Reuters: az EU a jövő héten lezárja a Microsoft-ügyet

Milkovits Gábor, 2009. december 8. 10:01

A Reuters értesülése szerint az Európai Bizottság a jövő héten elfogadja a Microsoft módosított javaslatát a Windows 7 böngészőkínálatáról, amivel végre pont kerül az EB és a szoftveróriás között hosszú évek óta tartó huzavona végére.

A legutóbbi vizsgálatot az indította el, hogy az Opera szoftvercég panaszt tett az EB-nél az Internet Explorer böngésző Windows-integrációja ellen. A bizottság ekkor sokadik vizsgálatot indított a Microsoft ellen, amelyre reagálva október elején a szoftvercég engedményt tett: opcióként beteszi az összes népszerűbb böngészőt a Windows 7-be. Csakhogy az eredeti javaslat egy rafináltnak is nevezhető elemet tartalmazott: a programokat ugyanis abc-sorrendben kínálta, aminek révén a sorrend Explorer, Firefox, Opera, Safari lehetett volna. Az Opera és immár a Google ezt a javaslatot is megtámadta, és a Reuters hírforrása szerint a Microsoft mostanra hajlandó ebben is engedni, így a választható böngészők listája teljesen semleges módon jelenik majd meg a Windows 7 PC-képernyőn.

Az Európai Bizottság trösztellenes eljárások keretében több alkalommal is, összesen 1,68 milliárd euró büntetést szabott ki a Microsoftra. Az első trösztellenes határozat a Windows Media Player nélküli operációs rendszer forgalmazását, valamint egyes Windows Server-forráskódok külső fejlesztőkkel való megosztását írták elő. Az EB akkor büntette meg másodízben a szoftvercéget, amikor úgy találta, hogy az utóbbi döntésnek nem tesz kellőképpen eleget. A böngészővita lezárása azt mutatja, hogy a bizottság politikája hosszú távon sikeresnek bizonyult, ezúttal ugyanis nem volt szükség bírságra ahhoz, hogy a Microsoft beadja a derekát.
 

Kulcsszavak: EU Microsoft jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05