Orosz bűnözők törhették fel a Citibank számítógépes rendszerét

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 23. 10:21

Becslések szerint dollár 10 milliókat lophattak a Citibank számítástechnikai rendszerén keresztül azok a bűnözők, akik egy orosz szoftvert használtak a pénzintézet elleni támadáshoz.

Az amerikai hatóságok szerint a nyár folyamán, vagy még régebben elkövetett hackertámadást az IP-címek alapján az orosz Russian Business Network (RBN) nevű internetes bűnszervezetet követhette el - írta kedden a The Wall Street Journal. Az RBN-t, a legjelentősebb orosz internetes bűnözői társulatként tartják számon, amely számtalan trójai és egyéb kémprogram terjesztéséért felelős. A beszámolóból nem derül ki, hogy a legalább kétmilliárd forint körüli összeget sikerült-e megtalálni, a Citibank képviselői szerint a vállalatnak nem voltak veszteségei és a rendszereiket sem törték fel. A lap szerint viszont legalább még két hasonló támadás történt, mi több, az egyik célpontja egy kormányhivatal volt.

 A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben, egyelőre annyi bizonyos, hogy egy orosz hacker Black Energy nevű programját használták a támadáshoz. A szoftverrel fertőzött gépek a hacker irányításával képesek összehangolt támadást indítani a kiszemelt weblapok ellen. A Black Energy módosított változatát használták a bankkártya-adatok eltulajdonítására. A Citibank elleni támadásban egy olyan változatot vetettek be, amely a bank adatinak ellopását célozta meg - írja a New York-i gazdasági lap.

 

Kulcsszavak: hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás