Vezet az Intel a 32 nanométeres processzoraival

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 11. 09:09

Az Intel új, 32 nanométeres processzoraival igyekszik megerősíteni vezető pozícióját az AMD előtt, amely csak 2011-re ígéri a 32 nanométeres technológia személyi számítógépekben való megjelenését.

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) az Intel 25 különböző chipet mutatott be, köztük processzorokat, alaplapokat és wifi adaptereket, amelyekkel gyorsabb és olcsóbb számítástechnikai eszközök készülhetnek. A processzorgyártó szerint már több mint 400 asztali és hordozható számítógépet készítettek elő a 32 nanométeres Core i3, i5 és i7-es chipek fogadására.

 Az Advanced Micro Devices (AMD) azonban csak egy év múlva jelenik meg a kisebb processzorokkal, azzal érvelve, hogy az áramkörök méreténél sokkal lényegesebb a grafika és a teljesítmény. Az AMD 2006-ban vásárolta fel az ATI Technologies vállalatot, a sunnyvale-i processzorgyártó azóta meghatározó szerepet tölt be a grafikus kártyák területén, ez azonban az Intelnek többszöri próbálkozás után sem sikerült. A Santa Clara-i vállalat viszont a múlt hónapban jelentette be
egy olyan grafikus processzor tervezetét, amely az Nvidia videokártya-gyártó mellett az AMD ATI részlegének is kihívást jelentene.

 Az Intel a netbookok és a mobiltelefonok irányába is terjeszkedik. A cég vezetője, Paul Otellini csütörtökön mutatta be az Intel-chipkészlettel szerelt, az LG Electronics gyártásában készülő okostelefont, amely várhatóan az év második felétől lesz kapható. A GW990 az átlagos okostelefonokhoz képest nagyobb, 4,8 colos kijelzővel rendelkezik, és ez lesz az első olyan telefon, amelyet a netbookoknál is használt processzorcsaláddal szerelnek.
 

Kulcsszavak: Intel processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39