NHH: a fogyasztót védi az új uniós keretszabályozás

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 8. 08:38

Az uniós szabályozási reform a távközlési szektor versenyén alapul, s főként a fogyasztói szempontokat érvényesíti - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elnök azért hívott össze sajtóértekezletet, mert – mint írtuk - az Európai Parlament november végi jóváhagyásával teljessé vált az európai hírközlés-szabályozás. A keretszabályozás december végén jelenik meg, s a tagállamoknak a kihirdetést követően 18 hónapjuk lesz arra, hogy a nemzeti jogba átültessék.

 A keretszabályozás egyik legfontosabb eleme a fogyasztóvédelem, ezen belül pedig az, hogy a telefonos számhordozhatóságnak 24 óra alatt meg kell valósulnia. Egy másik fontos elem a hűségnyilatkozat időtartama, ami ezután legfeljebb 24 hónap lehet, emelte ki Pataki Dániel.

 Magyarország mindkét vonatkozásban előrébb tart - mutatott rá az NHH elnöke -, hiszen a számhordozás az elindítását követően 4 óra múlva már működik az új szolgáltatónál, míg néhány más uniós országban ez a folyamat több napot, akár egy hetet is igénybe vesz. A hűségnyilatkozat esetében is hasonló a helyzet, hiszen a magyar gyakorlat szerint ennek időtartama 12 hónap, azaz már most a fele a a most elfogadott uniós előírásnak.

 A keretszabályozás korlátozza a kéretlen elektronikus levelek (spam) küldését is azzal, hogy a felhasználók személyes adatai csak akkor kezelhetők, ha ehhez az érintett előzetesen hozzájárul.

 Egy újabb fontos elem az egyén internetes szabadságához és a nem legális tartalmak használatához kötődik. Az eredeti elképzelés szerint, azt a felhasználót, aki illegális tartalmat tölt le, értesítés nélkül lekapcsolták volna hálózatról. A végleges szabályozás szerint azonban ezt nem lehet megtenni, s az ügyfélnek joga van hatósági, bírósági intézkedést kérni saját védelmében. Az eljárás szabályozása azonban még nem öltött konkrét formát, s azt sem tudni milyen szervezetek-testültek hoznak döntést az ilyen ügyekben. Erről valószínűleg a keretszabályozás nemzeti átültetése során döntenek majd az adott országok.

 Pataki Dániel, aki november végén köszönt le az RSPG (Radio Spectrum Policy Group) elnöki posztjáról, a következő időszak nemzetközi feladatairól kifejtette: a keretszabályozás normaszövege előírja, hogy az RSPG-nek, részben a digitális átállás miatt is, ki kell dogoznia az uniós frekvencia szabályozásra vonatkozó több éves jogalkotási javaslatot.
 

Kulcsszavak: NHH EU jog távközlés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09