Szabványosíthatják a Mozilla WebGL 3D megoldását a böngészőkön

Milkovits Gábor, 2009. december 12. 08:44

Elfogadták előzetes szabványként a Mozilla kezdeményezésére fejlesztett WebGL specifikációt, amely így a böngészőprogramok 3D alkalmazásainak jövőbeni szabványa lehet.

A WebGL segítségével a JavaScript programozók kihasználhatják a videókártyák és grafikus csipek többségének azon tulajdonságát, hogy képesek kezelni a 3D mozgóképeket. A WebGL mellett léteznek ugyan más hasonló erőfeszítések is, például a Google O3D projektje, azonban fontos megjegyezni, hogy a reménybeli szabványt minden szereplő, így még a Microsoft is elvben jóváhagyta, ráadásul bizonyítottan fut tesztváltozata a Firefox mellett a Safari-n és a Chrome-on is.

Arun Ranganathan, a WebGL szervezet elnöke a sajtónak nyilatkozva kihangsúlyozta, hogy a technológiától nem elsősorban böngészőablakban futó 3D online lövöldözős játékokat lehet várni. A leendő váltást inkább a Canvas szabvány elterjedéséhez hasonlította, amely a maga idejében forradalmasította a weboldalak grafikus elemeinek megjelenését. Ranganathan reményei szerint a végleges szabvány elfogadására akár már jövő év elején sor kerülhet.


 

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb termékek a Dell Technologies kínálatában

A Dell Technologies új peremhálózati megoldásokat jelentett be, melyek segítenek a vállalatoknak feldolgozni és értékes információvá alakítani a legváltozatosabb helyekről származó, több milliárd eszközben rejlő adathalmazt. A bővített portfólió olyan innovációkat tartalmaz mint a kompakt edge szerver, egy kisméretű moduláris adatközpont, továbbfejlesztett telemetriafelügyelet és egy streamelemző platform.

2020. február 24. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás