Cél a hatékony és ügyfélbarát közigazgatási szolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 23. 09:42

Varga Zoltán önkormányzati miniszterként kiemelt figyelmet fordít az e-közigazgatásra, ezen belül az e-önkormányzati területekre, és minden eszközzel támogatja a kellően megalapozott és egymással koherens fejlesztéseket.

A szaktárca vezetője pénteken Siófokon az E-Magyarország, e-kormányzat - 2009. konferencia előadójaként elmondta: az elektronikus közigazgatás fejlesztésével a hatékony és ügyfélbarát szolgáltatás biztosítása a cél, amelynek érdekében a központi közigazgatás területén már számos kezdeményezés történt. Jelenleg is több fejlesztési projekt előkészítése, kivitelezése van folyamatban.

 Varga Zoltán szerint azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az állampolgárok és vállalkozások ügyeinek jelentős részét az önkormányzatoknál intézik, ezért szükség van az önkormányzatok e-közigazgatási képességeinek fejlesztéséhez. A kormány eltökélt abban, hogy az önkormányzatok informatikai fejlesztéseit támogassa - szögezte le a miniszter, hozzátéve: ehhez számos uniós forrás, egyebek mellett önálló operatív program is rendelkezésre áll.

 Az informatikai fejlesztéseknek az e-közigazgatás integrált részévé kell válnia - mondta Varga Zoltán, s egyúttal figyelmeztetett arra, hogy "az informatika csupán eszköz és nem cél". A miniszter szerint "az elektronikus közigazgatás nem teher, hanem lehetőség", így az igazgatási folyamatok elektronizálása idővel megtakarítást jelent. A szaktárca vezető úgy vélekedett: ha az elektronikus közigazgatás kiépítése, az államigazgatási és önkormányzati fejlesztések átgondoltan, egységes rendszerként valósulnak meg, az a környező országokhoz képest jelentős versenyelőnyhöz fogja juttatni hazákat.

 A miniszter a jelenlegi helyzetről szólva elmondta: egy, a Miniszterelnöki Hivatal felkérése ez év tavasszal készített felmérés szerint "az összkép kedvezőbb, mint azt sokan gondolták". Ismertetése szerint az önkormányzatok 97 százaléka rendelkezik számítógéppel, 93 százalékuk internetkapcsolattal, 74 százalékuk - 2.300 - rendelkezik honlappal, ám mindössze 5 százalékuknál van lehetőség a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására. Ez utóbbi területen tehát még nagyon sok fejlesztésre lesz szükség – jegyezte meg Varga Zoltán.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48