Cél a hatékony és ügyfélbarát közigazgatási szolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 23. 09:42

Varga Zoltán önkormányzati miniszterként kiemelt figyelmet fordít az e-közigazgatásra, ezen belül az e-önkormányzati területekre, és minden eszközzel támogatja a kellően megalapozott és egymással koherens fejlesztéseket.

A szaktárca vezetője pénteken Siófokon az E-Magyarország, e-kormányzat - 2009. konferencia előadójaként elmondta: az elektronikus közigazgatás fejlesztésével a hatékony és ügyfélbarát szolgáltatás biztosítása a cél, amelynek érdekében a központi közigazgatás területén már számos kezdeményezés történt. Jelenleg is több fejlesztési projekt előkészítése, kivitelezése van folyamatban.

 Varga Zoltán szerint azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állampolgárok és vállalkozások ügyeinek jelentős részét az önkormányzatoknál intézik, ezért szükség van az önkormányzatok e-közigazgatási képességeinek fejlesztéséhez. A kormány eltökélt abban, hogy az önkormányzatok informatikai fejlesztéseit támogassa - szögezte le a miniszter, hozzátéve: ehhez számos uniós forrás, egyebek mellett önálló operatív program is rendelkezésre áll.

 Az informatikai fejlesztéseknek az e-közigazgatás integrált részévé kell válnia - mondta Varga Zoltán, s egyúttal figyelmeztetett arra, hogy "az informatika csupán eszköz és nem cél". A miniszter szerint "az elektronikus közigazgatás nem teher, hanem lehetőség", így az igazgatási folyamatok elektronizálása idővel megtakarítást jelent. A szaktárca vezető úgy vélekedett: ha az elektronikus közigazgatás kiépítése, az államigazgatási és önkormányzati fejlesztések átgondoltan, egységes rendszerként valósulnak meg, az a környező országokhoz képest jelentős versenyelőnyhöz fogja juttatni hazákat.

 A miniszter a jelenlegi helyzetről szólva elmondta: egy, a Miniszterelnöki Hivatal felkérése ez év tavasszal készített felmérés szerint "az összkép kedvezőbb, mint azt sokan gondolták". Ismertetése szerint az önkormányzatok 97 százaléka rendelkezik számítógéppel, 93 százalékuk internetkapcsolattal, 74 százalékuk - 2.300 - rendelkezik honlappal, ám mindössze 5 százalékuknál van lehetőség a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására. Ez utóbbi területen tehát még nagyon sok fejlesztésre lesz szükség – jegyezte meg Varga Zoltán.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás