RGBY, avagy a Sharp a negyedik alapszínt is hozzáadja LCD televízióihoz

Kovács Attila, 2010. január 7. 17:11

A Sharp az idei CES kiállításon, az új RGBY technológia bemutatásával felfedi a huszonegyedik század színes televízióját. Az eddigi hagyományos három színkomponensű (RGB – vörös, zöld, kék) paneleket kiegészíti a negyedik, sárga színkomponenssel (Y), ami így sokkal jobb képminőséget képes produkálni.

Az új szín előnyei leginkább a bőrszín tónusainál, a gazdag sárga és arany színtónusok megjelenítésénél válnak különösen érezhetővé, továbbá az új szín hozzáadása még hatékonyabb háttérvilágítást tesz lehetővé.

Az új sárga képpont-szín (Y) hozzáadásával, a már meglévő piros, zöld és kék színnel (RGB) ellátott modellekhez képest sokkal ragyogóbb képet érhetünk el. A korábbi alapszínekkel a televíziós csatornák által sugárzott színskála csupán egy töredékét lehetett megfelelően megjeleníteni, de a Sharp innovatív technológiájának köszönhetően ez a megjeleníthetőségi skála immár jelentősen bővül.

Az RGBY technológiával ellátott készülékeken a kép még természetesebben hat, kiváltképp a bőrszín tónusainál, de az arany szín is sokkal élénkebben és valósághűebben jelenik meg, mint korábban.

A képpont-összetételnél használt negyedik színnel az új LCD televíziók sokkal hatékonyabb háttérvilágítást tesznek lehetővé, mint eddig. A legújabb AQUOS LCD televíziók már eddig is több száz energiatakarékos LED-et tartalmaztak. A háttérvilágítás és az aktív képpont-színek megfelelő kombinációja hozza létre a televízión látható képet. A képpontok apertúrája szintén tovább bővült az új struktúrának és az optimalizált színösszetételnek köszönhetően, tehát a képpontok több fényt képesek átengedni, ily módon akár kisebb fényintenzitással is elérhető a korábbihoz hasonló képminőség, ami az alacsonyabb energiafogyasztásban is megmutatkozik.

2009. októbere óta a Sharp a japán Sakaiban található, a világ első tízedik generációs LCD televíziógyárában állítja elő az X-Gen LCD-ket. Az elektronikai vállalat az új RGBY technológiát magába foglaló kijelzőit is ebben a gyárban készíti. Az új, negyedik képpont-színnel ellátott AQUOS LCD televízió forgalmazását a tervek szerint 2010-ben kezdik meg hazánkban.

Kulcsszavak: Sharp televízió CES

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental gumiabroncsa nyerte el a Swiss Automotive Show 2023-as innovációs díját

A Continental eddigi legfenntarthatóbb gyártású gumiabroncsa, az UltraContact NXT nyerte meg a „Fenntartható fejlődés/környezetvédelem” kategóriát a hatodik Swiss Automotive Show-n. 

2023. szeptember 29. 09:54

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Megérkezett Magyarországra a csúcstechnológiát és a divatot ötvöző HUAWEI WATCH GT 4

Már Magyarországon is kapható a Huawei legújabb okosórája, a kifinomult dizájnnal, illetve innovatív egészségügyi- és fitnesz funkciókkal felszerelt HUAWEI WATCH GT 4. Az új okosóra számos technológiai újítással járul hozzá az egészségfigyeléshez: a szívverés szabályosságának mérésétől a részletes pulzus-elemzésen át a pitvarfibrilláció kockázatának észleléséig még átfogóbb információkat ad a szív egészségéről.*  Emellett az okosóra már alvás közbeni légzésfigyelésre és kalóriakezelésre is képes. Az órát a nagyközönség október 7-én délelőtt személyesen is megtekintheti a MediaMarkt budaörsi áruházában. 

2023. szeptember 28. 14:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Itt a Sandberg legújabb 2 az 1-ben zseblámpája és powerbankje

A Sandberg bemutatta legújabb 2 az 1-ben zseblámpáját és powerbankjét, a Survivor Torch Powerbank 5000-t. 

2023. szeptember 26. 20:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38