Növekedést vár a GTS Datanet a távközlési piacon

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 5. 10:31

Az internetes és távközlési szolgáltatásokat nyújtó GTS-Datanet Kft. 2010-ben a vezetékes távközlési piac növekedését kismértékben meghaladó, 2 százalékos árbevétel-növekedést tervez, aminek alapját a GTS csoport új stratégiája képezi: a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az üzleti, közép- és nagyvállalati, valamint nagykereskedelmi ügyfelek kiszolgálására a magyar piacon és a közép-európai régióban.

A stratégiai cél elérése érdekében a csoport elindította régiós Ethernet projektjét is, amelynek lényege, hogy a beruházás során egységessé teszik és fejlesztik a mintegy 17 ezer kilométer kiterjedésű, Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát lefedő optikai hálózatot.

A társaság tavaly az első félévben 27 millió euró, mintegy 7,8 milliárd forint árbevételt ért el, míg kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 5 millió eurót, 1,5 milliárd forintot tett ki. A cég beruházásokra 1 millió eurót, 0,3 milliárd forintot költött az első hat hónapban.

A társaságnak 2008 első félévében az árbevétele 7,6 milliárd forintot ért el, az EBITDA-ja pedig 1,1 milliárd forintot tett ki, az egész évben a bevétele 15,5 milliárd forint, az eredménye pedig 2,14 milliárd forint volt.

A GTS-Datanet 2008-ban 1,41 milliárd forintot fordított beruházásokra, és ugyanennyit tervez költeni fejlesztésre 2009-ben és 2010-ben is.

A társaság közlése szerint a magyar távközlési piac 2009-ben enyhén, mindössze 1-2 százalékkal csökkent 2008-hoz képest. Az ügyfelek a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a költséghatékonyságra, ami a már meglévő szerződések újratárgyalását, bizonyos esetekben a szerződési feltételek módosítását jelentette.

A hagyományos vezetékes telefonszolgáltatások előfizetői köre évek óta folyamatosan zsugorodik. Ez a trend tavaly is folytatódott, bár elsősorban a lakossági előfizetők körében: a cégek többsége továbbra is ragaszkodik a vezetékes telefonhoz, mivel az üzletmenethez alapvető fontosságú szolgáltatásnak tekinti. Ebben a szegmensben is megfigyelhető azonban, hogy a vezetékes hangforgalom csökkenésével párhuzamosan folyamatosan nő az internet, IP alapú hangszolgáltatások népszerűsége.

A magyar internet piac szintén átalakulás előtt áll: az ADSL-piac 2004 óta tartó töretlen fejlődése megtorpant, ami elsősorban a mobilinternet rohamos térnyerésének, valamint az erős kábeles konkurenciának köszönhető.

A GTS Datanet várakozása szerint az ADSL piacnak az idén átmeneti lendületet adhat az internetes tevé, az IPTV szolgáltatás értékesítése, de az ADSL szolgáltatás 2004 és 2008 közötti aranykora már nem tér vissza. Már csak azért sem, mert pár éven belül már az optikai hálózaton keresztül biztosított vezetékes internet számít majd a legmodernebb, legnépszerűbb megoldásnak. Mivel ez utóbbi gyakorlatilag korlátlan sávszélességet képes biztosítani, így a kábeles internetnek komoly kihívója lesz.

Tavaly az üzleti adatszolgáltatások piaca a vezetékes hang- és internetpiachoz hasonlóan stagnált, és szintén átalakulóban van. A telephelyek közötti adatáramlás biztosításában valamelyest csökkent a bérelt vonali megoldások aránya, növekedett viszont az IP VPN
(Virtual Private Network) technológia szerepe. Az IP VPN szolgáltatások igénybe vétele jelenleg elsősorban a nagyvállalatokra jellemző, de a cég várakozása szerint a következő években egyre több közepes vállalkozás is áttér majd erre a költséghatékony, mégis nagy biztonságot garantáló megoldásra.

A társaságnak 47.000 ügyfelek van, ezek közül mintegy 40 000 szélessávú előfizető. A szélessávú előfizetők nagyjából 75 százaléka lakossági, 25 százaléka üzleti ügyfél.

Kulcsszavak: GTS Datanet +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagyon népszerűek a easybox csomagautomaták

Két évvel a csomagautomata-hálózat indulása után aktiválták a hatszázadik eMAG easyboxot Sárváron, a Rákóczi Ferenc utcában. A gazdasági válsághelyzet miatt a csomagautomatás átvétel várhatóan még nagyobb teret hódít majd a következő hónapokban, de két év alatt már így is 17,19 milliárd forint értékű termék jutott el itthon megrendelőjéhez valamelyik easybox fiókon keresztül.

2022. október 7. 17:09

Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

Egy különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó bázis az égitesten a Paulinyi & Partners építésziroda tanulmánya szerint. A vállalat szakértői részletesen megvizsgálták a Holdon uralkodó körülményeket, és olyan építészeti megoldásokat javasolnak, amelyek alkalmazásával a jövőben valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása. Ezek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak, sugárzásnak és akár 14 000 négyzetméteres alapterületükkel egy nagyobb létszámú missziónak is elegendő életteret biztosíthatnak, a Földtől átlagosan 384 400 kilométernyire.

2022. október 7. 12:42

Egyesül a Mobile Industrial Robots és az AutoGuide Mobil Robots

Egyesült a Mobile Industrial Robots (MiR) és az AutoGuide Mobile Robots, hogy ezentúl együtt, egy vállalatként szállítsanak autonóm mobil robotokat (AMR-eket), amelyek jelenleg az automatizálás egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik. Szeptember végétől az integrált vállalat hivatalosan Mobile Industrial Robots (MiR) néven folytatja, az elnöki pozíciót pedig a hosszú ideje a Teradyne-t erősítő igazgató, Walter Vahey tölti be. A vállalat központja a dániai Odensében lesz, ahol az eredeti MiR 2013-as alapítása óta irányítja globális tevékenységeit.

2022. október 7. 11:28

Akár 100 millió forintos bevételkiesést is okozhat egy vállalatnál az IT munkaerő hiánya

A fejlesztés területén is érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek, azonban a módszertani szemléletváltás enyhítheti a problémát – derül ki az Oriana „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatásából. A low-code, no-code platformok olyan szakemberek, vagyis citizen developerek kezébe adják a fejlesztés szabadságát, akik ezzel az eszközzel saját munkájuk hatékonyságát és a vállalat eredményességét növelik, miközben enyhítik a fejlesztői hiányt. A témában Bakk József, az IDC Magyarország vezetője is állást foglalt. 

2022. október 7. 09:58

Teljes sebességgel a tehetségtámogatásban

Az új tehetségek fejlesztése iránti elkötelezettség részeként a norelem a közelmúltban a VDI-Racing-Camp legfontosabb támogatójává vált. A 2022-es esemény a norelem második rendezvénye volt a VDI-vel történő együttműködésben, miután az első tábor 2019-ben sikeresen lezajlott.

2022. október 6. 20:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00