Alkatrészhiány miatt drágulhatnak a számítógépek az idén

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 09:20

Hat évig tartó folyamatos csökkenés után az idén áremelkedés indulhat a személyi számítógépek piacán, mert a gazdasági válság miatt alkatrészhiány keletkezett.

Az alkatrészgyártók elhalasztották a tervezett beruházásokat és visszafogták a termelést, így hiány alakult ki, ami a beszerzési árak növekedéséhez vezet. Ez önmagában is gond a gyártóknak, a jelenlegi piaci körülmények között pedig különösen nagy dilemma, mert az iparágat az olcsó, kisebb teljesítményű netbook gépek népszerűsége tartja lendületben, ezért kétséges, hogy a növekvő terheket érvényesíthetik-e a fogyasztói árakban.

 A The Financial Times összeállítása szerint igen súlyos a helyzet a készülékek gyártási költségének 10 százalékát kitevő adattároló eszközök területén; a D-RAM típusú memóriachipek ára 23 százalékkal drágult az utóbbi egy hónapban. Nem ígérnek semmi jót az előrejelzések sem: a lapos képernyők 20 százalékkal drágulhatnak az idén, és felmehet a merevlemez- és az optikai meghajtók ára is - írta a londoni gazdasági lap a Gartner informatikai piackutató cég adataira hivatkozva.
 

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38