Mitterrand a Google monopóliuma ellen

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 7. 11:50

A kulturális örökség - zene, könyvek, művészeti alkotások - digitalizálását az államnak és nem egy olyan magáncégnek kell kézben tartania, mint a Google - jelentette ki Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.

A France 2 televíziónak adott interjújában a politikus kifejtette: "Szabályoznunk kell a piacot, és ez az állam dolga, nem pedig egy magáncégé, akármilyen hatékony is. Természetesen a Google-ra gondolok." "Nap mint nap érkeznek a hírek arról, hogy a Google megállapodott valamelyik lemezkiadóval vagy más kulturális intézménnyel. Nagyon kell figyelnünk erre, mert a helyzet hasonlít a kőolajpiacra: aki az olajvezetékeket ellenőrzi, az a kőolajjal is rendelkezik. A tartalmaknak nem szabad magánkézbe kerülniük".

 A nyilatkozat hátteréről szólva a párizsi Le Monde megjegyezte, hogy az amerikai internetes óriás könyvek millióit digitalizálja a Google Books könyvtár keretében és a jogdíjak tekintetében már megállapodott az amerikai szerzők és könyvkiadók egy csoportjával - ez nyugtalanítja az európai országokat.

 Franciaország kezdeményezésére az EU kulturális miniszterei november végén létrehozták a "bölcsek bizottságát", amelynek javaslatokat kell kidolgoznia a magán- és a közszféra partnerségére a kulturális örökség digitalizálásában. A cél annak elkerülése, hogy az internetet néhány olyan óriás monopolizálja, mint a Google. Mivel ezt a problémát eddig még nem rendezték, az egy éve létrehozott Europeana digitális könyvtár, amely egyfajta európai válasz a Google Booksra, egyelőre olyan műveket tartalmaz, amelyekre nem kell szerzői jogot fizetni.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás