Hackerek és a nagyvállalatok együtt a katasztrófahelyzetek megoldásáért

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 16. 20:15

A legnagyobb iparági cégek, a Microsoft, a Google, és a NASA, valamint hackerek első alkalommal fogtak össze, hogy kifejezetten vészhelyzetekre szabott, kommunikációt elősegítő alkalmazásokat hozzanak létre.

A „Random Hacks of Kindness” fantázianévre hallgató kezdeményezés nyitó összejövetelét tartották meg a hét végén Kaliforniában. A Google, Microsoft, vagy éppen a Yahoo ellenfelek lehetnek egyes területeken, de ezúttal partnerként működnek együtt a NASA-val, és első alkalommal hackerek egy csoportjával, hogy megkönnyítsék a kommunikációt vészhelyzetekben. Az ilyen események alkalmával az információ áramlásának biztosítása létfontosságú, ám éppen ilyenkor blokkolnak le a legnagyobb rendszerek. A mobiltelefonos hálózatokat gyakorlatilag lehetetlen olyan igénybevételre méretezni, amikor majdnem minden előfizető egyszerre próbálja tárcsázni rokonait, szeretteit, ismerőseit. Az ehhez hasonló túlterheltségi és hardveres problémákra, például hálózat megszakadására keresnek megoldásokat a résztvevők. A cégek külön-külön már eddig is próbálkoztak ilyesmivel, és a NSA is több megoldást kidolgozott, de most összehangolnák az erőfeszítéseket, megosztanák a fejlesztések részleteit, a kódokat közkinccsé tennék, illetve a hackerektől várnak friss ötleteket. Felmerült például hardveres hálózati hiba esetén, mondjuk földcsuszamlás után a helyi hálózatok használata a nagyobb rendszerek kiváltására, például a rengeteg kisebb WiFi adó összehangolásával egy egyszerű vészhelyzeti szoftver alkalmazásával.

Számos megoldás már most is működik, például a tavalyi kaliforniai bozóttüzeknél használták a NSA GeoCam rendszerét, melynek segítségével a GPS-el rendelkező mobiltelefonokkal küldött képeket a koordináták alapján egyetlen rendszerbe illesztették, ahol azután a mentőegységek nyomon követhették a lángok terjedését, illetve a bekövetkezett és fenyegető károkat. De nem csak ilyen összetett alkalmazásokról van szó, szintén NSA fejlesztés az az egyszerű kis program, mely a mobilhálózatok túltelítődése esetén lehetetlenné váló, rendszert leterhelő beszélgetések helyett egy nagyon apró SMS alapú üzenetet küld a megadott számra, ahol a program másik fele aktiválódik, és MMS jellegű videóüzenetben értesíti az illetőt a észhelyzetekben legfontosabbról, vagyis „I’m OK!”

Kulcsszavak: hacker security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

4 tipp a jobb védekezéshez, ami nem gátolja a hatékony (táv)munkát

Fenekestől felfordult az életünk. A világjárvány miatt a legtöbb vállalat működése megváltozott, és aki csak teheti, otthonról dolgozik. Ez azonban feladja a leckét a cégek IT-biztonsági részlegeinek, hiszen teljesen új feltételek mellett kell gondoskodniuk a biztonságról. A Micro Focus szakértői szerint fontos, hogy a szakemberek olyan megoldásokat használjanak a kockázatok és a felhasználói tevékenységek monitorozásához, illetve a hozzáférések és a fájlok biztonságának növeléséhez, amelyek egyúttal a munkavégzés hatékonyságának fenntartását is biztosítják. 

2020. május 27. 12:11

Hogyan változtatta meg a GDPR a vállalatok működését?

A vállalatok többsége keményen dolgozott azon, hogy kellően felkészüljön a GDPR 2018-as bevezetésére. Az elmúlt négy évben kibővültek a jogi osztályok, az adatvédelmi tisztviselők száma pedig elképesztő ütemben, 700 százalék fölé emelkedett. Bár az európai általános adatvédelmi rendelet a C-szintű vezetők, valamint a felhasználók figyelmét egyaránt felhívta az adat- és hálózatbiztonság fontosságára, a technológia és a kibertámadások állandóan változó jellege miatt a szervezetek egy pillanatra sem dőlhetnek hátra. 

2020. május 25. 19:13

Új üzleti számítógépeivel a Dell hatékonyabbá teszi a szakemberek munkáját

A Dell Technologies bemutatta a világ legintelligensebb és legbiztonságosabb üzleti számítógépeit, amelyek hatékonyabbá és biztonságosabbá teszik a munkát – a munkavégzés helyszínétől függetlenül. A díjnyertes Latitude, Precision és OptiPlex portfóliók új tagjaival a Dell ismét elkötelezi magát a fenntarthatóság mellett: az újrahasznosított anyagok, fenntartható csomagolás, energiahatékony kialakítás és EPEAT Gold minősítés jellemzi mindegyik terméket.

2020. május 25. 13:11

Biztonsági tanúsítványt szerzett a Huawei 5G bázisállomása

A világon elsőként szerzett Common Criteria (CC) biztonsági tanúsítványt a Huawei Technologies 5G-bázisállomása. A CC tanúsítványok kiadására jogosult spanyol hatóság, a Nemzeti Kriptológia Központ május 20-án EAL 4+ szintű biztonsági tanúsítványt bocsátott ki a Huawei 5G gNodeB termékéről. Eszerint a Huawei 5G bázisállomás-termékei – beleértve azok forráskódját is – a legmagasabb szintű biztonsági besorolást kapták a világon és megbízható biztonsági garanciákat nyújtanak a vezetéknélküli 5G-kapcsolatokhoz.

2020. május 25. 10:40

Itt a vadonatúj Razer Blade Pro 17

A Razer bemutatta a vadonatúj Razer Blade Pro 17-et, egy profi játékosoknak, tervezőknek és játékfejlesztőknek szánt laptopot. A Blade Pro 17 mostantól 4K felbontású, 120Hz-es kijelzővel érhető el a nagy felbontású munkaállomást igénylő alkotók számára, Full HD-s 300Hz-es változatban pedig azoknak a játékosoknak, akiknek minden mérkőzés minden egyes képkockáját látniuk kell. 

2020. május 24. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás