Az USA-ban idén mutatkozik be a mobil tévé

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 17. 09:35

Az amerikai műsorsugárzóknál jelenleg kiépítés alatt álló mobil digitális televíziós (DTV) technológiához szükséges minősítés megszerzését követően az LG Electronics az amerikai piacon elsőként mutatta be a hordozható, akkumulátorról üzemelő Mobil DTV-készülékét, amely képes a helyi televízióállomások új, “rugged over-the-air signals” - digitális földi sugárzású jeleinek vételére.

Idén minden valószínűség szerint több száz tévéadó kezdi használni ezt az új technológiát, és egyre nagyobb igény mutatkozik a „hordozható” tévézés iránt. Az LG ezt az új piaci szegmenst megcélozva mutatta be DP570MH DVD-lejátszós mobil digitális televízióját. A Mobile DTV szabvány alapjául szolgáló technológia egyik társfejlesztőjeként az LG tavaly nyáron indította el a Mobile DTV szabványú műsorok vétele szempontjából kritikus részegység, az LG2160A integrált áramkör (IC) tömegtermelését. A legújabb, LG2160R jelű egylapkás konstrukció újdonsága, hogy egy chipen található a tuner és a demodulátor is. Az LG tervei szerint 2010 márciusában jelenik meg a Mobil DTV chipek legújabb generációja, amely még az eddigieknél is kisebb méretű, alacsonyabb energiafogyasztású, nagyobb teljesítményű és különféle interfészeket támogat. Az új szabvány lényege, hogy a műsorsugárzók a meglévő 19,4 Mbit/s sebességű DTV-csatorna kapacitásának egy részét olyan erős jelkarakterisztikával rendelkező adatok átvitelére használhatják, amelyek megfelelnek a mobil, a gyalogos és a kézi eszközök felhasználási feltételeinek.

A DP570MH-n a beépített DVD lejátszónak köszönhetően kedvenc filmjeinket is bármikor megnézhetjük, a sztereó hangszórókkal felszerelt készülék 7 inch széles (480x234-es Wide QVGA felbontású), digitális élményt nyújtó kijelzőjének dőlésszöge tetszés szerint állítható. Használaton kívül a kijelző lecsukható, és ekkor a készülék mindössze 24x17 cm méretűre zsugorodik, ami egy kisebb keményfedeles könyvnek felel meg. A DP570MH gyárilag lejátssza a DVD filmeket és zenei CD-ket, és az USB 2.0 csatlakozón keresztül JPG formátumú fényképek megjelenítésére, illetve WMA zenefájlok lejátszására is alkalmas. A mobil digitális televízión két fülhallgató kimenet is található, így a Mobile DTV műsorokat vagy a filmeket egyszerre több utas is élvezheti az autó hátsó ülésein vagy a vonaton. A cserélhető gyári akkumulátor élettartama tv üzemmódban 2,5, DVD lejátszás közben 4,5 óra, de a készülék hálózati áramról és a gépkocsi szivargyújtóról is üzemeltethető.

A beépített DVD lejátszóval ellátott DP570MH hordozható televízió még ebben az évben az amerikai boltokba kerül 249 amerikai dolláros ajánlott fogyasztói áron.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27