Heteken belül jön a mobil Firefox

Milkovits Gábor, 2009. december 10. 08:31

A Mozilla fejlesztőcsapata bejelentette, hogy a jövő héten kiadják a Fennec néven futó mobiltelefonos Firefox böngésző Release Candidate (RC) verzióját, a végleges változat pedig heteken belül várható.

Az első mobil Firefox egyelőre csak a Nokia N900-as, kézi számítógép-mobilján fut majd, amely a finn gyártó Linux-alapú Maemo operációs rendszerét használja. Ez persze nem véletlen, mivel a Mozilla a fejlesztés során szorosan együttműködött a Nokiával és kifejezetten ezt a készüléket használta a munkálatok során. A Windows Mobile-alapú Fennec-et 2010-re ígéri Jay Sullivan Mozilla-alelnök, emellett pedig az Android-ra szabott böngésző fejlesztése is megindult, miután a Google a társaság rendelkezésére bocsátotta az ehhez szükséges szoftvereszközöket és kódokat.

A PC-ről ismert böngészők közül mindeddig egyedül az Opera jelent meg komolyabban a mobilszférában, az ő szerepük azonban kifejezetten úttörőnek tekinthető. A Firefox ugyanakkor kicsit későn kapcsolt, miközben a PC-s böngészőpiac mintegy negyedét sikerült már elhódítania a Microsoft Internet Explorer-től. A Fennec fő előnye a jelenlegi mobilböngészőkkel szemben az, hogy gyakorlatilag a teljes számítógépes böngészési élményt képes átültetni az arra alkalmas mobiltelefonokra. Ennek záloga, hogy a Firefox 3.6 leglényegesebb elemei, így a Gecko 1.9.1 motor, valamint a TraceMonkey JavaScript motor képezik a kész Fennec alapját.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50