Nincs más út, mint a tudás alapú társadalom

forrás Prim Online, 2009. november 21. 12:56

Legalább európai uniós átlagszintre kell növelni Magyarország foglalkoztatási rátáját, ez a növekedés kulcskérdése – fogalmazott Oszkó Péter pénzügyminiszter a Piac és Profit által megrendezett nyolcadik E-Magyarország, e-kormányzat konferencián, Siófokon. A pénzügyminiszter szerint a digitális ügyintézés erősítése egyszerre növeli a versenyképességet és csökkenti a kiadásokat, ugyanakkor a hosszú távú út hazánk számára is csak a tudásalapú társadalom létrejötte lehet.

Számvetés és jövőkép kialakítása zajlott a kormányzat, az üzleti szektor, az önkormányzatok, szakmai szövetségek között azon a ma véget ért kétnapos konferencián, amelyet együttműködésre törekvés, egymás érdekeit figyelembe vevő gondolkodás és konstruktív párbeszéd jellemzett. Az esemény kiemelkedő látogatószámából kiderült, hogy az infokommunikációban érintett üzleti résztvevők már a válságból való kilábalásra készülnek. A kormányzati projektek közül az önkormányzatoknál 2011-ig bevezetendő, úgynevezett ASP (Alkalmazásszolgáltató Központ) rendszert kísérte a legerősebb figyelem. Az információs társadalom építéséről szóló dialógusban többen kiemelték, hogy a szektornak sok a dolga és nagy a felelőssége a digitális szakadék feltöltésében, de az üzleti résztvevők önerejükből ezt a feladatot nem tudják ellátni a kormányzat és a társadalmi szervezetek támogatása nélkül. A hírközlési és távközlési dialógusban az önkormányzatok azt hangsúlyozták, hogy igényeik ellenére nem minden településen van szélessávú internet elérési lehetőség, és így komplett társadalmi rétegek maradnak ki a netpolgárok sorából.  

Oszkó Péter pénzügyminiszter a költségvetés helyzetéről, a sarokszámokról, az ide vezető okokról, következményekről számolt be.  

„A résztvevők idén minden korábbi konferenciánál aktívabban nyilvánítottak véleményt és kapcsolódtak bele a programokba, ami azt mutatja, hogy eredményre törekvő, konstruktív párbeszédre egyre nagyobb igény van” – mutatott rá Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője.

A konferencián kiderült, hogy a résztvevők szerint helyes döntés volt egy kézbe helyezni az infokommunikációs irányítást, és ezt a következő kormányzatnak is érdemes lesz megtartania. A konferencián a kormány témafelelőse, Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának beszélgető partnerei volt például Drajkó László, a Microsoft ügyvezető igazgatója, Papp István, a Magyar Telekom vezérigazgató helyettese, Molnár Gyula polgármester, a TÖOSZ elnöke, Pettkó András országgyűlési képviselő, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. Az eseményen előadást tartott Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga Zoltán önkormányzati miniszter is.

A tanácskozás érdekessége volt, hogy a parlamenti pártok infokommunikációs szakértői ismertették pártjuk információs társadalom programját.

Bővebb információk a www.e-magyarorszag.hu weboldalon találhatóak.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött

A Philips TV, Philips Sound és AOC Audio termékeket tervező, gyártó és értékesítő TP Vision bejelentette, hogy új partneri megállapodást köt az FC Barcelonával, melynek értelmében a vállalat lesz a legendás futballcsapat televíziókért, kijelzőkért és audio eszközökért felelős kiemelt partnere. Az FC Barcelona vállalja a világvezető TP Vision TV- és audiotermék-kínálatának népszerűsítését, kiemelt figyelmet fordítva a vállalat saját fejlesztésű Ambilight TV technológiájára, mely a hagyományos tévénézést semmi máshoz nem fogható élménnyé varázsolja. Az Ambilight TV-vel minden más lesz!

2023. május 28. 15:17

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Többmilliárdos beruházást hajt végre, erősíti jelenlétét a Schneider Electric Zalaegerszegen

Összesen több mint 5 milliárd forintnyi beruházási program tervezése zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Az elképzelések eredményeként jelentős mértékben bővülhet az idén 30. születésnapját ünneplő gyár termelési kapacitása, illetve még inkább fenntartható és energiahatékony lehet a működése. 

2023. május 28. 10:14

2022-ben is az Euronics lett a legnagyobb 100%-ban magyar tulajdonú online kereskedő

Közzétette a Magyarországon működő legnagyobb forgalmú online kereskedők friss ranglistáját a GKID. 2022-ben már másodszor készült külön rangsor a 100%-ban magyar hátterű cégekről, ahol az Euronics ismét kiérdemelte az első helyet. Az összesített listán a vállalat megőrizte hetedik helyét, 2023-ban pedig további növekedésre számít online értékesítési csatornáján.

2023. május 27. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01