Legalább ezer évig működőképes DVD-k

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 8. 16:43

Felhasználók milliói archiválták képeiket, fájljaikat DVD-kre a problémamentes adattárolás reményében, majd alig néhány év múltán olvashatatlan lemezek, hibaüzenetek és csalódás fogadta őket. Ezen változtat a legalább ezer évig olvasható speciális DVD, melyet otthon nem is tudunk megírni, csak olvasni.

Aki valaha mentett DVD-re, tudja, hogy a legnagyobb gyártók lemezei is mennyire megbízhatatlanok, így aligha lehet ez az elvben szinte tökéletes megoldás az igazi archiválási célokra. Ezen változtat a Cranberry DiamonDisc rendszer, melyet a Brigham Young egyetem kutatócsapatával együtt fejlesztettek ki. A megoldás lényege, hogy speciális lemezek mellett különleges írókat is használnak, ez garantálja az abszolút minőséget. Mivel saját írót fejlesztettek ki, nem magától értetődő, hogy otthon írjuk meg a lemezeket. Éppen ezért saját rendszerrel álltak elő, a megírandó fájlokat feltöltjük a szerverükre, elkészítik a DVD-t, melyet azután postai úton juttatnak el hozzánk. Ez korongonként 30 dollár körüli összeget jelent, ám ez korántsem tekinthető soknak, ha figyelembe vesszük, hogy legalább 1000 évre megmaradnak adataink.

Bár a garancia ellenőrzésének kérdése meglehetősen bizarr a megrendelő halálával, aki nem szeretné internetre tölteni az olyannyira értékes információit, az végső soron éppen otthon is írhat ilyen DVD-t, ám jóval borsosabb áron. A cég saját írója szabvány bővítőhelyre illik, csupán egy gond van vele, szerény 4995 dolláros ára, ám ez is eltörpül, ha a dolgokat évezredes távlatokban nézzük, sőt vállalatok és archívumok számára teljesen vállalható befektetésnek tűnik.

Kulcsszavak: DVD

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alienware megacélozza gamereknek szánt gépeit

Az Alienware 2021-től együttműködik az NVIDIA-val és az AMD-vel, hogy még gyorsabb és nagyobb teljesítményű megoldásokat kínáljon a játékosoknak és a tervezőknek. Emellett a vállalat az év elején bemutatta legújabb játékosoknak szánt modelljeit.

2021. január 23. 10:21

Új Dell monitorok a hatékony munkakörnyezetért

Ahogy egyre több vállalat tér át a hibrid munkavégzési modellre, úgy lesznek fontosabbak az olyan technológiák, amelyek munkahelytől és munkakörtől függetlenül segítik az alkalmazottak együttműködését. A dolgozók a tartalomkészítőktől és mérnököktől kezdve az adatelemzőkig és marketingszakemberekig mindannyian azt a tökéletes munkakörnyezetet keresik, amelyben a leghatékonyabban tudnak dolgozni. A Dell a legújabb üzleti monitoraival pont ezt a célt tűzte ki: magasabb szintre emelik a munkavégzést és az alkalmazottak hatékonyságát.

2021. január 22. 13:11

Keskeny és elegáns Philips monitor

Az új 288E2UAE Philips monitor (28 hüvelyk / 71,1 cm) 4K felbontásával, 10-bites IPS paneljével, USB 3.2 SuperSpeed adatátvitelével és vékony, vonzó dizájnjával tökéletes választás azon vevők számára, akik stílusos megjelenésű és professzionális szintű teljesítményt keresnek munkához és szórakozáshoz. Igen nagy 4K felbontásának és hihetetlen 157 ppi pixelsűrűségének köszönhetően a képe extrém éles, míg az 1,07 milliárd szín, a 119% sRGB lefedettség és a 2 alatti DeltaE színhelyesség gondoskodik a képek ragyogó és természetes megjelenítéséről. 

2021. január 21. 20:17

A Dell Technologies a legújabb eszközeivel alkotja újra a munkakörnyezetet

A Dell Technologies újonnan bemutatott termékei és szoftverei átformálják a munkavégzés módjait a legjobb teljesítmény érdekében. Intelligens és kollaboratív eszközeinek új porfóliójával alakítja át a munkakörnyezetet, hogy elősegítse a rugalmas, nem helyhez kötött munkavégzést és tanulást.

2021. január 21. 16:59

7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

2021. január 21. 15:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás