Sikeres Ricoh-MTA SZTAKI k+f együttműködési projekt

Kovács Attila, 2009. december 14. 14:08

A jövő irodája témában három éves sikeres szoftver alapú k+f együttműködést zárt le az MTA SZTAKI és a Japán Ricoh cég.

A Donau projektet bemutató mai közös sajtótájékoztatón elhangzott: fő cél együttműködő csoportkiszolgáló szoftver rendszerek működési paradigmáinak alapkutatása, valamint ilyen csoportmunka-rendszerek kísérleti fejlesztése volt. Mindezt a tartalomszerkesztési és tárgyalás-támogatási rendszerek, illetve agilis feladatkezelés (agile tasking), valamint kontextus-tudatos (context awareness) támogatás integrálására építve érték el a fejlesztők. A szoftver eszközrendszer létrehozását célzó, nagy méretű, tipikusan ipari projekt eredményeit elsősorban a szokásos Ricoh termékfejlesztési folyamatban a webszolgáltatások terén kívánják felhasználni.

Kovács László (SZTAKI) projektkoordinátor elmondta, hogy három területen folyt a munka. Az első (prototípus létrejöttével) a következő generációs információs rendszerek kialakítását célozta. a második a csoport együttműködés megoldását támogatta jelenlét információ-kezeléssel ellátott integrált kontextus-tudatos és valós idejű webtechnológiával. A harmadik terület az agilis csoportmunka-vezérlés, a kreatív környezetben való munkairányítás köré szerveződött.

Az eredménye között nem elhanyagolható tény, hogy a Donau-projekt prototípus eredményei már sokkal összetettebb, mint a vele összehasonlítható GoogleWave pilot.
Kovcács szerint a projekt eredményeinek felhaználási területei az iroda, a kommunikáció (e-mail), együttműködés-támogatás, csoportvezérlés, és az új valós idejű webtechnológia.

A Ricoh szándéka szerint folytatja e csoportmunka-támogatás és kommunikációs technológiai k+f tevékenységet, annak érdekében, hogy még praktikusabb alkalmazásokat és megoldásokat illeszthessen a cég IT-megoldásaiba. 


 

Kulcsszavak: Ricoh MTA SZTAKI k+f kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27