Heteken belül jön a mobil Firefox

Milkovits Gábor, 2009. december 10. 08:31

A Mozilla fejlesztőcsapata bejelentette, hogy a jövő héten kiadják a Fennec néven futó mobiltelefonos Firefox böngésző Release Candidate (RC) verzióját, a végleges változat pedig heteken belül várható.

Az első mobil Firefox egyelőre csak a Nokia N900-as, kézi számítógép-mobilján fut majd, amely a finn gyártó Linux-alapú Maemo operációs rendszerét használja. Ez persze nem véletlen, mivel a Mozilla a fejlesztés során szorosan együttműködött a Nokiával és kifejezetten ezt a készüléket használta a munkálatok során. A Windows Mobile-alapú Fennec-et 2010-re ígéri Jay Sullivan Mozilla-alelnök, emellett pedig az Android-ra szabott böngésző fejlesztése is megindult, miután a Google a társaság rendelkezésére bocsátotta az ehhez szükséges szoftvereszközöket és kódokat.

A PC-ről ismert böngészők közül mindeddig egyedül az Opera jelent meg komolyabban a mobilszférában, az ő szerepük azonban kifejezetten úttörőnek tekinthető. A Firefox ugyanakkor kicsit későn kapcsolt, miközben a PC-s böngészőpiac mintegy negyedét sikerült már elhódítania a Microsoft Internet Explorer-től. A Fennec fő előnye a jelenlegi mobilböngészőkkel szemben az, hogy gyakorlatilag a teljes számítógépes böngészési élményt képes átültetni az arra alkalmas mobiltelefonokra. Ennek záloga, hogy a Firefox 3.6 leglényegesebb elemei, így a Gecko 1.9.1 motor, valamint a TraceMonkey JavaScript motor képezik a kész Fennec alapját.


 

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Átfogó felhőalapú biztonsági mentési megoldások az ASUSTOR-tól

Az ASUSTOR NAS a biztonsági mentési funkciók átfogó skáláját kínálja a felhasználóknak, lehetővé téve a könnyű és rugalmas köpontosítását a különféle digitális eszközökön tárolt adatoknak.

2023. március 31. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08