Orosz feltételek a Telenor és az Altimo terveihez

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 13. 08:44

Nem emel kifogást az orosz versenyhivatal az ellen, hogy a norvég Telenor és az orosz Altimo közös céget alapítsanak, a hivatal ugyanakkor feltételeket szab, amelyeket még nem jelölt meg - jelentette kedden a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

A hivatal ugyanakkor nem támogatja, hogy a svéd-finn tulajdonban lévő TeliaSonera és az orosz Alfa Group egyesítse az orosz MegaFon mobilszolgáltatóban tartott részeit. A Kommerszant meg nem nevezett forrásokat idézve azt írta, hogy a versenyhivatal elnöke a hatóság álláspontjáról december 30-án kelt levélben tájékoztatta Igor Suvalov miniszterelnök-helyettest. A versenyhivatal a lapnak nem nyilatkozott, sőt, vizsgálatot helyezett kilátásba annak tisztázására, hogyan juthatott a "csak szolgálati használatra" jelzésű információ a sajtóhoz.

 Az Altimo és a Telenor öt évi pereskedés és kölcsönös vádaskodás után október elején jelentette be, hogy közös vállalatban egyesíti a VimpelCom és az ukrajnai Kyivstar mobilszolgáltatókban tartott tulajdonrészeit. A közlés szerint az új céget VimpelCom Ltd. Néven Hollandiában jegyeznék be. Az új, közös távközlési cég Oroszországban, Ukrajnában Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Tadzsikisztánban, Örményországban, Grúziában, Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban nyújt majd szolgáltatásokat. Az ügylet zárását 2010 közepére tervezik, a cég papírjait később be akarják vezetni a New York-i értéktőzsdére (NYSE).

 A két konszern ezzel több éve húzódó vitát zár le. A konfliktus 2004-ben kezdődött, amikor a VimpelCom fontolóra vette az ukrajnai terjeszkedést, a Telenor pedig ezt megpróbálta megakadályozni. A perek New Yorkban, Ukrajnában és Oroszországban folytak, és legutóbb egy szibériai bíróság 1,7 milliárd dolláros bírsággal sújtotta a norvég céget. A Telenor megtagadta a bírság kifizetését, de a végrehajtók befagyasztották a VimpelComban lévő, több milliárdos tulajdonának jelentős részét. Ez hatással volt a Telenor-részvények árfolyamára, a kétoldalú államközi kapcsolatokban is ez vált a legfontosabb témává, és rávilágított az oroszországi befektetések kockázataira.

 A versenyhivatal másik, elutasító döntése a svéd-finn tulajdonban lévő TeliaSonera és az orosz Alfa Group közös terveit érinti. A TeliaSonera és az Altimo novemberben állapodott meg a MegaFon orosz és a Turkcell török mobil szolgáltatóban tartott részeik egyesítéséről. A TeliaSonera a Megafonban 43,8, a Turkcellben 37 százalékot, az Altimo az orosz szolgáltatóban 25,1, a törökben 4,99 százalékot tart. Az új céget valamely nyugati országban kívánták bejegyezni.

 A terv ellen a MegaFon 31,1 százalékát ellenőrző AF-Telekom (Aliser Uszmanov orosz oligarcha cége) emelt szót. Az AF-Telekom szerint a tervek ellentmondanak a nemzeti érdekeknek és a MegaFon érdekeinek egyaránt, mert a részek egyesítése esetén a MegaFon többségi része a svéd-finn TeliaSonera kezébe kerülhet.
 

Kulcsszavak: Telenor Altimo +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09