Alkatrészhiány miatt drágulhatnak a számítógépek az idén

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 09:20

Hat évig tartó folyamatos csökkenés után az idén áremelkedés indulhat a személyi számítógépek piacán, mert a gazdasági válság miatt alkatrészhiány keletkezett.

Az alkatrészgyártók elhalasztották a tervezett beruházásokat és visszafogták a termelést, így hiány alakult ki, ami a beszerzési árak növekedéséhez vezet. Ez önmagában is gond a gyártóknak, a jelenlegi piaci körülmények között pedig különösen nagy dilemma, mert az iparágat az olcsó, kisebb teljesítményű netbook gépek népszerűsége tartja lendületben, ezért kétséges, hogy a növekvő terheket érvényesíthetik-e a fogyasztói árakban.

 A The Financial Times összeállítása szerint igen súlyos a helyzet a készülékek gyártási költségének 10 százalékát kitevő adattároló eszközök területén; a D-RAM típusú memóriachipek ára 23 százalékkal drágult az utóbbi egy hónapban. Nem ígérnek semmi jót az előrejelzések sem: a lapos képernyők 20 százalékkal drágulhatnak az idén, és felmehet a merevlemez- és az optikai meghajtók ára is - írta a londoni gazdasági lap a Gartner informatikai piackutató cég adataira hivatkozva.
 

Kulcsszavak: PC trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Blockchain: átalakulás vár a legtöbb iparágra

A megosztott főkönyvi megoldások jelenlegi helyzetét leginkább az internet '90-es években betöltött szerepéhez lehetne hasonlítani: a Deloitte szakértői szerint a blokklánc technológia alapvetően változtatja meg a telekommunikáció, média és szórakoztatás, termelés, egészségügy és kereskedelem területeit, ahol alkalmazásában jelentős növekedés tapasztalható. Mostanra azonban a blockchaint övező hurráoptimizmust felváltotta a stratégiai gondolkodás.

2022. január 17. 18:01

Hogyan hasznosíthatók az NFT-k a pénzügyi szolgáltatói szektorban?

Az NFT-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a jelenségre már a pénzügyi szolgáltató szektor képviselői is felfigyeltek. De pontosan hogyan alkalmazhatók a tokenek a pénzügyi szektorban? Mik a legjellemzőbb kritikák, milyen kockázattal járhat a befektetés? Vajon lesz hosszútávú jövője a pénzügyi szektorban? Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

2022. január 17. 14:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

2021. december 14. 15:32