Magyar-dél-koreai IT együttműködési fórum

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 24. 08:43

A koreai technológiai fejlesztési intézet igazgatója szerint nagy lehetőségek vannak a magyar és a dél-koreai információtechnológiai (IT) együttműködésben, Magyarország már jelenleg is Dél-Korea negyedik legnagyobb együttműködő partnere az informatikában.

Kim Han-joo (Kim Han Dzsu), a Korea Institute for Advancement of Technology (KIAT) igazgatója hétfőn, a két ország közös IT-konferenciáján Budapesten elmondta: a KIAT az idén tagja lett az európai kutatási ügynökségnek (Eureka). A KIAT azon dolgozik, hogy elősegítse a dél-koreai és az európai vállalatok közötti együttműködést. Hozzátette, hogy az Eureka programban 750 millió euró keret áll Dél-Korea rendelkezésére, és decemberben 2-3 projektet hirdetnek meg a forrás egy részének a felhasználására.

 A KIAT igazgatója úgy vélte, hogy Magyarország kiváló informatikai infrastruktúrával és humán erőforrással rendelkezik, és mindezekre építve stratégiai együttműködés jöhet létre a két ország vállalkozói, intézetei között.

 Ji Min Jung (Dzsi Min Dzsung), a dél-koreai tudományos minisztérium (MKE) igazgatóhelyettese Magyarország előnyei között említette, hogy az internet- és a mobiltelefon-használat széles körben elterjedt. A magyar szoftverfejlesztés dinamikusan fejlődik, és ezekre alapozva bővíteni lehet az együttműködést. A rendezvényen elhangzott, hogy Dél-Korea évente 30 milliárd dollárt fordít kutatás-fejlesztésre.

 Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy a magyar cégek stratégiai partnerként tekintenek a dél-koreai vállalatokra. Kitért arra, hogy Dél-Korea Magyarország huszadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország kereskedelmi forgalma 2008-ban 2,2 milliárd dollárt tett ki, a dél-koreai befektetők jelen vannak a magyar piacon. Adataik szerint a dél-koreai befektetések Magyarországon elérték az 1,2 milliárd dollárt.

 Felhívta a koreai cégek képviselőinek figyelmét, hogy Magyarország a régió legnyitottabb országa, kereskedelmi kaput jelent az Európai Unióba és Délkelet-Európába.

 A Dél-Koreai Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltsége (KOTRA), valamint a KIAT, az ITD Hungary és az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) mintegy hatvan résztvevővel IT együttműködési konferenciát szervezett hétfőn Budapesten, ahol a két ország IT helyzetét mutatták be.
 

Kulcsszavak: trend IT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás