Hamarosan jönnek az új Intel Atom CPU-s netbookok

Milkovits Gábor, 2009. november 25. 08:19

A héten több gyártó is bejelentette, hogy rövidesen forgalomba hozza első Intel Atom „Pine Trail” processzoros netbook-jait, amelyek nagyobb teljesítménnyel és hosszabb akku-idővel kecsegtetnek.

Az új Atom N450 processzor elsősorban nem a teljesítményt növeli, hanem inkább még kompaktabb és hosszabb akku-időt biztosító mini-laptopok tervezéséhez járul hozzá. Ezt támogatja az először alkalmazott új Pine Trail platform is, amely a korábbi 3 helyett 2 csipes architektúrát kínál, jelentős helyet, költséget és energiát spórolva meg a netbook-okban. Az integráció lényege az, hogy a CPU, a grafikus lapka és a memória-kontroller egy processzorként működik, míg az egyetlen különálló kiegészítő az input/output vezérlő-csip. Az egyszerűsítés révén a rendszer-alaplap is egyszerűsödik, hatszintűről négyszintűre.

Az új lapkás netbookok közeli premierje abból is megjósolható, hogy a Hewlett-Packard felfüggesztette népszerű Mini 5101 készülékei forgalmazását közvetlenül a cég weboldaláról, hogy felkészüljön az Atom N450-es új verzió árusítására. Emellett a Dell is bejelentette hétfőn, hogy rövid időn belül piacra dobja Pine Trail-alapú netbook-jait és valószínű, hogy ugyanígy tesz majd az Acer, az Asus, a Toshiba és az MSI is. Az N450 hírforrások szerint 1,66 GHz-es lesz, míg utódja, az egyelőre ismeretlen időpontban érkező N470 órajele eléri az 1,83 GHz-et.
 

Kulcsszavak: Intel processzor notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59