Kamerun a kiberbűnözés világbajnoka

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 7. 10:10

A McAfee informatikai cég 27 millió honlapon végzett felmérése szerint a kameruni - vagy legalábbis a .cm kiterjesztésű - webhelyek jelentik a legnagyobb veszélyt a többi internetező számára.

A McAfee által tesztelt .cm-es portálok több mint feléről derült ki, hogy kétes vagy éppenséggel bűnös tevékenységet folytatnak, például olyan rosszindulatú szoftvereket tartalmaznak, amelyek elősegítik a jelszó ellopását vagy a kéretlen üzenetek tömeges elindítását - jelentette a Le Messager című kameruni lap online kiadásában.

 A kiberbűnözők azért kedvelik Kamerunt, mert a .cm kiterjesztés nagyon hasonlít a világhálón legsűrűbben használt .com kiterjesztéshez. Amikor az utóbbit ütik be, gyakori hiba, hogy kihagyják az "o" betűt. A kiberkalózok ezért céltudatosan hozzák létre az olyan nagy forgalmú portálok kameruni hasonmásait, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Amikor egy internetező a .com kiterjesztésű webhelyet keresve véletlenül a .cm kiterjesztésű oldalra jut, a gépe máris veszélybe kerül.

 Néhány évvel ezelőtt a .cm kiterjesztést már heves kritikák érték az úgynevezett Agoga-ügyben, amelyet ugyancsak a .com kiterjesztésű keresések eltérítésével vádolták. Ma a helyzet még rosszabb, mivel a .cm webhelyek jelentős része rejt rosszindulatú szoftvert, amely mások programjait veszélyezteti.
 

Kulcsszavak: jog hacker security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Adatvédelem az online oktatási időszakban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP) hazai konzorciumvezetője fontosnak tartja a gyerekek online biztonságát, így a koronavírus okozta megváltozott körülmények miatt otthoni oktatásban részt vevő gyerekek online biztonságát. Éppen ezért a gyermekek vonatkozásában a korábban sokszor emlegetett adatvédelem kérdése újra terítékre kerül, sőt mi több, a távoktatás miatt a gyermekekre vonatkozó adatvédelem még fontosabb, mint korábban. 

2020. április 4. 09:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás