Kamerun a kiberbűnözés világbajnoka

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 7. 10:10

A McAfee informatikai cég 27 millió honlapon végzett felmérése szerint a kameruni - vagy legalábbis a .cm kiterjesztésű - webhelyek jelentik a legnagyobb veszélyt a többi internetező számára.

A McAfee által tesztelt .cm-es portálok több mint feléről derült ki, hogy kétes vagy éppenséggel bűnös tevékenységet folytatnak, például olyan rosszindulatú szoftvereket tartalmaznak, amelyek elősegítik a jelszó ellopását vagy a kéretlen üzenetek tömeges elindítását - jelentette a Le Messager című kameruni lap online kiadásában.

 A kiberbűnözők azért kedvelik Kamerunt, mert a .cm kiterjesztés nagyon hasonlít a világhálón legsűrűbben használt .com kiterjesztéshez. Amikor az utóbbit ütik be, gyakori hiba, hogy kihagyják az "o" betűt. A kiberkalózok ezért céltudatosan hozzák létre az olyan nagy forgalmú portálok kameruni hasonmásait, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Amikor egy internetező a .com kiterjesztésű webhelyet keresve véletlenül a .cm kiterjesztésű oldalra jut, a gépe máris veszélybe kerül.

 Néhány évvel ezelőtt a .cm kiterjesztést már heves kritikák érték az úgynevezett Agoga-ügyben, amelyet ugyancsak a .com kiterjesztésű keresések eltérítésével vádolták. Ma a helyzet még rosszabb, mivel a .cm webhelyek jelentős része rejt rosszindulatú szoftvert, amely mások programjait veszélyezteti.
 

Kulcsszavak: jog hacker security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BlueVoyant kutatása azonosítja a legújabb kibertámadási technikákat és védekezési módszereket

BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat közzétette "Emerging External Cyber Defense Trends" című kutatásának megállapításait. A legújabb jelentés rávilágít a szervezetekre veszélyt jelentő, a hagyományos informatika peremterületein kívülről érkező kockázatokra és azok elhárításának módszereire. A dinamikus adathalászat, a smishing azaz SMS adathalászat, a DNS-infrastruktúrával való visszaélés, az új sebezhetőségek gyorsabb kihasználása és az egyre növekvő számú pénzügyi csalások jelentik a legújabb trendeket.

2023. március 21. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48