Hackerek és a nagyvállalatok együtt a katasztrófahelyzetek megoldásáért

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 16. 20:15

A legnagyobb iparági cégek, a Microsoft, a Google, és a NASA, valamint hackerek első alkalommal fogtak össze, hogy kifejezetten vészhelyzetekre szabott, kommunikációt elősegítő alkalmazásokat hozzanak létre.

A „Random Hacks of Kindness” fantázianévre hallgató kezdeményezés nyitó összejövetelét tartották meg a hét végén Kaliforniában. A Google, Microsoft, vagy éppen a Yahoo ellenfelek lehetnek egyes területeken, de ezúttal partnerként működnek együtt a NASA-val, és első alkalommal hackerek egy csoportjával, hogy megkönnyítsék a kommunikációt vészhelyzetekben. Az ilyen események alkalmával az információ áramlásának biztosítása létfontosságú, ám éppen ilyenkor blokkolnak le a legnagyobb rendszerek. A mobiltelefonos hálózatokat gyakorlatilag lehetetlen olyan igénybevételre méretezni, amikor majdnem minden előfizető egyszerre próbálja tárcsázni rokonait, szeretteit, ismerőseit. Az ehhez hasonló túlterheltségi és hardveres problémákra, például hálózat megszakadására keresnek megoldásokat a résztvevők. A cégek külön-külön már eddig is próbálkoztak ilyesmivel, és a NSA is több megoldást kidolgozott, de most összehangolnák az erőfeszítéseket, megosztanák a fejlesztések részleteit, a kódokat közkinccsé tennék, illetve a hackerektől várnak friss ötleteket. Felmerült például hardveres hálózati hiba esetén, mondjuk földcsuszamlás után a helyi hálózatok használata a nagyobb rendszerek kiváltására, például a rengeteg kisebb WiFi adó összehangolásával egy egyszerű vészhelyzeti szoftver alkalmazásával.

Számos megoldás már most is működik, például a tavalyi kaliforniai bozóttüzeknél használták a NSA GeoCam rendszerét, melynek segítségével a GPS-el rendelkező mobiltelefonokkal küldött képeket a koordináták alapján egyetlen rendszerbe illesztették, ahol azután a mentőegységek nyomon követhették a lángok terjedését, illetve a bekövetkezett és fenyegető károkat. De nem csak ilyen összetett alkalmazásokról van szó, szintén NSA fejlesztés az az egyszerű kis program, mely a mobilhálózatok túltelítődése esetén lehetetlenné váló, rendszert leterhelő beszélgetések helyett egy nagyon apró SMS alapú üzenetet küld a megadott számra, ahol a program másik fele aktiválódik, és MMS jellegű videóüzenetben értesíti az illetőt a észhelyzetekben legfontosabbról, vagyis „I’m OK!”

Kulcsszavak: hacker security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fullon pörög a Kingston új KC600 SSD-je

Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta az asztali PC és notebook-feladatokhoz tervezett, 2,5″-os KC600 SSD-t, amely teljes kapacitás-kihasználtsággal növeli a számítógépek teljesítményét. A KC600 meghajtót gyors reagálásra optimalizálták, rendkívüli indulási, betöltési és átviteli sebességgel. Komplett biztonsági csomaggal, azon belül 256 bites AES-XTS hardveralapú titkosítással, TCG Opal 2.0 és eDrive megoldásokkal védi a felhasználói adatokat. 

2019. október 22. 16:40

A WiFi 6 technológiával az iskolák valódi digitális előnyre tehetnek szert

A Zyxel bejelentette legújabb  WiFi 6 (11ax) hozzáférési pont (AP) sorozatának megjelenését, amelyet az osztálytermekben és egyéb magas sűrűségű környezetben fellépő hálózati túlterhelés feloldására terveztek.

2019. október 22. 09:06

Mesterséges intelligencia alkalmazása a kis- és közepes vállalkozásokért

Egy magyar szoftverfejlesztő cég világszerte élen jár a gyártó-, logisztikai- és kereskedelmi szoftvermegoldások fejlesztésében. Legújabb áttörésük, hogy a piacon elsőként alkalmazzák gyártási rendszerekben a genetikus algoritmus alapú mesterséges intelligenciát, melynek köszönhetően a kis- és közepes vállalkozások az adott folyamatra fordított időt és költségeket legalább 30-40 százalékkal tudják csökkenteni. 

2019. október 21. 13:27

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Magyarországi notebookpiaci trendek

Négy éve még 120-150 ezer forintért, idén azonban már átlagosan 223 ezer forintos bruttó áron választottak noteszgépeket a vásárlók a Notebook.hu-nál - ami mintegy 23 ezer forinttal magasabb a hazai átlagnál. Érdekesség, hogy jelenleg a gamer készülékek népszerűsége hajtja előre a legjobban a magyar piacot. A tizedik generációs Intel Core processzorok megjelenésével a szupervékony kivitelű, de munkaállomás teljesítményét kínáló típusok terén is bővülésre számít a kereskedő.

2019. október 21. 10:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás