Új kategória született: Samsung NX10

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 5. 20:00

A Samsung bejelentette a már korábban megszellőztetett, teljesen új kategóriát nyitó, leginkább a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlatos tükörreflex nélküli cserélhető objektíves gépét.

A Samsung már korábban bejelentette, hogy készül egy ilyen jellegű gép kiadására, koncepciójában is a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlít a gép, így a végeredmény is hasonló lett. A cél tehát a tükörreflexes gépek szinte minden kedvező tulajdonságát átörökíteni, míg a nagy méretet és súlyt csökkenteni. Ennek érdekében éppen azt kell feláldozni, ami korábban bevezetésre kerülő rendszer nevét adta, a tükörreflexességet. Ez a rendszer leginkább a keresőn történő komponáláshoz hasznos, azonban hátulütője a mechanika bonyolultsága, a súly és főként a méret. Ha ezt kihagyjuk az érzékelő és az optika közül, akkor egy jóval karcsúbb, még mindig cserélhető objektíves gépet kapunk, de csak elektronikus keresőnk van. Ez a legtöbb felhasználó számára jó üzlet, hiszen sokan leginkább a hátfalon található LCD-hez szoktak hozzá, így most is ezt használnák.Az NX10 mérete így mindössze 123x87x39,8 mm, míg tömege akku és kártya nélkül csupán 353 gramm. A komponálást a 600 ezer képpontos, meglehetősen nagy 3 inches AMOLED kijelzőn végezhetjük, és a tükörreflexes gépekéhez nagy egységre már csak azért is szükség van, mert az NX10 1280x720 pixeles, vagyis a kisebb HD felbontásban videó rögzítésére is képes. A videofelvételeket H.264 kódolással MPEG4 mozgóképfájlokká alakítva tárolja el a gép a képekhez hasonlóan SD, vagy SDHC memóriakártyára, ebben egy új fejlesztésű, DRIMe II Pro névre keresztelt processzor segít. Ez az egység felelős a 14,6 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő ISO 100 és ISO 3200-as érzékenység között készült felvételeinek gyors feldolgozásáért és megjelenítéséért. Erre pedig már csak azért is szükség van, mert az AMOLED 10 ezerszer gyorsabb, mint egy hagyományos LCD kijelző, és mellesleg kontrasztja is két nagyságrenddel jobb.És természetesen a lényeg, az objektívek. A gyártók talán éppen azért olyan nyitottak az ilyen gépek felé, mert egy kompakthoz már nem nagyon vásárolunk később semmit, míg egy tükörreflexes esetében a gép árának többszörösét el lehet kérni később az objektívpark kiépítésekor. A Samsung is logikus módon egy teljesen új objektívcsalád bevezetését kezdte meg az NX10-el egyetemben, egyelőre két tagja ismert, egy 18-55mm F3,5-5,6 beépített stabilizátoros alapzoom, valamint egy 30mm F2 optika. Az újdonságot először a január 7-10. között vehetik kézbe az érdeklődők a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai vásáron.

Kulcsszavak: Samsung kamera CES

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony bejelentette legújabb ultraszéles látószögű zoomos vlogkameráját

A Sony bemutatja a ZV vlogkamera sorozatának második generációs kameráját, a ZV-1 II-t, amely rendkívül népszerű, piacvezető funkciókat tartalmaz. A ZV-1-nél szélesebb látószöggel a ZV-1 II segít a vloggereknek, hogy kiemelkedően fotogén képminőséggel még magával ragadóbb történeteket mesélhessenek.

2023. május 25. 15:42

A Nikon kiadja az agilis z 8 fényképezőgépet

A Nikon a nagy teljesítményű és agilis Z 8 fényképezőgéppel bővíti a professzionális Z sorozatú, tükör nélküli fényképezőgépei kínálatát. A Z 9 számos funkciója mellett könnyű vázzal rendelkező, vadonatúj Z 8 elképesztő rugalmasságot biztosít a videókkal és állóképekkel is dolgozó hibrid alkotók számára, amellyel életre kelthetik elképzeléseiket.

2023. május 11. 11:23

Szépirodalmi és fotós pályázatot hirdettek

Titkot rejt az erdő címmel hirdet országos vers- próza- és meseíró pályázatot a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. Nyolcadik alkalommal rendezi meg az egyesület a különleges versenyt. A természetvédelmi-irodalmi pályázattal a 6-19 éves kategóriát célozzák meg. Idei újítás, hogy fotós kategóriába is külön címen jelentkezhetnek a gyerekek. A rendezvény fővédnöke Halász Judit, Kossuth- és Jászai díjas színművész, aki ötödik éve támogatja a rendezvényt.

2023. május 10. 14:17

A Sony új firmware-frissítést jelentett be az FX3 és FX30 kamerákhoz

A Sony új firmware-frissítéseket jelentett be az FX3 full-frame és az FX30 Super 35 digitális mozikamerákhoz, amelyek a filmes történetmesélés funkcióinak bővítésével és a filmalkotók szorosabb kapcsolatával jár. 

2023. április 20. 17:40

A Sony új vlogkamerája biztosítja a tökéletes tartalomgyártási élményt

A Sony bejelentette az új ZV-E1 modellt, egy cserélhető objektíves vlogkamerát, amely nagy teljesítményű, 35 mm-es full-frame szenzorral rendelkezik a tökéletes tartalomkészítés élményéért. 

2023. április 20. 17:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01