A Google megelégelte a cenzúrát, távozni készül Kínából

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 08:02

A Google nem hajlandó többé cenzúrázni keresőprogramját Kínában, és azt fontolgatja, teljesen kivonul az ázsiai országból, miután fényt derített arra, hogy ottani számítógépes kalózok összehangolt támadást indítottak emberi jogi harcosok Gmail fiókjai ellen.

Az amerikai internetes világcég illetékesei közölték kedden, hogy kínai számítógépes kalózok megpróbáltak hozzájutni a Gmail levelezőprogramot használó emberi jogi harcosok internetes elszámolásaihoz. A hackerek csak két bizonylathoz, illetve címlistákhoz, és más adatokhoz, például a kimutatások elkészítésének dátumához jutottak hozzá. A Google szerint a kalózakcióval információkat akartak gyűjteni több tucat emberi jogi aktivistáról. A társaság szerint kínai hackerek emellett több mint húsz vállalat elleni indítottak támadást.

 A Google illetékesei tárgyalni akarnak a kínai kormánnyal arról, hogy a cég szolgáltathat-e a továbbiakban szűretlen keresési eredményeket a felhasználóknak. Amennyiben nem sikerül nyélbe ütni a megállapodást, a Google kész távozni Kínából, négy évvel az irodanyitás után.

 Az internetes világcég 2006 januárjában indított olyan keresőprogramot Kínában, amely önmagát cenzúrázva, kiszűrte az emberi jogokra, Tibetre, valamint egyéb, a pekingi hatóságok számára kényes témákra vonatkozó adatokat.
 

Kulcsszavak: cenzúra Kína hacker jog Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05