Idén is bővül a személyi számítógépek piaca

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 24. 09:48

A várt csökkenés helyett növekedhet idén a személyi számítógépek (PC) világpiaca a Gartner informatikai piackutató vállalat hétfőn megjelent elemzése szerint.

A váratlanul jó harmadik negyedév nyomán felülvizsgált előrejelzés szerint a PC-gyártás már idén kilábal a válságból és az eladott készülékek száma éves bázison 2,8 százalékkal 298,9 millióra emelkedik. Az amerikai cég szeptemberben még 2 százalékos visszaesést jósolt 2009-re.

 Július és szeptember között összesen 80,9 millió PC kelt el világszerte, 0,5 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában, a világméretű gazdasági válság elmélyülését megelőző hónapokban, holott a szakértői becslések 5,6 százalékos visszaesést valószínűsítettek.

 A növekedés nagy többségét a netbook néven is emlegetett, viszonylag olcsó mini-notebook számítógépek adták. Az alacsony árú, kisebb teljesítményű gépek kelendősége arra utal, hogy a vállalatok még mindig visszafogják informatikai fejlesztéseiket, és számítógépet szinte csak a lakossági fogyasztók vásárolnak.

 Az eladott gépek összértékét tekintve ugyanakkor várhatóan zsugorodik a PC-piac idén. Az átlagár csökkenése és az olcsóbb PC-k népszerűségének növekedése nyomán a bevétel 10,7 százalékkal maradhat el a tavalyitól, 217 milliárd dollár lehet 2009-ben – áll az elemzésben.

 Jövőre már a darabszám mellett értékben is bővülhet a piac: az előrejelzés szerint 12,6 százalékkal 336,6 milliárd darabra emelkedik az eladott PC-k száma, a bevétel pedig 2,7 százalékkal 222,9 milliárd dollárra nő.

 Az idei negyedik negyedévre mérsékelt növekedést valószínűsít a Gartner, amely szerint a Windows 7 megjelenése nemigen pörgeti fel a karácsonyi szezont, az új operációs rendszerre - és vele együtt új számítógépre - várhatóan csak jövőre váltanak nagy számban a fogyasztók, és akkor sem a Windows 7, hanem inkább az új gép csábítása vonzza majd őket.
 

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38