Új kategória született: Samsung NX10

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 5. 20:00

A Samsung bejelentette a már korábban megszellőztetett, teljesen új kategóriát nyitó, leginkább a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlatos tükörreflex nélküli cserélhető objektíves gépét.

A Samsung már korábban bejelentette, hogy készül egy ilyen jellegű gép kiadására, koncepciójában is a Micro 4/3-os rendszerhez hasonlít a gép, így a végeredmény is hasonló lett. A cél tehát a tükörreflexes gépek szinte minden kedvező tulajdonságát átörökíteni, míg a nagy méretet és súlyt csökkenteni. Ennek érdekében éppen azt kell feláldozni, ami korábban bevezetésre kerülő rendszer nevét adta, a tükörreflexességet. Ez a rendszer leginkább a keresőn történő komponáláshoz hasznos, azonban hátulütője a mechanika bonyolultsága, a súly és főként a méret. Ha ezt kihagyjuk az érzékelő és az optika közül, akkor egy jóval karcsúbb, még mindig cserélhető objektíves gépet kapunk, de csak elektronikus keresőnk van. Ez a legtöbb felhasználó számára jó üzlet, hiszen sokan leginkább a hátfalon található LCD-hez szoktak hozzá, így most is ezt használnák.Az NX10 mérete így mindössze 123x87x39,8 mm, míg tömege akku és kártya nélkül csupán 353 gramm. A komponálást a 600 ezer képpontos, meglehetősen nagy 3 inches AMOLED kijelzőn végezhetjük, és a tükörreflexes gépekéhez nagy egységre már csak azért is szükség van, mert az NX10 1280x720 pixeles, vagyis a kisebb HD felbontásban videó rögzítésére is képes. A videofelvételeket H.264 kódolással MPEG4 mozgóképfájlokká alakítva tárolja el a gép a képekhez hasonlóan SD, vagy SDHC memóriakártyára, ebben egy új fejlesztésű, DRIMe II Pro névre keresztelt processzor segít. Ez az egység felelős a 14,6 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő ISO 100 és ISO 3200-as érzékenység között készült felvételeinek gyors feldolgozásáért és megjelenítéséért. Erre pedig már csak azért is szükség van, mert az AMOLED 10 ezerszer gyorsabb, mint egy hagyományos LCD kijelző, és mellesleg kontrasztja is két nagyságrenddel jobb.És természetesen a lényeg, az objektívek. A gyártók talán éppen azért olyan nyitottak az ilyen gépek felé, mert egy kompakthoz már nem nagyon vásárolunk később semmit, míg egy tükörreflexes esetében a gép árának többszörösét el lehet kérni később az objektívpark kiépítésekor. A Samsung is logikus módon egy teljesen új objektívcsalád bevezetését kezdte meg az NX10-el egyetemben, egyelőre két tagja ismert, egy 18-55mm F3,5-5,6 beépített stabilizátoros alapzoom, valamint egy 30mm F2 optika. Az újdonságot először a január 7-10. között vehetik kézbe az érdeklődők a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai vásáron.

Kulcsszavak: Samsung kamera CES

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négymillió kép elemzése alapján készített átfogó tanulmányt a Huawei

A mobilfotózás trendjeit vizsgáló tanulmányt mutatott be a Huawei a barcelonai Mobil Világkongresszuson. A mintegy 4 millió* okostelefonnal készített fotó, illetve videó szoftveres és szakértői elemzése alapján összeállított „HUAWEI XMAGE Trend Report 2023”** a modern képalkotás sajátosságait igyekszik feltárni. 

2023. március 5. 15:13

Rekorddöntést örökített meg a HONOR Magic5 Pro

A HONOR az MWC 2023-on jelentette be, hogy a Guinness Rekordok Könyvét jegyző Guinness World Records-cal együttműködve örökített meg egy világrekord-kísérletet. A HONOR Magic5 széria megjelenése alkalmából a két cég együtt kereste fel Piotr Grabowski lengyel kosárlabdázót, aki kétszeres FIBA 3x3-as világbajnok és profi zsákoló. A kihívás: rekordot dönteni a világ legmagasabb, ugrás közbeni, lábak között kivitelezett kosárlabdazsákolásának kategóriájában.

2023. március 3. 19:37

A Varázslatos Magyarország átadja 2022-es természetfotó pályázatának nagydíját

Nívós helyszínen kerül átadásra a Varázslatos Magyarország által és az Agrárminisztérium ajánlásával megalapított díj: A magyar természetfotó nagydíját április 4-én adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Múzeum dísztermében megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadó egyben kiállításmegnyitó is lesz, a Múzeumban elsőként mutatják be idén a VM 2022-es pályázati évadának legszebb képeiből összeállított tárlatot.

2023. március 2. 21:16

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

Ezek a 2022-es év legjobb Huawei mobilos képei

Kihirdették a Huawei nemzetközi mobilfotós pályázata, a HUAWEI NEXT IMAGE Awards 2022 győzteseit. A beérkezett alkotásokat neves fotósokból, művészekből és további szakemberekből álló zsűri bírálta el; összesen 54 pályaművet díjaztak. Varázslatos tűzijáték, természetesen bájos portréfotó és ősi erőt sugárzó ménes nyerte el a verseny három fődíját, és az azzal járó egyenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalmat.

2023. január 17. 16:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48