzelésével szemben nem tekinthető államok fölötti szuperhatóságnak, párhuzamosan nő a nemzeti hatóságok függetlensége.

Lehetővé tenné az EU azt is, hogy nemzeti döntéssel - a verseny növelése érdekében - szükség esetén leválasszák a nagy távközlési szolgáltatók tevékenységéről a kiskereskedelmi forgalmat.

Segíti a reform a szélessávú internetes összeköttetések gyors terjedését is.

A reform tovább növeli a fogyasztók jogait az internethez való hozzáférés, az internethasználat szabadsága terén és más területeken. Az előfizetők egy nap alatt válthatnak például telefonszolgáltatót régi számuk megőrzése mellett, és részletesebb tájékoztatáshoz is juthatnak. Jobban védi őket a szabályozás adataik feltörése és a "levélszemét" ellen is.

A csütörtöki sajtótájékoztató résztvevői egyöntetűen úgy fogalmaztak, hogy a megállapodással egyszerre nyernek a piacok, a fogyasztók és az iparág képviselői is. A reform lehetővé teszi, hogy a legújabb technológiák fölösleges akadály nélkül mielőbb eljussanak a piacra, és megtegyék jótékony hatásukat a szolgáltatásokra - emelték ki.

A megállapodást még az Európai Parlament plénumának és az uniós tagországoknak is jóvá kell hagyniuk. Amennyiben ez nem történne meg, új tervezet kidolgozásával az intézményeknek elölről kellene kezdeniük a két éve tartó egyeztetési folyamatot.

Kulcsszavak: távközlés EU

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Élj sokszínűen!” üzeni a Xiaomi az új Redmi Note 12 sorozattal

A Xiaomi bejelentette a piacon már jó ideje várt Redmi Note 12 sorozatot. A népszerű termékcsaládhoz négy készülék tartozik: a Redmi Note 12 Pro+ 5G, a Redmi Note 12 Pro 5G, a Redmi Note 12 5G, és a Redmi Note 12. 

2023. március 29. 17:11

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08