Valósidejű tolmácsszemüveget fejleszt a NEC

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 9. 09:39

Valósidejű fordítószemüveget fejleszt a japán NEC elektronikai vállalat. A tolmácsgép egy szemüvegre szerelt parányi kijelzőből és a felhasználó derekára erősített központi egységből áll.

A Tele Scouter elnevezésű fordítógép mikrofonja által érzékelt beszéd a központi egységre, onnan pedig vezeték nélküli kapcsolaton keresztül egy távoli szerverre kerül, amely a processzorigényes hangfelismerést és fordítást végzi. A lefordított szöveg végül a szemüvegre szerelt kijelzőn jelenik meg. A szemüveg egyelőre még kísérleti stádiumban van, és a gyártó is elismerte, hogy korlátozottak a fordítási képességei.

 Az eszköz erőssége egyébként nem a fordítás, hanem a nagyfelbontású képek vezeték nélküli közvetítése. A NEC a termék jövőjét az ipari felhasználásban látja. A mérnökök például a kijelzőn megjelenő szerelési utasítást nézve végezhetik munkájukat. Egy másik munkahelyi felhasználási lehetőség, hogy egy szakértő által egyszerre közvetített kép, videó és hangüzenet valós időben, egyszerre több felhasználónál jelenhet meg.

 A Tele Scouter várhatóan jövőre kerül kereskedelmi forgalomba. Az egyszerre legfeljebb harminc felhasználót kezelni képes rendszer ára 750 millió jen, azaz több mint másfél milliárd forint. A borsos ár ellenére a gyártó úgy véli, három év alatt ezer ilyen rendszert lesz képes értékesíteni.

 

Kulcsszavak: NEC tudomány fordítás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46