Kingston: előrejelzés és a memóriapiac tendenciái

forrás Prim Online, 2009. december 20. 10:47

A Kingston Technology nyilvánosságra hozta a 2010-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és várható trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy 2010 a mozgóalkatrészek nélküli merevlemezek és a memóriapiac iránti növekvő bizalom éve lesz.

Az alábbiakban a Kingston Technology elnök-társalapítója nyilatkozik, a mozgó alkatrészek nélküli merevlemezek (SSD), az USB 3.0 és a DDR3-technológiák, illetve a memóriapiac egyes szegmenseiben várhatóan bekövetkező változásokról.

Az SSD-technológia készen áll az alkalmazásra – A NAND-modulok fokozott gyártásának és a számos SSD-specifikus teljesítménynövelő szolgáltatást tartalmazó Windows 7 széles körben történő elterjedésének köszönhetően ez a technológia a számítógépes adattárolás fontos része lesz 2010-ben a vállalati és a személyes felhasználók számára egyaránt. A Kingston továbbra is különös figyelmet fordít a végfelhasználók tájékoztatására az ár-teljesítmény arány vonatkozásában is, amely szerint az SSD-k felülmúlják a hagyományos merevlemez-meghajtókat (HDD). Az SSD-k használata a teljes frissítőcsomagokkal egyszerű és zökkenőmentes, ráadásul azonnali teljesítménynövekedést biztosítanak.

Az SSD árának és kapacitásának fejlődése – Az árak közelítenek a 100 dolláros határhoz, így a Kingston várakozásai szerint, az SSD árak 2010-ben is csökkennek, ahogy a gyártók továbbfejlesztik a gyártási folyamatokat, várhatóan folytatódik a NAND egységek méretcsökkenése is. Az alacsonyabb ár közvetlen hatása lesz az SSD-k növekvő kapacitása, és lassan már az 1 terabájt kapacitású meghajtók is elérhetővé válnak.

Még tovább nő az USB-meghajtók kapacitása? – Vállalatunk 2009 júliusában forgalomba hozta a világ első 256 GB tárkapacitású USB meghajtóját, a DataTraveler 300-at. Azt gondolnák, hogy a Kingston ezzel elérte az USB-kapacitás határait? Egyáltalán nem. 2010-ben folytatódik a kapacitásnövelés, hiszen a lapkasűrűség technológiai fejlődése tovább erősíti ezt a tendenciát.

A memóriapiac további konszolidációja és a piacot jellemző fokozódó bizalom – A tavalyi előrejelzéseknek megfelelően nem volt nehézségektől mentes a DRAM-piac konszolidációja 2009-ben, viszont mindenképpen segítette az ágazat helyreállását. Az árak további emelkedése és a lapkagyártók veszteségeinek csökkenése azt jelzi, hogy az ágazat fejlődik. Mindemellett, a 2010-ben várható további konszolidáció miatt a gyártók számára az óvatosság lesz a legfontosabb. Ennek ellenére a DRAM-piac kereslet-kínálati előrejelzései szerint, a szegmens együtt fog nőni a globális gazdasági fellendüléssel 2010-ben.

Hálózati felhők – A Gartner piackutató intézet szerint, a hálózati felhőkkel kapcsolatos találgatások és a fokozott érdeklődés idén elérte csúcspontját. A felhőalapú szolgáltatások azonban még nem terjedtek el széles körben az ágazatban, mivel a vállalkozások még nem ismerik annak valódi előnyeit és azt, hogy ez a technológia hogyan használható ki a legjobban. A különféle híresztelésektől függetlenül a szakemberek körében nincs kétség afelől, hogy a felhőalapú számítástechnika működési és gazdasági modellje át fogja alakítani az informatikát az elkövetkező néhány év során. A gazdasági helyreállás és a növekvő informatikai költségvetések 2010 második felében minden bizonnyal segíteni fogják a felhőalapú szolgáltatások bevezetését.

Az energia- és költségtakarékos informatikai eszközök fejlődése
– Az alacsonyabb energiafelhasználású informatikai eszközök, mint például az SSD-meghajtók, illetve a nagyobb kapacitású memóriamodulok elterjedése is bebizonyította, hogy a vállalatok hosszabb távon gondolkoznak és a befektetéseik megtérülését nem rövidtávon szeretnék realizálni vagy túlszárnyalni. Várhatóan, 2010-ben egyre több vállalat fogja frissíteni és bővíteni kiszolgáló- és ügyféloldali rendszereit, illetve olyan technológiákat, szoftvereket és megoldásokat alkalmaznak majd, amelyekkel csökkenthetik az összköltségeket és működésük is sokkal hatékonyabbá válhat.

A DDR3-technológia elterjedése – A JEDEC-alapú DDR3 memóriamodulokat a legtöbb gyártó 2007 nyarán kezdte forgalmazni, azonban az újonnan bevezetett egyéb technológiákhoz hasonlóan ezeknek a moduloknak az elterjedése is hosszú időt vett igénybe. A DDR3-megrendelések száma 2010 második felére várhatóan olyan mértékben fog növekedni, hogy a globális DRAM-piac felét adja majd. Sőt, a DRAMeXchange szerint, a DDR3-alapú platformok az új rendszerek 90%-át fogják kitenni 2010 végére, így a számítógépes memóriatechnológia élére állnak. Ez minden új felhasználó számára nagyobb teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást jelent.

Szupergyors USB 3.0
– Az USB 3.0 technológiáról egyre többet hallani, viszont még egyetlen nagy gyártó sem szállít USB 3.0 kompatibilis alaplapokat. Az új csatolófelület akár 4,8 GB/másodperces, az USB 2.0 technológiánál több mint háromszor gyorsabb adatátviteli sebességet is támogat, továbbá az adatátviteli idők csökkentésével egyidejűleg növelni fogja a keresletet a nagy kapacitású USB-eszközök iránt. Az első USB 3.0 technológiát támogató alaplapok szállítása már megkezdődött, az első kompatibilis USB-meghajtók pedig 2010-ben várhatóak. Még mindig kérdéses azonban, hogy az új csatolófelület mikor jelenik meg a piacon, 2010-ben még az USB 2.0 lesz a norma, de 2011-ben már erősödni fog az USB 3.0.

Kulcsszavak: Kingston memória

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC bemutatja a core gamereket célzó legújabb gaming monitorját

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő-márkája – bemutatja az AOC GAMING CQ27G2S/BK modellt, egy 27 hüvelykes (68,6 cm) QHD ívelt gaming monitort, amely aprólékos tervezésével egyesíti a gaming világ legkeresettebb jellemzőit. 

2023. szeptember 22. 14:20

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems az iskoláknak

Két ütemben, 10-10 ezer laptopot kapnak Budapest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegye diákjai mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök öt vármegye tanulói és pedagógusai számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.

2023. szeptember 22. 12:47

5 tipp a produktivitásért a Samsung Galaxy Tab S9 szériával

Az egyetemi évek mozgalmasak és élvezetesek, miközben rendkívül intenzív és feszített tempót diktálnak, különösen a vizsgaidőszakban. Kihívást jelenthet az állandó egyensúlyozás az egyetemi feladatok, a társas összejövetelek, hobbik, szakmai gyakorlat és akár a munka között. Az új Samsung Galaxy Tab S9 széria ötvözi a táblagépek könnyű hordozhatóságát és a laptopok erőteljes teljesítményét, így akkor is szárnyalhat a kreativitásod és dolgozhatsz iskolai projekteken, ha éppen úton vagy. 

2023. szeptember 21. 17:19

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

5G alapú kísérleti projekten dolgozik együtt a Vodafone és a Bosch

5G-re épülő autóipari megoldások tesztelésére állított fel projektcsapatot a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft., hogy a többek között autóipari technológiák és szolgáltatások vezető beszállítójaként működő vállalat a járműfejlesztés, valamint a vezetéstámogató rendszerek terén is hasznosítsa az 5G hozzáadott értékét. Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G priváthálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

2023. szeptember 21. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59