Az internet biztonságáról egyeztet Washington és Moszkva

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 15. 08:34

Az internetes hálózatok biztonságáról, valamint a virtuális tér katonai célú felhasználásának korlátozásáról kezdett egyeztetéseket Washington és Moszkva az ENSZ fegyverzetkorlátozási bizottságának közreműködésével.

Az egyeztetéseket eltérően értékelik Washingtonban és Moszkvában a The New York Times szerint. Mindazonáltal fontos váltást jelez az amerikai kormány részéről, hogy az előző évek elutasító magatartása után már nem
zárkózik el az ez irányú orosz kezdeményezésektől - vélekedett a liberális újság. A lap szerint az Obama-adminisztráció rájött, új megközelítés szükséges a nemzetközi virtuális fegyverkezés elfojtására, mivel egyre több ország "kiberfegyverkezik".

 A cikk szerint az utóbbi két évben megsokszorozódott a kormányzati és vállalati számítógépes rendszerek elleni támadások száma; már naponta több ezer ilyen történik. A többnyire láthatatlan hackerek megfertőzték a védelmi minisztérium, a Pentagon komputereit, ipari titkokat loptak el, és átmenetileg megbénították több kormányzati portál működését. Barack Obama elnök beiktatása után néhány héttel, februárban elrendelte az internetes biztonsági politika felülvizsgálatát, és hamarosan kormányzati koordinátort nevez ki a virtuális védelem irányítására.

 Novemberben magas rangú orosz nemzetbiztonsági küldöttség tárgyalt amerikai partnerekkel Washingtonban, az egyeztetéseken részt vettek mások mellett a nemzetbiztonsági tanács, továbbá a védelmi és a belbiztonsági minisztérium képviselői. A zárt ajtók mögötti tárgyalásokról annyi szivárgott ki, hogy a feleknek sikerült áthidalni az egyeztetéseket gátoló korábbi ellentéteket. Ez éles váltás a Bush-kormány politikájához képest, amely nem volt hajlandó párbeszédet folytatni az oroszokkal.

 Moszkva egy nemzetközi egyezmény megkötését szorgalmazta az internetes katonai jelenlét korlátozása végett, amit Washington elutasított azon az alapon, hogy a virtuális térben nehéz megvonni a határt a kereskedelmi és a katonai célú felhasználás között. Az amerikai kormány az utóbbi hónapokban azonban módosított álláspontján, elismerve, túl nagyok a kockázatok ahhoz, hogy azokra legyinteni lehessen. Míg az oroszok továbbra is kimondottan a virtuális tér leszereléséről szóló egyezmény megalkotását sürgetik, az amerikaiak elsősorban az internetes bűnözés elleni fellépésről beszélnek; szerintük utóbbinak része a katonai jellegű kibertámadások elleni védelem.
 

Kulcsszavak: internet security hacker

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Aktuális témákkal bővült a Neumann Társaság ingyenesen letölthető kiberbiztonsági tankönyve

Ingyenesen letölthető a Neumann Társaság honlapjáról a Neumann Társaság kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt stílusban megírt IT biztonsági tankönyvének aktualizált kiadása, amelyből már az is kiderül, hogy miként lehet felismerni a DeepFake technológiával készített hamis videókat, vagy mire kell vigyáznia a gyerekeknek a népszerű TikTok közösségi szolgáltatás használatakor, de még abban is segítséget nyújt, hogyan kell megóvni digitális eszközeinket, ha azokat otthonunktól távol, például szállodában vagy étteremben használjuk.

2019. október 21. 11:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás