Új kategória született: Samsung NX10

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 5. 20:00

A Samsung bejelentette a már korábban megszellőztetett, teljesen új kategóriát nyitó, leginkább a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlatos tükörreflex nélküli cserélhető objektíves gépét.

A Samsung már korábban bejelentette, hogy készül egy ilyen jellegű gép kiadására, koncepciójában is a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlít a gép, így a végeredmény is hasonló lett. A cél tehát a tükörreflexes gépek szinte minden kedvező tulajdonságát átörökíteni, míg a nagy méretet és súlyt csökkenteni. Ennek érdekében éppen azt kell feláldozni, ami korábban bevezetésre kerülő rendszer nevét adta, a tükörreflexességet. Ez a rendszer leginkább a keresőn történő komponáláshoz hasznos, azonban hátulütője a mechanika bonyolultsága, a súly és főként a méret. Ha ezt kihagyjuk az érzékelő és az optika közül, akkor egy jóval karcsúbb, még mindig cserélhető objektíves gépet kapunk, de csak elektronikus keresőnk van. Ez a legtöbb felhasználó számára jó üzlet, hiszen sokan leginkább a hátfalon található LCD-hez szoktak hozzá, így most is ezt használnák.Az NX10 mérete így mindössze 123x87x39,8 mm, míg tömege akku és kártya nélkül csupán 353 gramm. A komponálást a 600 ezer képpontos, meglehetősen nagy 3 inches AMOLED kijelzőn végezhetjük, és a tükörreflexes gépekéhez nagy egységre már csak azért is szükség van, mert az NX10 1280x720 pixeles, vagyis a kisebb HD felbontásban videó rögzítésére is képes. A videofelvételeket H.264 kódolással MPEG4 mozgóképfájlokká alakítva tárolja el a gép a képekhez hasonlóan SD, vagy SDHC memóriakártyára, ebben egy új fejlesztésű, DRIMe II Pro névre keresztelt processzor segít. Ez az egység felelős a 14,6 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő ISO 100 és ISO 3200-as érzékenység között készült felvételeinek gyors feldolgozásáért és megjelenítéséért. Erre pedig már csak azért is szükség van, mert az AMOLED 10 ezerszer gyorsabb, mint egy hagyományos LCD kijelző, és mellesleg kontrasztja is két nagyságrenddel jobb.És természetesen a lényeg, az objektívek. A gyártók talán éppen azért olyan nyitottak az ilyen gépek felé, mert egy kompakthoz már nem nagyon vásárolunk később semmit, míg egy tükörreflexes esetében a gép árának többszörösét el lehet kérni később az objektívpark kiépítésekor. A Samsung is logikus módon egy teljesen új objektívcsalád bevezetését kezdte meg az NX10-el egyetemben, egyelőre két tagja ismert, egy 18-55mm F3,5-5,6 beépített stabilizátoros alapzoom, valamint egy 30mm F2 optika. Az újdonságot először a január 7-10. között vehetik kézbe az érdeklődők a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai vásáron.

Kulcsszavak: Samsung kamera CES

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony bemutatja G Master full-frame objektívsorozatának legújabb darabját

A Sony a mai napon bejelentette az FE 35mm F1.4 GM-et (SEL35F14GM modell) – az elismert G Master full-frame objektívsorozatának legújabb tagját –, mely elsőosztályú képminőséggel és gyönyörű bokeh effekttel biztosít változatos eszköztárat, rendkívül kompakt és könnyű kivitelben. Az FE 35mm F1.4 GM elengedhetetlen kellék a Sony E-mount felhasználói számára: a Sony kamera vázaival ötvözve kifinomult fókuszálásra képes, mely a legkülönbözőbb területeken is kiválóan rögzít, legyen szó tájképek, portrék, utcai képek, álló vagy akár mozgó képek megörökítéséről.

2021. január 14. 20:51

Évtizedes időkapszula került felszínre

Tíz éve elásott emlékek kerültek elő a Samsung 2010-ben elrejtett, és idén télen kiemelt időkapszulájából. A mementó felhasználók fotóit tartalmazza, amelyek újra életre keltik a 2010-es éveket. A technológia elképesztő mértékben fejlődött az eltelt időben, az Emlékezz rám! kezdeményezés pályázói közül azonban többen ma is szenvedélyes fotósok. 

2021. január 7. 16:23

Megjelent a Panasonic új objektíve: S-S85

A Panasonic bemutatja, nagy rekesznyílású, fix gyújtótávolságú LUMIX S 85 mm F1.8 (S-S85) közepes teleobjektívét, amely gyönyörű bokeh hatással teszi még szebbé a portrékat. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Panasonic négy F1.8-as, nagy rekesznyílású, a LUMIX S sorozat fényképezőgépein megtalálható L-bajonettes rendszert alkalmazó objektívet fog megjelentetni, és ezek közül az első a mostani 85 mm-es F1.8-as objektív. 

2020. november 4. 19:43

Profi és amatőr fotósok jelentkezését várja a Nikon

A Nikon bejelentette, hogy visszatér a kétévente megrendezésre kerülő fotós versenye, a Nikon Fotópályázat 2020-21. A versenyen profi és amatőr fotógráfusok jelentkezését várják a világ minden tájáról.

2020. október 27. 12:31

A Nikon bemutatja a tükör nélküli fényképezőgépek új generációját

A Nikon bemutatta a Nikon Z 7II és a Nikon Z 6II – a Z 7 és a Z 6 vezető, tükör nélküli fényképezőgépek új generációjának tagjait.

2020. október 15. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás