Tovább bővült a vezetékes szélessávú piac októberben

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 1. 08:30

A vezetékes szélessávú előfizetések száma 1,724 millióra emelkedett októberében, ami 63 ezres növekedés az előző hónaphoz képest - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az MTI-vel hétfőn.

Az NHH közleményében kiemelte: az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 217 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi, és 186 ezerrel a 2008. év végi szintet. A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma a szeptemberihez képest minimális mértékben csökkent, így 807 ezret ért el október végén. Az ADSL-előfizetések száma a hónap végén tizenegyezerrel haladta meg a 2008. végi és tizennyolcezerrel az egy évvel korábbi értéket.

Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók, és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül. A hatóság gyorsjelentésében 2009 júniusa óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC,
T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, Parisat, RubiCom) adatai szerepelnek.

A tizenegy kábelszolgáltató ügyfeleinek száma októberben 742 ezerről 763 ezerre nőtt, ugyanakkor az NHH egy nemrégiben lezárult országos felmérés alapján korrigálta a társaságok piaci részesedését a teljes magyarországi kábelmodemes piacon. Mindez az NHH közleménye szerint azt jelenti, hogy a jelentésben szereplő szolgáltatók részesedése a teljes piacon a korábbi 85-90 százalékról 80-85 százalékra csökkent. A kisebb szolgáltatók piaci részesedésének növekedésével október végén országosan összesen mintegy 917 ezren fizettek elő szélessávú internet-szolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül.

A bekapcsolt telefonvonalak számán belül folytatódott a hagyományos telefonvonalak számának csökkenése, így októberben a gyorsjelentésben szereplő vezetékes és kábelmodemes szolgáltatók által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes vonalak száma mintegy hatezerrel 3,080 millióra csökkent. A hónap végén száz főre 30,75 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 30,80 után. A háztartások vezetékestelefon-ellátottsága októberben 61,67 százalékról 61,59 százalékra csökkent.

2009 októberében a kezdeményezett hívások időtartama 463 millió perc volt az egy hónappal korábbi 471 millió perc után. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 152,7 percről 156,8 percre nőtt, míg a hívások átlagos hossza 3,08 percről 3,13 percre emelkedett.

A közvetítőválasztást októberben a szeptemberi 472 ezer után 463 ezer fogyasztó vette igénybe, akik közel 33 millió percet telefonáltak ezen a módon.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között októberben közel kilencezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 447 ezer számot hordoztak - tartalmazza az NHH közleménye.

Kulcsszavak: NHH ADSL trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új csúcskategóriás okoseszközöket mutat be a Huawei Európában

Számos új csúcskategóriás terméket mutatott be a Huawei március 23-án Kínában. Az innovatív eszközök között szerepel a HUAWEI P60 Pro és a HUAWEI Mate X3 zászlóshajó okostelefon, a HUAWEI MateBook X Pro notebook, a HUAWEI WATCH Ultimate okosóra és a HUAWEI FreeBuds 5 vezeték nélküli fülhallgató. Az új termékek hamarosan Európában is elérhetőek lesznek, a bemutatót május 9-én, Münchenben tartja a gyártó.

2023. március 23. 16:33

Minőségi mobilra vágyik a magyar, kedvezményes áron

A közelmúltban zajlott barcelonai Mobil Világkongresszuson számos készülékgyártó mutatott be új mobilokat: a csúcskészülékek bejelentése mellett jól kirajzolódó tendencia a középkategória erősödése. A Yettel adatai szerint a magyar mobilhasználók többsége is a középkategóriás, jó érték-arányú telefonokat részesíti előnyben, és kifejezetten keresik az akciókat. Most induló promóciójában a szolgáltató 0 forintért hazavihető HONOR X7a készülékkel támogatja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással.

2023. március 23. 13:59

Az MVM NET és a CETIN közösen tesztelte az 5G-t

Az MVM NET Zrt. és a CETIN Hungary Zrt. városi környezetben és agrárgazdaságban tesztelte, hogyan lehet gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni olyan helyszíneken, ahol ezt az 5G alapú alkalmazások elterjedése, illetve az adatforgalom növekedése szükségessé teszi. A független, integrált infrastruktúra-szolgáltatók a teszt tapasztalatai alapján megállapították: fenntarthatósági és gazdaságossági szempontok miatt sok esetben a hálózatot célszerű egyetlen szolgáltatónak kiépíteni és üzemeltetni, majd azon több operátor számára szolgáltatást nyújtani.

2023. március 22. 17:09

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Nézz élőben Forma-1-et a Direct Now app-ban!

Sportosan indul a tavasz a Direct One-nál: igazi újdonsággal lepi meg előfizetőit a streaming- és tartalomszolgáltató. A március elején indult sporthub mindent összegyűjt egy helyre, amire egy sportrajongónak szüksége van. Így nemcsak a közelgő mérkőzések és futamok időpontjáról értesülhetünk, és a csapatok és játékosok fontos háttérinformációihoz férhetünk hozzá, de az NB1-es és Premier League meccsek, valamint a Forma-1-es futamok élő közvetítéseit is nézhetjük – mindezt egyetlen gombnyomással. 

2023. március 21. 12:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48