"E-Magyarország, e-kormányzat - 2009" konferencia: értékelés és előretekintés

forrás Prim Online, 2009. november 16. 18:36

Miközben a válság csillapodni látszik, a hatások és az átrendeződések ismeretében mérleget vonnak és terveznek a hazai információs társadalom és gazdaság kialakulásában érdekeltek. Az idei, immár nyolcadik E-Magyarország, e-kormányzat konferencia elemzi és összegzi az elmúlt bő hét évben történteket, az információs, a tudás alapú társadalom és gazdaság kérdéseit. A fejlett információs társadalmak hatalmas fejlődési ütemet diktálnak, ezért különösen fontos, hogy a tennivalókat nyílt fórumon beszéljék át a hazai szakemberek.

Magyarország fejlődése, a fejlett társadalmakhoz való felzárkózása múlik azon, milyen ütemben és intenzitással épülnek be mindennapjainkba a fejlett infokommunikációs technológiák és az ezek használatához szükséges gondolkodásmód. Az informatika és a digitális világ ugrásszerű térhódítása megköveteli, hogy az ország fejlesztési stratégiájában megfelelő hangsúllyal szerepeljen az infokommunikáció. Ezért 2009. november 19-20-án Siófokon ülnek ismét közös eszmecserére a kormányzati, közigazgatási, önkormányzati szektor képviselői, valamint az üzleti élet vezető informatikai cégei, hogy nyílt fórumokon ütköztessék álláspontjaikat és elképzeléseiket Magyarország jövőjéről.

„A kezdetektől ismerjük azt az összefüggést, miszerint társadalmunk és gazdaságunk fejlődési gyorsasága, a fejlett információs társadalommá és gazdasággá alakulása múlik  azon, hogy a mindenkori kormányzat mennyire ismeri fel az infokommunikáció fejlődésgeneráló szerepét, s emiatt rásegít szabályozási, támogatási és fejlesztési stratégiájával. Ezt a gondolkodásmódot, szemléletváltozást kérjük évről évre számon a kormányzat e témában megbízott döntéshozóitól” – mutatott rá Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője, aki szerint a rendezvény nem csak hiteles és önkritikus képet ad Magyarország állapotáról, de a széles körű párbeszédben a követhető utak is világosan kirajzolódnak.

A konferenciát idén olyan nevek fémjelzik, mint Oszkó Péter pénzügyminiszter; dr. Varga Zoltán önkormányzati miniszter; Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke, és dr. Baja Ferenc informatikáért felelős kormánybiztos, aki beszámol a futó projektek, fejlesztések tapasztalatairól is. Az üzleti élet meghatározó szereplői közül jelen lesz többek között Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója; Lazarovits Márk, a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója; Papp István, a Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese. A két napos eseményen az információs társadalom jövőképének megrajzolásába már bekapcsolódnak a következő kormányzati ciklusban, 2010-ben, a kormányalakítóként szóba jöhető pártok szakemberei is, így másokkal együtt mondja el pártjának információs társadalom fejlesztési stratégiáját Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője is.

A konferencia díjátadónak is helyt ad: az E-közigazgatás és Neumann-díjakat Baja Ferenc és Stumpf István adják át. 

A kiállítással egybekötött, közel félezres látogatottságra számító konferenciáról bővebb információk a www.e-magyarorszag.hu weboldalon találhatóak.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen

A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

2020. július 12. 10:03

Kezd újraindulni az élet a járműiparban

Komoly következményekkel járt a koronavírus miatti leállás, amelyhez hasonlót még a 2008-as gazdasági világválság idején sem tapasztalt a járműipar. A COVID-19 nem várt kihívások elé állította az autógyárak beszállítóit is; fennmaradásuk érdekében gyorsan alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. Már megkezdődött a fellendülés, igaz a cégek teljes kapacitásának visszaállásáig még hosszú hónapokat kell várni.

2020. július 11. 14:55

A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felméréséből. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerűbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illő fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

2020. július 11. 11:58

A Tech Data hozzávetőleg 750 millió dollárt fordít a digitális transzformáció felgyorsítására

Az Apollo Global Management magántőke-társaság befektetői által végzett akvizíciót követően a Tech Data bejelentette, hogy hozzávetőleg 750 millió dollárt tervez befektetni a digitális transzformációt elősegítő kezdeményezésekbe az elkövetkező öt évben. A beruházással a Tech Data azon stratégiáját kívánja erősíti, melynek célja azoknak az innovációknak a felgyorsítása, melyek révén sokrétűbb tapasztalatokat és magasabb fokú agilitást biztosíthatnak a vállalkozásoknak a technológiai ökoszisztéma minden területén.

2020. július 11. 09:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás