Reuters: az EU a jövő héten lezárja a Microsoft-ügyet

Milkovits Gábor, 2009. december 8. 10:01

A Reuters értesülése szerint az Európai Bizottság a jövő héten elfogadja a Microsoft módosított javaslatát a Windows 7 böngészőkínálatáról, amivel végre pont kerül az EB és a szoftveróriás között hosszú évek óta tartó huzavona végére.

A legutóbbi vizsgálatot az indította el, hogy az Opera szoftvercég panaszt tett az EB-nél az Internet Explorer böngésző Windows-integrációja ellen. A bizottság ekkor sokadik vizsgálatot indított a Microsoft ellen, amelyre reagálva október elején a szoftvercég engedményt tett: opcióként beteszi az összes népszerűbb böngészőt a Windows 7-be. Csakhogy az eredeti javaslat egy rafináltnak is nevezhető elemet tartalmazott: a programokat ugyanis abc-sorrendben kínálta, aminek révén a sorrend Explorer, Firefox, Opera, Safari lehetett volna. Az Opera és immár a Google ezt a javaslatot is megtámadta, és a Reuters hírforrása szerint a Microsoft mostanra hajlandó ebben is engedni, így a választható böngészők listája teljesen semleges módon jelenik majd meg a Windows 7 PC-képernyőn.

Az Európai Bizottság trösztellenes eljárások keretében több alkalommal is, összesen 1,68 milliárd euró büntetést szabott ki a Microsoftra. Az első trösztellenes határozat a Windows Media Player nélküli operációs rendszer forgalmazását, valamint egyes Windows Server-forráskódok külső fejlesztőkkel való megosztását írták elő. Az EB akkor büntette meg másodízben a szoftvercéget, amikor úgy találta, hogy az utóbbi döntésnek nem tesz kellőképpen eleget. A böngészővita lezárása azt mutatja, hogy a bizottság politikája hosszú távon sikeresnek bizonyult, ezúttal ugyanis nem volt szükség bírságra ahhoz, hogy a Microsoft beadja a derekát.
 

Kulcsszavak: EU Microsoft jog

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo ismét javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group, amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS* alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.

2022. augusztus 11. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24